Harissa: een pittige smaakmaker uit de Noord-Afrikaanse keuken

Harissa: een pittige smaakmaker uit de Noord-Afrikaanse keuken

05-07-2019

Het geheime ingrediënt van een typisch Marokkaanse stoofpot? De kans is groot dat die eer weggelegd is voor Harissa, een mix van pikante specerijen die voor heel wat pit zorgt in tal van Noord-Afrikaanse recepten. Maar waaruit bestaat harissa dan juist? En waarvoor kan je het als ondernemer in foodservice precies gebruiken? Wij leggen het uit.


Harissapasta in Noord-Afrika

Harissapasta

De Noord-Afrikaanse keuken staat erom bekend erg gekruid te zijn. Of je nu een couscous met lamsspiesjes, een pittige tajine met kalkoen of een stomende döner kebab voorgeschoteld krijgt: met de kruiding zal ongetwijfeld kwistig omgesprongen zijn!

De meest gebruikelijke kruidenmengsels in de Noord-Afrikaanse keuken zijn Ras el Hanout en Harissa. De oorsprong van die laatste vinden we terug in Tunesië. Daar wordt harissa als een pikante pasta bereid met tomaten, (gedroogde) rode pepers, knoflook en komijn. Naargelang de streek wordt de pasta aangevuld met specerijen als karwij, koriander of geroosterde paprika. Gezien de kruidige samenstelling wordt harissapasta hoofdzakelijk gebruikt om meer pit te geven aan soepen, marinades, stoofpotjes, vlees- of visgerechten en zowel warme als koude sauzen.

Harissa als koude snacksaus

Omdat harissapasta zo typerend is voor de Noord-Afrikaanse keuken vonden we het bij Pauwels belangrijk om onze klanten te voorzien van harissa als koude snacksaus. Sinds begin 2017 beschikken we daarom over onze eigen Harissasaus.

In het receptuur van deze saus vinden we o.a. 35% harissapasta terug. Mede daardoor behaalt deze saus ook de maximale score van 3 pepertjes op onze Hot Scale. Daarmee is deze saus vooral weggelegd voor de liefhebbers van pikante snacks. Harissa doseer je trouwens best altijd met gezond verstand. Zo kan je bijvoorbeeld een stevige scheut harissa doorroeren in een stoverij of gebruiken als marinade. Harissa is ook geschikt om in kleinere hoeveelheid te gebruiken als dip voor fingerfood of als spread voor deegwaren, al dan niet gemengd met yoghurt of mayonaise. Voor de echte helden kan je harissasaus ook rechtstreeks serveren op een broodje met kip, gehakt of falafel.

Hot Summer-actie

Wist je al dat we bij Pauwels dit jaar onze 110e verjaardag vieren? Reden genoeg voor ons om een mooie traktatie te voorzien voor onze klanten! Wat dacht je bijvoorbeeld van deze hete zomeractie waarmee je voordelig een assortiment pikante Pauwels sauzen in je zaak kan halen?

Registreer je nu voor onze Hot Summer-actie en geniet de hele zomer lang van 3+1 op 6 pikante sauzen uit ons gamma: Harissa, Hot Mammouth, Andalouse Spéciale, Jalapeño Mayonaise, Romeo’s Saus Speciaal en Pepersaus.


De beste Belgische sauzen op Horecatel 2018

Een terugblik op drie interessante beursdagen Van 4 tot 7 maart 2018 vond […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen steunt Leuvense economiestudenten

Kiesweek Ekonomika van start in de Leuvense binnenstad. Naar jaarlijkse traditie ging de […]

Meer lezen

Samba op het bord met de Brazil van Pauwels Sauzen

Roemloos gingen ze ten onder tegen de Rode Duivels in de kwartfinale van […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen zet schouders onder Sfinks Mixed festival

Van donderdag 26 t.e.m. zondag 29 juli 2018 verzamelden de avontuurlijke muziekliefhebbers onder […]

Meer lezen

Drie zomerse sauzen voor zoetekauwen

Hebt u het lastig om ‘nee’ te zeggen tegen een lekker stukje chocoladetaart, […]

Meer lezen

Cocktailsaus: onze smaakmaker in september

Gemaakt met natuurlijke zongerijpte tomaten en perfect op smaak gebracht met Worcestersaus en een scheutje lekkers: de cocktailsaus van Pauwels Sauzen.

Meer lezen

De beste Belgische sauzen op Yesterdayland

Op 26 augustus werd Bobbejaanland omgetoverd tot Yesterdayland, het mooiste retrofestival van het land. Pauwels Sauzen was van de partij!

Meer lezen

Genieten van Pauwels sauzen tijdens Brico Cross 2018 – 2019

Pauwels Sauzen maakt sinds het prille begin deel uit van het project Brico Cross en zet ook in het derde seizoen haar schouders onder alle wedstrijden.

Meer lezen

Cocktailsaus en Cocktail Halal: dit zijn de verschillen

In ons assortiment blinken twee soorten Cocktailsaus, maar waarin verschillen ze precies? Wij zetten de belangrijkste verschillen op een rij.

Meer lezen

Truffel Mayonaise: onze smaakmaker in oktober

Culinaire snacks of een lekker stukje vlees vragen om heerlijke, soms exclusieve toppings en dan is de iconische truffel nooit ver af. Ontdek onze Truffel Mayonaise, (buiten-)aards van smaak!

Meer lezen