Eiproducten exponentieel duurder, vraag en aanbod helemaal uit evenwicht

Eiproducten exponentieel duurder, vraag en aanbod helemaal uit evenwicht

13-04-2022

Waar we eind maart een update publiceerden over de internationale oliemarkt en bijhorende prijsstijgingen, is het vandaag (helaas) de beurt aan de eiermarkt. Ook die markt wordt immers alsmaar onstabieler. In dit artikel geven we dan ook de nodige duiding bij de belangrijkste factoren die momenteel invloed uitoefenen op die eiermarkt. 

VOGELGRIEP

Een eerste factor die zich laat voelen is de vogelgriep. Die raast nu ondertussen al enkele maanden door menig kippenhok in binnen- en buitenland. Zo geldt sinds 26 oktober 2021 al een algemene ophokplicht om de kippen te beschermen tegen de vogelgriep. Desalniettemin heeft die vogelgriep zich ondertussen verspreid naar enkele van de belangrijkste landen in de voorziening van eieren. 

De huidige vogelgriep heeft al ruim 10 miljoen kippen geslachtofferd in Europa. Dat is ruim 4% van het totale aantal legkippen in Europa. Daarnaast is ook Frankrijk, één van de belangrijkste producenten van eieren en eigeel, opvallend hard getroffen waar dat in het verleden nooit eerder in die mate het geval was. In de Verenigde Staten zijn de laatste weken dan weer 22 miljoen kippen vernietigd, wat overeenkomt met 10% van het totale aantal legkippen daar. Daardoor is men er naastig op zoek naar alternatieven uit Europa, waaronder eigeelpoeder. 

De vogelgriep zorgt er met andere woorden voor dat het aanbod alsmaar kleiner wordt. Aangezien het einde van deze vogelgriep ook nog niet meteen in zicht is, wordt er de komende weken wellicht nog geen beterschap verwacht. Her en der wordt zelfs al gesproken over de “ergste uitbraak van vogelgriep in Europa ooit”. 

Archiefbeeld: Shutterstock

Archiefbeeld: Shutterstock

DE RUSSISCHE INVASIE IN OEKRAÏNE

De geopolitieke situatie in Oekraïne en Rusland raakt na de internationale oliemarkt nu ook de eiermarkt. De hele keten, van de kippenboer tot de mayonaise in de winkelrekken of de frituur, is ondertussen danig verstoord. Dat is in de eerste plaats te wijten aan de stijgende voederkosten waar vooral de kippenboeren mee te maken hebben.

Oekraïne en Rusland, ook bekend als de “graanschuur van Europa”, voorzien samen in maar liefst één derde van de wereldwijde graanbehoefte. Dit zowel op gebied van de menselijke als de dierlijke behoefte. De huidige oorlog in Oekraïne zorgt er echter voor dat de prijs van het graan, wat nodig is om de legkippen te voederen, stijgt naar ongekende hoogte. Op enkele weken tijd is er sprake van een stijging van +75% van die voederkosten. 

De impact van die stijgende voederkosten op de kostprijs van een ei is alleszins enorm. De kostprijs van één ei bestaat namelijk voor 70% uit de voederkosten voor de legkip. Wanneer die voederkosten stijgen, is dat dus meteen te merken aan de prijs van een ei en dus ook aan dat van het eigeel.

Archiefbeeld: Shutterstock

Archiefbeeld: Shutterstock

Bovendien heeft de oorlog ook gevolgen voor de exportactiviteiten van de omringende landen. Zo geldt Polen bijvoorbeeld als een belangrijke partner voor Europa op gebied van eieren. Aangezien Polen momenteel maar liefst 1.8 miljoen Oekraïense vluchtelingen opvangt, heeft men er nood aan méér voedingsmiddelen dan gebruikelijk. Daardoor werd onder meer de export van Poolse eieren aan banden gelegd, want als één van de goedkoopste voedingsmiddelen kunnen eieren een belangrijke rol spelen de humanitaire crisis die zich daar afspeelt. 

INVESTERINGSRUIMTE

Het onevenwicht tussen vraag en aanbod dwingt heel wat kippenboeren logischerwijs tot bezinning. De winstmarge op eieren is immers sowieso al aan de kleine kant. Tel daar de stijgende voederkosten bij, alsook de hoge energieprijzen én de verliezen die geleden worden door de vogelgriep en je weet dat de boerenfamilies maar weinig ruimte hebben om nieuwe investeringen door te voeren.

Die investeringen zijn echter nodig om in de toekomst de eiervoorziening op peil te houden. Helaas hebben veel boeren niet meer de middelen om bijvoorbeeld nieuwe kippen aan te kopen.

Daardoor roept men nu unaniem op om bestaande contracten open te breken en te voorzien van nieuwe voorwaarden. Het is in dat kader dat de volledige keten aangesproken wordt om, van kippenboer tot eindconsument, een steentje bij te dragen. 

Kortom: de eiermarkt is op dit moment hoogst onzeker en er zijn veel verschillende factoren die een invloed uitoefenen op de prijsniveaus. Bij de verschillende spelers in de markt is er dan ook een hoge mate van stress, waardoor een voorspelling voor de komende maanden allesbehalve evident is.

Archiefbeeld Shutterstock

Archiefbeeld Shutterstock

DE VISIE VAN PAUWELS

Bij Pauwels hebben we aangegeven aan onze eierleveranciers dat wij het commitment aangaan. We kiezen bewust voor continuïteit in de markt en doen onze duit in het zakje om die belangrijke eiermarkt te been te houden.

Daardoor zijn we voor de periode april-mei-juni gegarandeerd voorzien van het nodige eigeel en kunnen wij op onze beurt sauzen blijven produceren voor onze klanten. Net voor de zomer zullen wij dan opnieuw aan tafel gaan met onze partners om de marktsituatie te herbekijken en eventuele nieuwe akkoorden te vormen. Zodra de prijzen opnieuw dalen, zullen wij bij Pauwels niet aarzelen om ook onze eigen prijzen meteen naar beneden bij te stellen.

Ondertussen spreekt het voor zich dat wij er ook steeds over zullen blijven waken dat de prijzen waarmee wij akkoord gaan te allen tijde marktconform zijn. We blijven met andere woorden vechten voor de beste prijzen. Bij vragen kan u altijd contact opnemen met onze vertegenwoordiger in uw regio. U vindt alle contactgegevens daarvoor via onderstaande button.

Puntzak met frietjes en traditionele mayonaise van Pauwels sauzen

Nieuwe oogst en handelsakkoord laten het beste verhopen voor mosterdzaad.

Veel zon en geen druppel regen. Wat klinkt als een droom voor elke Belg, is een nachtmerrie voor de Canadese mosterdboer. Een nachtmerrie die vorig jaar realiteit werd want extreme weersomstandigheden zorgden voor een magere oogst. Dit jaar kunnen de mosterdboeren terug een kleine vreugdesprong maken, want het ziet ernaar uit dat de oogst in september beter is dan die van vorig jaar. Ook vanuit Oost-Europa zien we eindelijk weer wat positief nieuws. De export vanuit Oekraïne, die door de oorlog stil lag, komt stilaan weer op gang.

Meer lezen

Pauwels Sauzen verstevigt 100% Belgische samenwerking met Quick

Groot nieuws! Vanaf vandaag vind je bij de Belgische Quick restaurants Pauwels Sauzen terug in porties (cups) die je kan verkrijgen bij frieten, fingerfood of een menu naar keuze. Maar liefst acht Pauwels Sauzen van de hoogste kwaliteit zitten voortaan verpakt in kleine handige cups van 35ml: Mayonaise, Andalouse, BBQ, Cocktailsaus, Curry, Frietsaus, Samurai, en Sweet Chili.

Meer lezen

Foodtruckuitbaters richten frituur “Boenk Patat” op als vaste uitvalbasis mét Pauwels sauzen

Lier, ook wel bekend als de Netestad, mocht eind juni de naam Boenk Patat toevoegen aan het lijstje met frituren. De Lierenaren kunnen er niet enkel en alleen terecht voor hun favoriete frituursnack, maar genieten tevens ook van homemade dishes en natuurlijk van Pauwels sauzen.

Meer lezen

Pauwels Sauzen als hoofdsponsor van Tien Om Te Zien

Een ongekende combinatie van de beste live-optredens, een heus activatiedorp en natuurlijk veel Pauwels sauzen op de zeedijk van Westende dat is het recept voor het legendarische programma van deze zomer.

Meer lezen

Nieuw recreatiecomplex in Mechelen opent de deuren mét een Pauwels sauzen-snackwand

Het entertainment- en recreatiecomplex Burney’s opent na 5 jaar zijn deuren voor het grote publiek. De voormalige site Huyghebaert is nu de thuishaven voor een tal van leuke activiteiten én de Pauwels snack wall.

Meer lezen

Leuvense economiestudenten palmen Ladeuzeplein in met Pauwels Sauzen tijdens Kiesweek Ekonomika

Van 25 t.e.m. 27 april is het weer tijd voor de bekende Kiesweek "Ekonomika". Na enkele jaren afwezigheid vindt het grootste studentenevenement van het land dit jaar opnieuw plaats op het Leuvense Ladeuzeplein. De Kiesweek is toe aan haar 93e editie en rekent daarbij onder meer op de steun van Pauwels Sauzen. 

Meer lezen

Bezoek Pauwels Sauzen op de Horecabeurs Bredene 2022

Van maandag 25 t.e.m. donderdag 28 april is Pauwels Sauzen aanwezig op de Horecabeurs Bredene. Op deze vierdaagse vakbeurs kan u het volledige assortiment sauzen komen degusteren. Daarnaast komt u er alles te weten over onze verschillende frituuroliën en -vetten.

Meer lezen

Eiproducten exponentieel duurder, vraag en aanbod helemaal uit evenwicht

De oorlog in Oekraïne, de ergste uitbraak van vogelgriep in Europa en de oproep van kippenboeren voor betere voorwaarden laten zich voelen op de internationale eiermarkt.

Meer lezen

Pauwels Sauzen wordt partner van het eerste Ostend Kids Festival

Met namen zoals K3, #LikeMe en Camille Dhont wordt de eerste editie van het Ostend Kids Festival onvergetelijk. Net als de catering trouwens, want organisatoren Eventor en Blue Sky Concerts zullen naar verwachting zo’n 5.000 bezoekers laten genieten van lekkere snacks met Pauwels sauzen.

Meer lezen

Fotoreportage: Horecatel 2022 in 30 beelden

Van 13 t.e.m. 16 maart vond in Wallonie Expo te Marche-en-Famenne Horecatel plaats, de grootste vakbeurs voor food professionals in Franstalige België. Wij vatten de 55e editie samen in 30 beelden.

Meer lezen

[Update] Marktrapport: prijsstijging oliën en vetten houdt aan

De stijgende olieprijzen blijven één van de meest besproken onderwerpen in de voedingsindustrie. Daarom brengen we in dit artikel een nieuwe stand van zaken met aandacht voor belangrijkste oliën op de markt en op hoe de oorlog in Oekraïne alsook de hoge energieprijzen een enorme impact hebben op onze grondstoffen.

Meer lezen

Antwerpse frituristen laten Spaans vakantieoord proeven van Belgische frietjes met Pauwels sauzen

Op 25 februari 2022 opende een jong, Antwerps ondernemersduo in het Spaanse Torrevieja de deuren van Frituur Olé: een traditioneel Belgische frituur waar de frietjes geserveerd worden met een breed gamma Pauwels sauzen.

Meer lezen