Hoe interpreteer ik de houdbaarheidsdatum op de verpakking?

Hoe interpreteer ik de houdbaarheidsdatum op de verpakking?

02-08-2019

Om maximaal rendement uit je sauzenarsenaal te halen en bijgevolg ook verspilling tegen te gaan, is het belangrijk om de houdbaarheidsdatum op het etiket van onze sauzen juist te interpreteren. Er bestaan namelijk twee soorten vervaldata en dat zorgt vaak voor verwarring. Welke datum Pauwels hanteert en wat die precies betekent leggen we u graag uit in dit artikel. 


THT EN TGT

Hot Mammouth Pauwels sauzenIn de voedingsindustrie worden twee verschillende soorten vervaldata gehanteerd. Zo is er enerzijds de datum van minimale houdbaarheid en anderzijds die van de uiterste consumptiedatum. In het eerste geval spreken we over Ten minste Houdbaar Tot (THT). In het tweede over Te Gebruiken Tot (TGT). Een belangrijk verschil, al heeft onderzoek aangetoond dat voor de gemiddelde Belg het verschil tussen beide vervaldata niet heel helder is. Die onwetendheid kan nochtans nare gevolgen hebben inzake voedselveiligheid.

THT wordt normaliter gebruikt voor langer houdbare producten zoals conserven, gedroogde en diepgevroren producten, chocolade, droge koekjes, pasta, rijst, drank etc. Snel bederfelijke producten krijgen dan weer het vaakst een uiterste consumptiedatum mee (TGT). Voorbeelden zijn onder andere vlees, vis, kant-en-klaarmaaltijden, gesneden groenten, verse soepen en vruchtensappen. Deze voedingsmiddelen kunnen namelijk al kort na de uiterste consumptiedatum een onmiddellijk gevaar opleveren voor uw gezondheid. Producten waarvan de uiterste consumptiedatum is verstreken, mogen dus niet meer verkocht noch geconsumeerd worden.

TEN MINSTE HOUDBAAR TOT

THT op Cocktailsaus Pauwels

Koude sauzen horen thuis in de groep van langer houdbare producten. Om de houdbaarheid van onze Pauwels sauzen aan te duiden, hanteren we dan ook een vervaldatum Ten minste Houdbaar Tot (zie foto)Dergelijke aanduiding betekent dat Pauwels sauzen als fabrikant garandeert dat de sauzen tot en met die datum van onberispelijke kwaliteit zijn en veilig geconsumeerd kunnen worden wanneer ze ongeopend zijn. Dit uiteraard op voorwaarde dat de producten ook in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking op geen enkele manier beschadigd is.

Wanneer die THT verstrijkt en het product nog steeds ongeopend is, treden er langzaam toch verschillen op in smaak, kleur en geur. “Dit betekent echter niet dat het product ook meteen een gevaar vormt voor de gezondheid”, zegt Hoofd Productontwikkeling Wendy Iwens. “Het betekent wél dat wij als producent niet meer garant staan voor de kwaliteit van het product nadat de vervaldatum verstreken is. Daaruit volgt dat ‘Ten minste Houdbaar Tot’ ook betekent dat wie de saus nog opent en serveert nadat de vervaldatum verstreken is, dat doet op eigen risico en daarbij aan de hand van de eigen zintuigen goed moet inschatten of het product nog geschikt is of niet. In geval van twijfel adviseren wij ten strengste om het product niet te serveren.”

Opmerking: zodra het product geopend is, wordt geadviseerd om de saus binnen de maand te consumeren en niet meer naar de houdbaarheidsdatum te kijken. 

Vragen over de houdbaarheid van uw sauzen?

Neem contact op met ons Sales Team. De contactgegevens van de vertegenwoordiger in uw regio vindt u via onderstaande button.


De beste Belgische sauzen op Horecatel 2018

Een terugblik op drie interessante beursdagen Van 4 tot 7 maart 2018 vond […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen steunt Leuvense economiestudenten

Kiesweek Ekonomika van start in de Leuvense binnenstad. Naar jaarlijkse traditie ging de […]

Meer lezen

Samba op het bord met de Brazil van Pauwels Sauzen

Roemloos gingen ze ten onder tegen de Rode Duivels in de kwartfinale van […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen zet schouders onder Sfinks Mixed festival

Van donderdag 26 t.e.m. zondag 29 juli 2018 verzamelden de avontuurlijke muziekliefhebbers onder […]

Meer lezen

Drie zomerse sauzen voor zoetekauwen

Hebt u het lastig om ‘nee’ te zeggen tegen een lekker stukje chocoladetaart, […]

Meer lezen

Cocktailsaus: onze smaakmaker in september

Gemaakt met natuurlijke zongerijpte tomaten en perfect op smaak gebracht met Worcestersaus en een scheutje lekkers: de cocktailsaus van Pauwels Sauzen.

Meer lezen

De beste Belgische sauzen op Yesterdayland

Op 26 augustus werd Bobbejaanland omgetoverd tot Yesterdayland, het mooiste retrofestival van het land. Pauwels Sauzen was van de partij!

Meer lezen

Genieten van Pauwels sauzen tijdens Brico Cross 2018 – 2019

Pauwels Sauzen maakt sinds het prille begin deel uit van het project Brico Cross en zet ook in het derde seizoen haar schouders onder alle wedstrijden.

Meer lezen

Cocktailsaus en Cocktail Halal: dit zijn de verschillen

In ons assortiment blinken twee soorten Cocktailsaus, maar waarin verschillen ze precies? Wij zetten de belangrijkste verschillen op een rij.

Meer lezen

Truffel Mayonaise: onze smaakmaker in oktober

Culinaire snacks of een lekker stukje vlees vragen om heerlijke, soms exclusieve toppings en dan is de iconische truffel nooit ver af. Ontdek onze Truffel Mayonaise, (buiten-)aards van smaak!

Meer lezen