De geschiedenis van de hamburger

De geschiedenis van de hamburger

03-05-2019

Wanneer je je tanden in een sappige hamburger zet, vraag je je dan nooit eens af wie als eerste met het idee van die heerlijke lekkernij kwam? Wij alleszins wel. Daarom doken we, uit pure nieuwsgierigheid, de archieven in en zochten we de feiten even voor je op. Waren het nu weer de Amerikanen, de Duitsers of toch nog iemand anders? Hieronder ontdek je de korte samenvatting van een lange reis door de (ham-)burger… 


Snelle hap

De oorsprong van de hamburger dateert uit de 13e eeuw en situeert zich in het Mongoolse Rijk, een gebied dat zich uitstrekt van Zuidoost-Azië tot Oost-Europa. Het rijk bestond voornamelijk uit hongerige strijders die steeds te paard op pad waren. Zij hadden dan ook geen tijd om uitgebreid te eten. Daarom hadden ze steeds een stuk rauw rundvlees tussen het zadel en het paard geklemd. Door de wrijving ontstond na verloop van tijd een mals en plat stuk vlees dat rauw kon opgegeten worden. Dit stukje vlees was het eerste, weliswaar in zeer primitieve vorm, teken aan de wand van de hamburger zoals we die vandaag kennen.

Het idee van het plat stuk vlees werd nadien opgepikt door de Russen. Zij maakten er namelijk kennis mee toen de Mongoolse strijders in Moskou arriveerden. Daar voegde men er voor de smaak nog ui en ei aan toe, waardoor in Rusland de steak tartaar ontstond. De Russen noemden de Mongolen ook wel ‘Tartaren’.

Steak Tartaar

In een later stadium waaide de steak tartaar rond 1600 vanuit Rusland over naar West-Europa. Meer bepaald naar het Duitse Hamburg, wat een belangrijke havenstad was. De bevolking van Hamburg was echter niet zo wild van rauw vlees en besloot het vlees licht te bakken. Deze bereiding kwam buiten de stadsgrenzen bekend te staan als de steak Hamburg stijl’. Deze benaming werd later werd vereenvoudigd tot ‘hamburger’.

De moderne hamburger

Hamburgersauzen hamburger

Volgens de meeste Amerikanen begon de geschiedenis van de hedendaagse hamburger pas echt toen Duitse immigranten het gerecht meenamen naar de VS. Het gerecht had op dat moment alleen nog niet de vorm van de moderne burger. Het zoute rundergehakt was namelijk licht-gerookt en er zaten nog broodkruimels en groffe uien doorheen. Dat veranderde echter in de periode tussen 1885 en 1904. Hoe en door wie precies zal echter een raadsel blijven. Algemeen wordt aangenomen dat er klanten geweest zijn die de Steak ‘Hamburg Stijl’ bestelden, maar geen tijd hadden en hem graag onderweg wilden opeten. De kok van het restaurant zou daarom de steak plat geslagen hebben om da baktijd te verminderen en nadien twee boterhammen genomen hebben om de steak te kunnen klemmen ‘on the go’.

Het volledige verhaal, samen met nog enkele andere hamburgerweetjes, wordt verteld in onderstaand filmpje, door zelfverklaard “hamburger expert” George Motz en tekenaar Jorge Corona.

 


De beste Belgische sauzen op Horecatel 2018

Een terugblik op drie interessante beursdagen Van 4 tot 7 maart 2018 vond […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen steunt Leuvense economiestudenten

Kiesweek Ekonomika van start in de Leuvense binnenstad. Naar jaarlijkse traditie ging de […]

Meer lezen

Samba op het bord met de Brazil van Pauwels Sauzen

Roemloos gingen ze ten onder tegen de Rode Duivels in de kwartfinale van […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen zet schouders onder Sfinks Mixed festival

Van donderdag 26 t.e.m. zondag 29 juli 2018 verzamelden de avontuurlijke muziekliefhebbers onder […]

Meer lezen

Drie zomerse sauzen voor zoetekauwen

Hebt u het lastig om ‘nee’ te zeggen tegen een lekker stukje chocoladetaart, […]

Meer lezen

Cocktailsaus: onze smaakmaker in september

Gemaakt met natuurlijke zongerijpte tomaten en perfect op smaak gebracht met Worcestersaus en een scheutje lekkers: de cocktailsaus van Pauwels Sauzen.

Meer lezen

De beste Belgische sauzen op Yesterdayland

Op 26 augustus werd Bobbejaanland omgetoverd tot Yesterdayland, het mooiste retrofestival van het land. Pauwels Sauzen was van de partij!

Meer lezen

Genieten van Pauwels sauzen tijdens Brico Cross 2018 – 2019

Pauwels Sauzen maakt sinds het prille begin deel uit van het project Brico Cross en zet ook in het derde seizoen haar schouders onder alle wedstrijden.

Meer lezen

Cocktailsaus en Cocktail Halal: dit zijn de verschillen

In ons assortiment blinken twee soorten Cocktailsaus, maar waarin verschillen ze precies? Wij zetten de belangrijkste verschillen op een rij.

Meer lezen

Truffel Mayonaise: onze smaakmaker in oktober

Culinaire snacks of een lekker stukje vlees vragen om heerlijke, soms exclusieve toppings en dan is de iconische truffel nooit ver af. Ontdek onze Truffel Mayonaise, (buiten-)aards van smaak!

Meer lezen