De herontdekking van Mammouth, de eerste échte snacksaus

De herontdekking van Mammouth, de eerste échte snacksaus

19-03-2021

Wie aan een lekker frietje van de frituur denkt, denkt meteen aan mayonaise, ketchup, samurai en andalouse. Voeg daar wat ons betreft ook maar meteen Mammouth aan toe. Deze saus is namelijk één van de fundamenten van onze Belgische frietcultuur en leeft anno 2021 ook helemaal op aan de zijde van de meest recente snacktrends.


DE EERSTE ECHTE SNACKSAUS

Het is 1960 en de frikandel of curryworst doet zijn intrede in de Belgische snackmarkt. In geen tijd ontpopt de snack zich als één van de meest verkochte snacks in België en Nederland. De gladde afwerking maakte van de frikandel op dat moment immers een unieke snack in de markt. Eenmaal een gevestigde waarde kreeg de populariteit echter nog een extra impuls door de ontwikkeling van Mammouth-saus.

De Mammouth-saus, ook bekend als Frikandelsaus of Mammoet, werd speciaal ontwikkeld om te serveren bij de frikandel. Onder het motto “Geen Bert zonder Ernie”, werd er jarenlang ook geen frikandel meer verkocht zonder Mammouth. De Frikandel Mammouth is daardoor ook meteen de voorloper van de “Curryworst Speciaal” met mayonaise, ketchup en gesnipperde ui. De gelijkenissen zijn alleszins treffend. Net zoals mayonaise wordt Mammouth namelijk gekenmerkt door een basis van koolzaadolie en eigeel. Daarnaast is Mammouth net zoals ketchup ook een getomateerde saus met ook knapperige stukjes ui en curry erin verwerkt.

De rol die de Mammouth-saus als eerste échte snacksaus gespeeld heeft in de opmars van de Belgische frietcultuur valt dus zeker niet te onderschatten. Een plaats naast Mayonaise, Ketchup, Andalouse en Samurai is daarom zeker te rechtvaardigen.

MAMMOUTH 2.0

Homemade Hamburger met Mammouth bij Pink Force Events

Anno 2021 mag de Curryworst Speciaal dan wel vaker besteld worden dan de “Frikandel Mammouth”, toch leeft de eerste échte snacksaus in de Belgische frituurmarkt momenteel  helemaal op onder impuls van de huidige snacktrends.

DE NIEUWSTE FOODTRENDS

Zo serveren ondernemers hun huisbereide hamburgers namelijk graag met een intrigerende speciaalsaus. Die zorgt er namelijk voor dat de hamburger van het huis toch net wat exclusiever wordt. Naast een Barbecuesaus of Jalapeño Mayonaise valt de keuze daarbij regelmatig op Mammouth die zich uitstekend laat combineren met runds- en kipburgers.

Daarnaast ontwikkelt Mammouth zich ook als een uitstekende speciaalsaus om creatieve frietcombinaties af te werken. Dergelijke Loaded of Dirty Fries onderscheiden zich namelijk door de veelheid aan intrigerende smaken, kleurrijke combinaties en verrassende ingrediënten. Een combinatie met Mammouth-saus is daarbij zeer succesvol, zowel op esthetisch gebied als op smaak.

TAKEAWAY PITA/KEBAB

Als laatste zien we ook dat de pitabars de populariteit van Mammouth momenteel extra aanwakkeren. Van alle foodservicekanalen komt dit segment, waar takeaway altijd al een belangrijk onderdeel van geweest is, volgens de prognoses mogelijk het meest ongeschonden uit de huidige gezondheidscrisis.

Die tendens vertaalt zich ook in de consumptie van Mammouth en onze pikantere variant Hot Mammouth. De combinatie van de gewone Mammouth met pitabroodjes, kebabschotels en kapsalons is altijd al een succesformule geweest. Hoe vaker de consument bij de pitabar bestelt, hoe meer Mammouth er dan ook geconsumeerd wordt. Daarnaast mag het voor een groot deel van de pitaliefhebbers vaak ook wat pikanter zijn. Sauzen als Samurai, Pili Pili en ook onze Hot Mammouth zijn er dan ook erg geliefd.

MAMMOUTH VAN PAUWELS IETS VOOR JOU?

Neem dan contact op met ons commercieel team. De contactgegevens van onze vertegenwoordiger in jouw regio vind je via onderstaande button.


Nieuw: Kebabsaus, een uniek recept in foodservice

Nieuw in het gamma van Pauwels: Kebabsaus, een unieke snacksaus op basis van koolzaadolie, knoflook en ras el hanout.

Meer lezen

Pauwels sauzen wordt de exclusieve distributeur van de olie- en vetten merken van Wouters in België en Frankrijk

Pauwels N.V. treedt vanaf heden op als de exclusieve verdeler van de kwalitatieve oliën en vetten merken van Wouters N.V. in België en Frankrijk.

Meer lezen

Nieuwe kruidenmix geeft Andalouse Chef nu nog meer karakter!

Meer karakter, maar smaak: het recept van de Andalouse Chef van Pauwels Sauzen is vernieuwd.

Meer lezen

Hot Mammouth: de ideale topping voor exotische snacks

Wat Tartaar, Andalouse of Mammouth is voor een typisch Belgisch pakje friet, is onze Hot Mammouth voor de meeste pita's, kebabs, kapsalons en andere exotische snacks in België: als uitbater van een snackbar moet je deze speciaalsaus gewoon in huis hebben. 

Meer lezen

Bingoal-WB wordt Bingoal-Pauwels Sauces-WB

Pauwels Sauzen breidt engagement voor jong Belgisch wielerteam uit met dank aan de mooie resultaten in de openingsritten van het nieuwe wielerseizoen.

Meer lezen

’t Friethuis schrijft sterk digitaal verhaal: “Wekelijks meerdere tonnen friet met Pauwels sauzen”

Een moderne visie op frietjes, kwalitatieve producten en een sterk digitaal verhaal. Het […]

Meer lezen

De herontdekking van Mammouth, de eerste échte snacksaus

Ooit was het de vaste partner van de frikandel, maar anno 2021 zorgen de nieuwste trends ervoor dat de Mammouth-saus populairder is dan ooit.

Meer lezen

De populairste sauzen van het moment voor je homemade burgers

Huisbereide hamburgers zijn hot en dus schieten de creatieve combinaties met heel wat sauzen als paddenstoelen uit de grond.

Meer lezen

Smashburgers: de nieuwste trend in hamburgerland

De laatste nieuwe trend in hamburgerland: sla je burger plat. Doodzonde of geniaal? De tijd zal het uitwijzen.

Meer lezen

Hamburgers en hun sauzen: terug van nooit echt weggeweest

Nu takeaway populairder is dan ooit, piekt ook de populariteit van de hamburgers weer als vanouds. En wat is een goede hamburger zonder een lekkere hamburgersaus?

Meer lezen

De mayonaises van Pauwels Sauzen: dit zijn de verschillen

Het assortiment van Pauwels Sauzen telt heel wat verschillende mayonaises. In dit artikel ontdek je ze stuk voor stuk.

Meer lezen

Benieuwd of de mayonaise ook pakt op het WK Veldrijden 2021

Met Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt, Denise Betsema, Fem Van Empel, Ryan Kamp en Pim Ronhaar liggen er komend weekend heel wat mogelijkheden om de wereldkampioenentrui naar Pauwels Sauzen - Bingoal Cycling Team te brengen.

Meer lezen