Mammouth: onze smaakmaker van januari

Mammouth: onze smaakmaker van januari

08-01-2019

Ooit was hij de koning van de Ijstijd. Gelukkig leeft de herinnering aan de mammoet voort in onder meer een heerlijke saus die net als het dier een gigantische voetafdruk heeft achtergelaten, figuurlijk weliswaar. In een typische wintermaand als januari schijnen we dan ook met veel plezier ons licht op de samenstelling en toepassing van wat een iconische saus is voor de snacking-industrie: Mammouth

mammouth assortiment pauwels

Iconisch voor snacking

Waar de jongere garde vandaag vaak naar een andalouse, curry of samurai grijpt, weten de ouderen onder ons dat het de mammouthsaus was die vroeger als derde populairste saus geserveerd werd in de frituur – naast mayonaise en ketchup. Door het alsmaar stijgende aanbod aan speciaalsauzen deelt de mammouthsaus die populariteit nu met de andere speciaalsauzen in het aanbod. Toch neemt dat niets weg van de erkenning die deze smaakmaker verdient, want een saus zoals mammouth: zo is er maar één.

Traditioneel wordt mammouth gegeten met een frikandel. Het is ook in die combinatie dat deze saus in de beginjaren furore maakte. Deze saus werd toen gebruikt als afwerking voor frikandel die dezelfde naam droeg. Daarom ook dat mammouth hier en daar omschreven wordt als frikandelsaus. Aan het recept van die allereerste mammouth van toen werd over de jaren heen trouwens maar amper gesleuteld. Deze saus is immers goed in zijn eenvoud. Het meest complexe aan deze saus? De schrijfwijze, want naast frikandelsaus of mammoetsaus kozen we bij Pauwels Sauzen voor de variant met ‘ou’.

Kruidige saus met ui

Mammouth is een kruidige saus met een solide basis van mayonaise en tomatenpuree. De typische smaak wordt verkregen dankzij de toevoeging van uitjes, knoflook, paprika, suiker en specerijen met als belangrijkste de gele kerrie. Qua smaak leunt mammouth dan ook naar de zoetere kant van de tabel. De uitjes spelen daarin een belangrijke rol. Toch steekt aan het einde de kerrie sterk de kop op, waardoor de saus niet ten voeten uit als zoet ervaren wordt. Traditioneel wordt mammouth dus gegeten met een frikandel. Over de jaren heen werd de toepassing echter uitgebreid naar rechtstreeks op de friet of tussen broodjes, wraps en als dip bij finger food.

Beschikbaar in drie verpakkingen

De mammouth van Pauwels Sauzen is beschikbaar in drie soorten verpakking. Voor ondernemers met een klein verbruik adviseren wij de tubes van 1 liter.  Grote verbruikers worden bediend aan de hand van de 3 liter PET potten, beschikbaar met of zonder handige pomp. Daar waar mammouth veelvuldig over de toonbank gaat, is onze 5 liter Bag-in-Box de beste keuze.

Heeft u vragen over onze Mammouth? Neem dan contact op met ons commercieel team. Zij helpen u graag verder.


De beste Belgische sauzen op Horecatel 2018

Een terugblik op drie interessante beursdagen Van 4 tot 7 maart 2018 vond […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen steunt Leuvense economiestudenten

Kiesweek Ekonomika van start in de Leuvense binnenstad. Naar jaarlijkse traditie ging de […]

Meer lezen

Samba op het bord met de Brazil van Pauwels Sauzen

Roemloos gingen ze ten onder tegen de Rode Duivels in de kwartfinale van […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen zet schouders onder Sfinks Mixed festival

Van donderdag 26 t.e.m. zondag 29 juli 2018 verzamelden de avontuurlijke muziekliefhebbers onder […]

Meer lezen

Drie zomerse sauzen voor zoetekauwen

Hebt u het lastig om ‘nee’ te zeggen tegen een lekker stukje chocoladetaart, […]

Meer lezen

Cocktailsaus: onze smaakmaker in september

Gemaakt met natuurlijke zongerijpte tomaten en perfect op smaak gebracht met Worcestersaus en een scheutje lekkers: de cocktailsaus van Pauwels Sauzen.

Meer lezen

De beste Belgische sauzen op Yesterdayland

Op 26 augustus werd Bobbejaanland omgetoverd tot Yesterdayland, het mooiste retrofestival van het land. Pauwels Sauzen was van de partij!

Meer lezen

Genieten van Pauwels sauzen tijdens Brico Cross 2018 – 2019

Pauwels Sauzen maakt sinds het prille begin deel uit van het project Brico Cross en zet ook in het derde seizoen haar schouders onder alle wedstrijden.

Meer lezen

Cocktailsaus en Cocktail Halal: dit zijn de verschillen

In ons assortiment blinken twee soorten Cocktailsaus, maar waarin verschillen ze precies? Wij zetten de belangrijkste verschillen op een rij.

Meer lezen

Truffel Mayonaise: onze smaakmaker in oktober

Culinaire snacks of een lekker stukje vlees vragen om heerlijke, soms exclusieve toppings en dan is de iconische truffel nooit ver af. Ontdek onze Truffel Mayonaise, (buiten-)aards van smaak!

Meer lezen