Hamburgers en hun sauzen: terug van nooit echt weggeweest

Hamburgers en hun sauzen: terug van nooit echt weggeweest

08-02-2021

Waar ronde gehaktschijven ooit alleen maar geserveerd werden met ketchup en wat gebakken ui tussen een zompig broodje, zijn hamburgers anno 2021 een vaak beproefd recept voor professionals in foodservice om zich te onderscheiden. Van het broodje tot de saus: creativiteit troef. Leve de burger!


LOADED FRIES & HAMBURGERS

Takeaway Hamburger met Truffel Mayonaise

Rond de jaarwisseling schreven we al over Loaded Fries, de creatieve frietcombinaties die bestempeld worden als dé foodtrend van 2021. Een tweede foodtrend die in 2020 al duidelijk werd en ongetwijfeld in 2021 een vervolg krijgt, zijn de kwaliteitshamburgers ‘van het huis’ of gourmet burgers. Terug van eigenlijk nooit echt weggeweest, zeg maar. Hamburgers werden namelijk al meermaals afgeschreven als food trend. Toch hebben zich al even vaak opnieuw uitgevonden. Dat zelfs het wereldberoemde restaurant Noma uit Kopenhagen zich tijdens de coronacrisis omschoolde tot takeaway burgerbar zegt iets over de status die de hamburger ondertussen verworven heeft.

De huidige heropflakkering van de hamburger komt er vooral als gevolg van de huidige coronacrisis. Menig ondernemer heeft in takeaway namelijk een reddingsboei gevonden om toch inkomsten te blijven genereren. Dat hamburgers uitermate geschikt zijn voor takeaway, de bereidingswijze relatief eenvoudig is en de winstmarge ervan toch boven het gemiddelde ligt, werkt de hernieuwde populariteit alleen nog maar méér in de hand. Extra troef: de mogelijkheden voor gecombineerde verkoop met bijgerechten als friet, sweet potatoes of mozzarella fries maken van hamburgers een winnaar op elk takeaway-menu.

KWALITEITSBURGERS

Hamburgers op Pauwels-plateau

Het afgelopen jaar is takeaway één van de weinige ontspanningsmogelijkheden geweest voor de consument thuis. Consumenten betaalden daarom ook graag wat extra voor lekkere comfort food thuis op de bank. De kwaliteit van je takeaway is dan ook van cruciaal belang voor wie wil succesvol wil zijn met bijvoorbeeld een signature burger. In het geval van burgers wordt daarom vaak gekozen voor een op de plaat gebakken stukje kwaliteitsvlees, vacuüm verpakt voor de beste kwaliteit. Ook met een gekookt of ‘pulled’ stukje rundsvlees, kip en varken kan je uitpakken. Huisbereid is altijd mooi, maar tegenwoordig geen verplichting meer: er staan verschillende fabrikanten klaar met kant en klaar pulled vlees, al dan niet gemarineerd.

Bij een kwaliteitsburger hoort ook een onderscheidend broodje. Dat aanbod groeit met de dag. Zo is er nog steeds het traditionele hamburgerbroodje of de echte originele pistolet. Daarnaast zijn er ook zachtere buns met sesam en peper, maïs bun, pretzel bun, Italiaanse bol, brioche bun, flaguette meergranen broodje, focacceta enz…. . Krokant of zacht, voorgesneden of niet, rond of vierkant. Ook de glutenvrije broodjes en vegan broodjes worden steeds belangrijker om een specifiek cliënteel aan te spreken. Ons advies? Ga de markt op en bekijk de mogelijkheden voordat je je burgers op punt zet.

INSTABURGER

Wist je dat je je burgers ook een kleurtje kan geven? Met zwarte broodjes (met plantaardige koolstof), gele broodjes (met curry) of rood-roze broodjes (met paprika of chili) kan je je burgers op kleur onderscheiden. Een fijn detail, maar je doet er ook gewoon goed aan om niet te kiezen voor een ‘one size fits all’-broodje. Diversiteit is ook op dat gebied belangrijk. Niet alleen beïnvloeden de kruiden in het broodje de smaak van je burger, maar elke burger krijgt ook een eigen imago door gebruik te maken van verschillende broodjes. Puur visueel spreekt dat meer aan dan een 12-in-een-dozijn-reeks.

Bovendien moet je het op communicatief gebied vooral hebben van aantrekkelijk beeldmateriaal, met name in een tijd waarin takeaway de norm is. Je klanten bestellen namelijk vanop een afstand en baseren zich daarbij vooral op je menu en bijhorende afbeeldingen die terug te vinden zijn op je website of sociale media. Je afstandscommunicatie bepaalt daarom grotendeels het succes van je menu. Hamburgers hebben op dat gebied het grote voordeel dat ze goed en gemakkelijk in beeld te brengen zijn. Je doet er daarom goed aan om voor instagrammable burgers te gaan en zo te tonen dat je niet stilzit. Presentatie is alles!

HAMBURGERSAUZEN

Kipburger met Hamburger Giga

Waar de variatie in hamburgers enorm is toegenomen, worden ook de sauzen die daarvoor gebruikt steeds diverser. Zelf onderscheiden we drie groepen. Zo is er in de eerste plaats natuurlijk het traditionele gamma aan mayonaise en ketchup, alsook alle afgeleiden daarvan. Met mayonaise, ketchup (en mosterd) op een traditionele rundsburger doe je namelijk nooit iets verkeerd. Voor wie wat frivoler wil of graag inhaakt op een thema, zijn er op smaak gebrachte varianten. Binnen het assortiment van Pauwels Sauzen kan je bijvoorbeeld gebruik maken van onze Jalapeño Mayonaise of Truffel Mayonaise. Onze Vegan Mayo past dan weer perfect op vegetarische en vegan burgers.

Een tweede groep (hamburger-)sauzen is rechtstreeks verbonden aan de Amerikaanse hamburgercultuur. Zo zijn er tal van zoete, gerookte en pikante barbecuesauzen die met de opkomst van pulled pork/chicken/beef alsmaar populairder worden. Het gekookte vlees wordt namelijk vaak gemengd met barbecuesaus en verschillende specerijen. Daarnaast zijn er bij Pauwels Sauzen nog verschillende hamburgersauzen beschikbaar, gaande van pittig naar zoet en hartig: Hamburger Hot, Hamburger Dressing, Hamburger Triple en Hamburger Giga. Benieuwd naar de verschillen? Je ontdekt ze hier.

De hamburgersauzen van Pauwels Sauzen

De hamburgersauzen van Pauwels Sauzen

Een laatste groep sauzen die we onderscheiden, zijn enkele ‘verborgen’ hamburgersauzen. Dit zijn speciaalsauzen uit de frituur die ook perfect geschikt om een burger op smaak te brengen. Zo is onze Hot Mammouth bijvoorbeeld ideaal voor wie een rundsburger wat extra pit wil geven. Deze snacksaus, die bekend staat als de Sauce Algérienne binnen ons assortiment, is even pittig als Samurai, maar ietsje zoeter en vooral hartiger dankzij de knapperige stukjes ui. Ook ideaal op een rundsburger is onze Barbecue Snack, een romige barbecuesaus die een pittige barbecuesmaak combineert met Belgische mayo. De laatste verborgen hamburgersaus in dit rijtje is onze Toscaanse Saus, een zoete getomateerde saus met stukjes augurk en een mespuntje pikante pepers. Toscaanse Saus laat zich perfect combineren met zowel runds-, kip- als visburgers.

MEER INFORMATIE

Staan er hamburgers op jouw menu en ben je benieuwd of onze sauzen daarvoor geschikt zijn? Neem dan contact op met ons commercieel team. De contactgegevens van onze vertegenwoordiger in jouw regio vind je via onderstaande button.


Nieuw: Kebabsaus, een uniek recept in foodservice

Nieuw in het gamma van Pauwels: Kebabsaus, een unieke snacksaus op basis van koolzaadolie, knoflook en ras el hanout.

Meer lezen

Pauwels sauzen wordt de exclusieve distributeur van de olie- en vetten merken van Wouters in België en Frankrijk

Pauwels N.V. treedt vanaf heden op als de exclusieve verdeler van de kwalitatieve oliën en vetten merken van Wouters N.V. in België en Frankrijk.

Meer lezen

Nieuwe kruidenmix geeft Andalouse Chef nu nog meer karakter!

Meer karakter, maar smaak: het recept van de Andalouse Chef van Pauwels Sauzen is vernieuwd.

Meer lezen

Hot Mammouth: de ideale topping voor exotische snacks

Wat Tartaar, Andalouse of Mammouth is voor een typisch Belgisch pakje friet, is onze Hot Mammouth voor de meeste pita's, kebabs, kapsalons en andere exotische snacks in België: als uitbater van een snackbar moet je deze speciaalsaus gewoon in huis hebben. 

Meer lezen

Bingoal-WB wordt Bingoal-Pauwels Sauces-WB

Pauwels Sauzen breidt engagement voor jong Belgisch wielerteam uit met dank aan de mooie resultaten in de openingsritten van het nieuwe wielerseizoen.

Meer lezen

’t Friethuis schrijft sterk digitaal verhaal: “Wekelijks meerdere tonnen friet met Pauwels sauzen”

Een moderne visie op frietjes, kwalitatieve producten en een sterk digitaal verhaal. Het […]

Meer lezen

De herontdekking van Mammouth, de eerste échte snacksaus

Ooit was het de vaste partner van de frikandel, maar anno 2021 zorgen de nieuwste trends ervoor dat de Mammouth-saus populairder is dan ooit.

Meer lezen

De populairste sauzen van het moment voor je homemade burgers

Huisbereide hamburgers zijn hot en dus schieten de creatieve combinaties met heel wat sauzen als paddenstoelen uit de grond.

Meer lezen

Smashburgers: de nieuwste trend in hamburgerland

De laatste nieuwe trend in hamburgerland: sla je burger plat. Doodzonde of geniaal? De tijd zal het uitwijzen.

Meer lezen

Hamburgers en hun sauzen: terug van nooit echt weggeweest

Nu takeaway populairder is dan ooit, piekt ook de populariteit van de hamburgers weer als vanouds. En wat is een goede hamburger zonder een lekkere hamburgersaus?

Meer lezen

De mayonaises van Pauwels Sauzen: dit zijn de verschillen

Het assortiment van Pauwels Sauzen telt heel wat verschillende mayonaises. In dit artikel ontdek je ze stuk voor stuk.

Meer lezen

Benieuwd of de mayonaise ook pakt op het WK Veldrijden 2021

Met Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt, Denise Betsema, Fem Van Empel, Ryan Kamp en Pim Ronhaar liggen er komend weekend heel wat mogelijkheden om de wereldkampioenentrui naar Pauwels Sauzen - Bingoal Cycling Team te brengen.

Meer lezen