Mosterd voor ieder smaakpatroon

Mosterd voor ieder smaakpatroon

05-12-2018

Mosterd wordt gemaakt van witte, gele, bruine of zwarte zaden. Deze zaden kunnen in productie hun zaadhuid behouden of verliezen. De zaden kunnen fijn gemalen worden of grof gekneusd. De mogelijkheden in soorten mosterd en hun afkomst zijn dan ook legio. Toch kunnen we drie grote groepen onderscheiden waarin elk type mosterd in onder te brengen valt, zo ook onze eigen mosterd. 


In ons vorige artikel vertelden we u al waarom u soms voldoende hebt aan een mespuntje mosterd en u andere keren niet kwistig genoeg kan omspringen met het gele goud. De gebruikte zaden en hun verwerkingsmethode bleken bepalend voor de smaaksensatie. Afhankelijk van hoe de mosterd tot stand komt, worden er drie soorten mosterd onderscheiden in de gastronomie.

Mosterd

Een eerste grote groep mosterd kunnen we onderbrengen onder de logische term ‘Mosterd‘ of ‘Traditionele Mosterd’. Hierbij worden de zaadjes, gewoonlijk een mengsel van gele en bruine mosterzaden, in hun geheel fijn vermalen en tot een pasta vermengd. Deze pasta wordt aangelengd met een azijnhoudende vloeistof, zout en eventueel andere specerijen zoals kurkuma voor een mooie gele kleur. De gebruikte soorten zaad zijn in deze productiemethode bepalend voor smaak en aroma. Naargelang de verhouding tussen gele en bruine zaden, alsook de hoeveelheid zaden in het receptuur, kan de smaak verschillen van bijtend scherp naar mild en zacht. Deze traditionele mosterd kan ook als basis dienen voor andere gearomatiseerde mosterdsauzen waarbij de meest uiteenlopende smaken en aroma’s toegevoegd worden. De meest bekende varianten zijn versies met dille, dragon of look. Iets minder bekend zijn mosterdsauzen met vanille of rode bessen.

In België behoort het gros van de mosterd tot deze groep, zo ook de mosterd in het assortiment van Pauwels Sauzen. Hoe onze mosterd precies in elkaar zit, leest u in het artikel Mosterd: onze smaakmaker in december.

Dijon Mosterd

In tegenstelling tot de publieke perceptie is Dijon Mosterd geen streekgebonden benaming. Met andere woorden: Dijon Mosterd kan eender waar geproduceerd worden. De benaming is echter een verwijzing naar de productiemethode waarbij de mosterd moet voldoen aan enkele bij wet bepaalde normen. Zo kan in deze mosterdsoort enkel gebruikt gemaakt worden van bruine en zwarte mosterdzaden, de twee soorten met de meest uitgesproken smaak dus. De mosterdzaadjes worden in water geweekt tot ze opzwellen. Deze bewerking wordt mouten genoemd. De vliesjes die om de zaadjes heen zitten barsten en worden verwijderd door het geheel te zeven. Nadien worden de zaadkernen met nog niet vergist druivensap (most) tot een gladde pasta worden gemalen.

Grove Mosterd

Grove mosterd is te vergelijken met de traditionele mosterd wat betreft de productiemethode. Het grootste verschil zit echter in het feit dat voor grove mosterd de zaadjes slechts grof gekneusd worden in plaats van fijn vermalen. Omdat grove mosterd op die manier meer textuur heeft, wordt deze mosterd eerder gebruikt als onderdeel van een bereiding met lange gaartijd en minder als koude saus bij een gerecht.

 


De beste Belgische sauzen op Horecatel 2018

Een terugblik op drie interessante beursdagen Van 4 tot 7 maart 2018 vond […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen steunt Leuvense economiestudenten

Kiesweek Ekonomika van start in de Leuvense binnenstad. Naar jaarlijkse traditie ging de […]

Meer lezen

Samba op het bord met de Brazil van Pauwels Sauzen

Roemloos gingen ze ten onder tegen de Rode Duivels in de kwartfinale van […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen zet schouders onder Sfinks Mixed festival

Van donderdag 26 t.e.m. zondag 29 juli 2018 verzamelden de avontuurlijke muziekliefhebbers onder […]

Meer lezen

Drie zomerse sauzen voor zoetekauwen

Hebt u het lastig om ‘nee’ te zeggen tegen een lekker stukje chocoladetaart, […]

Meer lezen

Cocktailsaus: onze smaakmaker in september

Gemaakt met natuurlijke zongerijpte tomaten en perfect op smaak gebracht met Worcestersaus en een scheutje lekkers: de cocktailsaus van Pauwels Sauzen.

Meer lezen

De beste Belgische sauzen op Yesterdayland

Op 26 augustus werd Bobbejaanland omgetoverd tot Yesterdayland, het mooiste retrofestival van het land. Pauwels Sauzen was van de partij!

Meer lezen

Genieten van Pauwels sauzen tijdens Brico Cross 2018 – 2019

Pauwels Sauzen maakt sinds het prille begin deel uit van het project Brico Cross en zet ook in het derde seizoen haar schouders onder alle wedstrijden.

Meer lezen

Cocktailsaus en Cocktail Halal: dit zijn de verschillen

In ons assortiment blinken twee soorten Cocktailsaus, maar waarin verschillen ze precies? Wij zetten de belangrijkste verschillen op een rij.

Meer lezen

Truffel Mayonaise: onze smaakmaker in oktober

Culinaire snacks of een lekker stukje vlees vragen om heerlijke, soms exclusieve toppings en dan is de iconische truffel nooit ver af. Ontdek onze Truffel Mayonaise, (buiten-)aards van smaak!

Meer lezen