Nieuwe oogst en handelsakkoord laten het beste verhopen voor mosterdzaad.

Nieuwe oogst en handelsakkoord laten het beste verhopen voor mosterdzaad.

27-10-2022

Veel zon en geen druppel regen. Wat klinkt als een droom voor elke Belg, is een nachtmerrie voor de Canadese mosterdboer. Een nachtmerrie die vorig jaar realiteit werd want extreme weersomstandigheden zorgden voor een magere oogst. Dit jaar kunnen de mosterdboeren terug een kleine vreugdesprong maken, want het ziet ernaar uit dat de oogst in september beter is dan die van vorig jaar. Ook vanuit Oost-Europa zien we eindelijk weer wat positief nieuws. De export vanuit Oekraïne, die door de oorlog stil lag, komt stilaan weer op gang. 

Extreme weersomstandigheden eisten hoge tol op de mosterdzaadproductie

Canada, één van de grootste producenten en exporteurs van mosterdzaden, had vorig jaar te maken met extreme weersomstandigheden, zoals hitte en aanhoudende droogte. Deze extreme weersomstandigheden lagen dan ook aan de basis van de mislukte oogst in 2021. De Noord-Amerikaanse grootmacht is normaal goed voor zo’n 80% van de wereldproductie, maar door het beperkte aanbod kon een wereldwijde impact niet vermeden worden. De gevolgen van deze weersomstandigheden op de oogst van het mosterdzaad zorgden ervoor dat Canada zijn opbrengst zag dalen met maar liefst 20%.

Oorlog zorgde voor exportproblemen vanuit Oost-Europa

Oekraïne, ook wel de graanschuur van Europa genoemd, heeft dan weer een ander probleem. De geopolitieke situatie tussen Oekraïne en Rusland legde naast graan en olie ook de export van mosterdzaad aan banden. Buiten het feit dat er op dit moment nog steeds enorm veel grondstoffen vastzitten in Oekraïne is het voorlopig nog onzeker hoeveel mosterdzaad het land dit jaar heeft kunnen zaaien. Als er niet genoeg gezaaid is, zou dat kunnen betekenen dat het land wellicht volgend jaar een beperkter aanbod heeft om te exporteren. Het Russische mosterdzaad dat normaliter als alternatief kan dienen is door het ingevoerde handelsembargo tussen de EU en Rusland niet langer een optie om te overwegen.

Impact mosterdzaad tekort

Net zoals de prijsstijging van eieren en de olieschaarste heeft ook het tekort aan mosterdzaad een invloed op de internationale sauzenmarkt. Het gaat vooral om de “Brassica Juncea” of bruin mosterdzaad. Deze zaden geven de scherpe smaak aan de mosterd en zijn het basisingrediënt van de Dijon mosterd die in Frankrijk zo begeerd is. Frankrijk voelt de schaarste van het bruine mosterdzaad enorm hard. De vraag vanuit de Franse huishoudens blijft immens groot met als gevolg dat er een groot aantal lege winkelrekken zijn.

Naast het bruine mosterdzaad is er ook geel mosterdzaad of “Sinapis Alba”, dat vooral gebruikt wordt bij de zachtere mosterd soorten. Bij Pauwels gebruiken we beide soorten zaden voor het produceren van onze mosterd. Het bruine en het gele mosterdzaad gemengd met peper, zout, azijn en water zorgt voor de perfecte balans tussen zacht en sterk.

De prijs van de mosterdzaden kende door de schaarste een ongekende hoogte. Het bruine mosterdzaad werd drie maal duurder en de gele mosterdzaden kenden een verdubbeling van de prijs. Mosterd vormt vaak het basisingrediënt van een hele reeks sauzen, zoals bijvoorbeeld de klassieke Mayonaise.

Hand met mosterdzaden

Archiefbeeld: Shutterstock

Is er beterschap op komst?

Veel landen zullen zich opnieuw richten tot Canada die het grootste deel van de mosterdzaden reeds exporteert. We zullen echter moeten afwachten hoe groot het aanbod van Canadees mosterdzaad zal zijn na de oogst in september. Op dit moment ziet het ernaar uit dat er beterschap op komst is. Er wordt voorspeld dat Canada een redelijke tot goede oogst tegemoet gaat. Deze oogst is belangrijk voor het stabiliseren van de mosterdprijzen. Ook vanuit Oost-Europa is er goed nieuws: De handelsakkoorden tussen de VN, Turkije, Oekraïne en Rusland geven Oekraïne opnieuw de kans om weer gedeeltelijk de opgeslagen voorraden te exporteren. Dit wil dus zeggen dat er ook stilaan weer vrachtwagens toekomen met Oekraïens mosterdzaad.

Een mogelijk alternatief?

Teelt op eigen bodem is één van de opties die Vlaanderen momenteel op tafel legt. Er moet nog wel onderzocht worden welk ras van mosterdzaad rendabel is. Het zaad moet bovendien ook aan de hoge kwaliteitsnormen voldoen vooraleer het gebruikt kan worden in de productie van mosterd. In Herent, waar ook enkele van onze sauzen geproduceerd worden, zijn er al enkele proefvelden beplant met mosterdzaad. De productie van Belgisch mosterdzaad is een kleinschalig project dat nog maar in zijn kinderschoenen staat. Hierdoor kunnen we nog geen voorspellingen doen wat betreft een oogst op eigen bodem.

Wel kunnen we u verzekeren dat we bij Pauwels ons uiterste best doen om te garanderen dat onze producten maximaal beschikbaar zijn tegen correcte en aantrekkelijke marktprijzen.


Studio Frites opent premiumfrituur met Pauwels sauzen

Sinds 2 september 2022 kan je op de Handelslei in Sint-Antonius Zoersel terecht voor frietjes met net dat tikkeltje meer. Zo serveren ze onder andere loaded fries en loaded curryworsten, maar ook artisanale kroketten en bitterballen ontbreken niet op de menukaart.

Meer lezen

Pauwels scoort in de cross

Afgelopen weekend stond het Europees Kampioenschap veldrijden in Namen op het menu. Met namen zoals Iserbyt, Vanthourenhout, van Empel en Betsema beloofde het een spannende wedstrijd te worden voor het Pauwels Sauzen Bingoal Cycling Team. Pauwels schittert opnieuw op het podium dankzij de knappe prestaties van de renners.

Meer lezen

Belangrijke plantaardige oliën en vetten dalen in prijs

Bij Pauwels volgen we de huidige situatie van oliën en vetten op de voet. Wij zien het dan ook als onze taak om iedereen zo goed mogelijk te informeren over de nieuwste stand van zaken. Onze Oliën en vetten expert Stijn geeft een update over de krapte van de markt, de nieuwe oogsten, vraag naar biodiesel en nog veel meer.

Meer lezen

Pauwels Sauzen op Horeca Expo

‘Goedemiddag’ wordt voor vijf dagen ‘¡Buenas Tardes!’, want dit jaar dompelen we je onder in een Mexicaanse sfeer op de grootste beurs voor food professionals in Vlaanderen. Van 20 tot en met 24 november kan je ons namelijk terugvinden op Horeca Expo.

Meer lezen

Studenten genieten van Pauwels sauzen tijdens de actie van Bloedserieus

Bloedserieus roept studenten op om massaal bloed en plasma te doneren. Iedereen die langskomt krijgt bovendien een gevulde goodiebag mee met daarin een heerlijke saus van Pauwels. Reden te meer om af te zakken naar Leuven, Brussel, Antwerpen of Diepenbeek.

Meer lezen

Pauwels sauzen steunt ook in 2022 de voedselbanken

Ook dit jaar blijft Pauwels zich inzetten voor de voedselbanken. Dat dit meer dan nodig blijkt, laat het jaarrapport van de Belgische Federatie van Voedselbanken zien. Nog nooit moesten zoveel mensen aankloppen bij de voedselbanken dan afgelopen maanden. In de eerst helft van 2022 waren dit maar liefst 204.000 gezinnen, wat een stijging van 15% is ten opzichte van december vorig jaar.

Meer lezen

Eethuis Enroute is klaar voor de toekomst

Eethuis Enroute wordt opnieuw gekozen als beste frituur van Ardooie. Een mooie beloning voor al het harde werk vertellen uitbaters Glenn en Amber ons al stralend. Met hun online bestelsysteem en energiezuinige investeringen zijn ze meer dan ooit klaar voor de toekomst.

Meer lezen

Nieuwe oogst en handelsakkoord laten het beste verhopen voor mosterdzaad.

Veel zon en geen druppel regen. Wat klinkt als een droom voor elke Belg, is een nachtmerrie voor de Canadese mosterdboer. Een nachtmerrie die vorig jaar realiteit werd want extreme weersomstandigheden zorgden voor een magere oogst. Dit jaar kunnen de mosterdboeren terug een kleine vreugdesprong maken, want het ziet ernaar uit dat de oogst in september beter is dan die van vorig jaar.

Meer lezen

Pauwels Sauzen verstevigt 100% Belgische samenwerking met Quick

Groot nieuws! Vanaf vandaag vind je bij de Belgische Quick restaurants Pauwels Sauzen terug in porties (cups) die je kan verkrijgen bij frieten, fingerfood of een menu naar keuze. Maar liefst acht Pauwels Sauzen van de hoogste kwaliteit zitten voortaan verpakt in kleine handige cups van 35ml: Mayonaise, Andalouse, BBQ, Cocktailsaus, Curry, Frietsaus, Samurai, en Sweet Chili.

Meer lezen

Foodtruckuitbaters richten frituur “Boenk Patat” op als vaste uitvalbasis mét Pauwels sauzen

Lier, ook wel bekend als de Netestad, mocht eind juni de naam Boenk Patat toevoegen aan het lijstje met frituren. De Lierenaren kunnen er niet enkel en alleen terecht voor hun favoriete frituursnack, maar genieten tevens ook van homemade dishes en natuurlijk van Pauwels sauzen.

Meer lezen

Pauwels Sauzen als hoofdsponsor van Tien Om Te Zien

Een ongekende combinatie van de beste live-optredens, een heus activatiedorp en natuurlijk veel Pauwels sauzen op de zeedijk van Westende dat is het recept voor het legendarische programma van deze zomer.

Meer lezen

Nieuw recreatiecomplex in Mechelen opent de deuren mét een Pauwels sauzen-snackwand

Het entertainment- en recreatiecomplex Burney’s opent na 5 jaar zijn deuren voor het grote publiek. De voormalige site Huyghebaert is nu de thuishaven voor een tal van leuke activiteiten én de Pauwels snack wall.

Meer lezen