Mosterd: onze smaakmaker in december

Mosterd: onze smaakmaker in december

03-12-2018

Mosterd bij gegrild vlees, als basis van tal van andere sauzen, maar ook bij een kaasbordje, bij vegetarische hamburgers, bij een oosterse kefta, … Mosterd kent een lange geschiedenis en zal altijd een onevenaarbare klassieker blijven in de bourgondische keuken. Tijd om een blik te werpen op een saus die zo ingeburgerd is in onze eetcultuur dat we er verschillende spreekwoorden aan over houden: Mosterd. 


Mosterd van vroeger en nu

Mosterd is één van de oudste smaakmakers ter wereld. Er is dan ook veel geschiedenis aan verbonden. Zo schrijft André Delcarte in zijn boek ‘Mosterd’ dat de Chinezen meer dan 3000 jaar voor onze tijdrekening reeds meerdere soorten mosterdzaad verbouwden. De oorsprong van puur mosterdzaad wordt bijgevolg toegeschreven aan het Verre Oosten. Het is dan ook geen verrassing dat mosterdzaad ook vandaag nog veelvuldig gebruikt wordt in Oosterse keukens. Zo wordt in India veel gewerkt met mosterdolie en is mosterdzaad er een kruidig ingrediënt bij diverse gerechten.

Op Europees grondgebied waren het dan weer de Romeinen die als eersten van het mosterdzaad een culinaire mosterd gingen maken door wijn te mengen met mosterdzaden. Daarmee legden ze de basis voor de manier waarop wij nu mosterd gebruiken.

Mosterd voor iedereen

Vaak ziet mosterd er hetzelfde uit, maar is de smaak totaal verschillend. De ene mosterd is ook veel scherper dan de andere, een gekend fenomeen. Dat komt door de aanwezigheid van gele, bruine of zwarte mosterdzaden. Het zwarte zaad is het pittigst, de gele zaadjes het zachtst (dat wil echter niet zeggen dat gele mosterd niet pittig is).

In het receptuur Mosterd van Pauwels Sauzen vinden we zo’n 22% aan mosterdzaden terug. De samenstelling bestaat uit twee soorten mosterdzaad. Enerzijds bruine mosterzaden (Brassica Juncea) en anderzijds gele mosterdzaden (Sinapsis Alba).  De zaden worden vermengd tot een pasta met water, zout, azijn en specerijen zoals kurkuma voor die mooie gele kleur. Het is de verhouding tussen de gebruikte soorten zaden die bepalend is voor de smaak en het aroma, van bijtend scherp tot mild. Ongeacht de samenstelling is iedere mosterd een polyvalente mosterd: als ultieme smaakmaker bij een broodje ham of een blokje kaas, maar ook als toemaatje bij de meest uiteenlopende smakelijke, feestelijke gerechten met lamskroon, konijn of een Boeuf Bourguignon.

Beschikbaar in kleinere verpakkingen

De mosterd van Pauwels Sauzen is beschikbaar in drie soorten verpakking. Voor ondernemers met een klein verbruik wordt de kleinste verpakking in ons assortiment geadviseerd: de tubes van 500ml. Deze verpakking is bovendien ook ideaal om de mosterd mee op tafel te serveren. Kent u een kleiner verbruik, maar serveert u geen sauzen op tafel? Dan is onze tube van 1 liter een ideale verpakking. Grootverbruikers worden bediend aan de hand van de 3 liter PET potten, beschikbaar met of zonder handige pomp.

 

 


De beste Belgische sauzen op Horecatel 2018

Een terugblik op drie interessante beursdagen Van 4 tot 7 maart 2018 vond […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen steunt Leuvense economiestudenten

Kiesweek Ekonomika van start in de Leuvense binnenstad. Naar jaarlijkse traditie ging de […]

Meer lezen

Samba op het bord met de Brazil van Pauwels Sauzen

Roemloos gingen ze ten onder tegen de Rode Duivels in de kwartfinale van […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen zet schouders onder Sfinks Mixed festival

Van donderdag 26 t.e.m. zondag 29 juli 2018 verzamelden de avontuurlijke muziekliefhebbers onder […]

Meer lezen

Drie zomerse sauzen voor zoetekauwen

Hebt u het lastig om ‘nee’ te zeggen tegen een lekker stukje chocoladetaart, […]

Meer lezen

Cocktailsaus: onze smaakmaker in september

Gemaakt met natuurlijke zongerijpte tomaten en perfect op smaak gebracht met Worcestersaus en een scheutje lekkers: de cocktailsaus van Pauwels Sauzen.

Meer lezen

De beste Belgische sauzen op Yesterdayland

Op 26 augustus werd Bobbejaanland omgetoverd tot Yesterdayland, het mooiste retrofestival van het land. Pauwels Sauzen was van de partij!

Meer lezen

Genieten van Pauwels sauzen tijdens Brico Cross 2018 – 2019

Pauwels Sauzen maakt sinds het prille begin deel uit van het project Brico Cross en zet ook in het derde seizoen haar schouders onder alle wedstrijden.

Meer lezen

Cocktailsaus en Cocktail Halal: dit zijn de verschillen

In ons assortiment blinken twee soorten Cocktailsaus, maar waarin verschillen ze precies? Wij zetten de belangrijkste verschillen op een rij.

Meer lezen

Truffel Mayonaise: onze smaakmaker in oktober

Culinaire snacks of een lekker stukje vlees vragen om heerlijke, soms exclusieve toppings en dan is de iconische truffel nooit ver af. Ontdek onze Truffel Mayonaise, (buiten-)aards van smaak!

Meer lezen