Nieuwe oogst en handelsakkoord laten het beste verhopen voor mosterdzaad.

Nieuwe oogst en handelsakkoord laten het beste verhopen voor mosterdzaad.

27-10-2022

Veel zon en geen druppel regen. Wat klinkt als een droom voor elke Belg, is een nachtmerrie voor de Canadese mosterdboer. Een nachtmerrie die vorig jaar realiteit werd want extreme weersomstandigheden zorgden voor een magere oogst. Dit jaar kunnen de mosterdboeren terug een kleine vreugdesprong maken, want het ziet ernaar uit dat de oogst in september beter is dan die van vorig jaar. Ook vanuit Oost-Europa zien we eindelijk weer wat positief nieuws. De export vanuit Oekraïne, die door de oorlog stil lag, komt stilaan weer op gang. 

Extreme weersomstandigheden eisten hoge tol op de mosterdzaadproductie

Canada, één van de grootste producenten en exporteurs van mosterdzaden, had vorig jaar te maken met extreme weersomstandigheden, zoals hitte en aanhoudende droogte. Deze extreme weersomstandigheden lagen dan ook aan de basis van de mislukte oogst in 2021. De Noord-Amerikaanse grootmacht is normaal goed voor zo’n 80% van de wereldproductie, maar door het beperkte aanbod kon een wereldwijde impact niet vermeden worden. De gevolgen van deze weersomstandigheden op de oogst van het mosterdzaad zorgden ervoor dat Canada zijn opbrengst zag dalen met maar liefst 20%.

Oorlog zorgde voor exportproblemen vanuit Oost-Europa

Oekraïne, ook wel de graanschuur van Europa genoemd, heeft dan weer een ander probleem. De geopolitieke situatie tussen Oekraïne en Rusland legde naast graan en olie ook de export van mosterdzaad aan banden. Buiten het feit dat er op dit moment nog steeds enorm veel grondstoffen vastzitten in Oekraïne is het voorlopig nog onzeker hoeveel mosterdzaad het land dit jaar heeft kunnen zaaien. Als er niet genoeg gezaaid is, zou dat kunnen betekenen dat het land wellicht volgend jaar een beperkter aanbod heeft om te exporteren. Het Russische mosterdzaad dat normaliter als alternatief kan dienen is door het ingevoerde handelsembargo tussen de EU en Rusland niet langer een optie om te overwegen.

Impact mosterdzaad tekort

Net zoals de prijsstijging van eieren en de olieschaarste heeft ook het tekort aan mosterdzaad een invloed op de internationale sauzenmarkt. Het gaat vooral om de “Brassica Juncea” of bruin mosterdzaad. Deze zaden geven de scherpe smaak aan de mosterd en zijn het basisingrediënt van de Dijon mosterd die in Frankrijk zo begeerd is. Frankrijk voelt de schaarste van het bruine mosterdzaad enorm hard. De vraag vanuit de Franse huishoudens blijft immens groot met als gevolg dat er een groot aantal lege winkelrekken zijn.

Naast het bruine mosterdzaad is er ook geel mosterdzaad of “Sinapis Alba”, dat vooral gebruikt wordt bij de zachtere mosterd soorten. Bij Pauwels gebruiken we beide soorten zaden voor het produceren van onze mosterd. Het bruine en het gele mosterdzaad gemengd met peper, zout, azijn en water zorgt voor de perfecte balans tussen zacht en sterk.

De prijs van de mosterdzaden kende door de schaarste een ongekende hoogte. Het bruine mosterdzaad werd drie maal duurder en de gele mosterdzaden kenden een verdubbeling van de prijs. Mosterd vormt vaak het basisingrediënt van een hele reeks sauzen, zoals bijvoorbeeld de klassieke Mayonaise.

Hand met mosterdzaden

Archiefbeeld: Shutterstock

Is er beterschap op komst?

Veel landen zullen zich opnieuw richten tot Canada die het grootste deel van de mosterdzaden reeds exporteert. We zullen echter moeten afwachten hoe groot het aanbod van Canadees mosterdzaad zal zijn na de oogst in september. Op dit moment ziet het ernaar uit dat er beterschap op komst is. Er wordt voorspeld dat Canada een redelijke tot goede oogst tegemoet gaat. Deze oogst is belangrijk voor het stabiliseren van de mosterdprijzen. Ook vanuit Oost-Europa is er goed nieuws: De handelsakkoorden tussen de VN, Turkije, Oekraïne en Rusland geven Oekraïne opnieuw de kans om weer gedeeltelijk de opgeslagen voorraden te exporteren. Dit wil dus zeggen dat er ook stilaan weer vrachtwagens toekomen met Oekraïens mosterdzaad.

Een mogelijk alternatief?

Teelt op eigen bodem is één van de opties die Vlaanderen momenteel op tafel legt. Er moet nog wel onderzocht worden welk ras van mosterdzaad rendabel is. Het zaad moet bovendien ook aan de hoge kwaliteitsnormen voldoen vooraleer het gebruikt kan worden in de productie van mosterd. In Herent, waar ook enkele van onze sauzen geproduceerd worden, zijn er al enkele proefvelden beplant met mosterdzaad. De productie van Belgisch mosterdzaad is een kleinschalig project dat nog maar in zijn kinderschoenen staat. Hierdoor kunnen we nog geen voorspellingen doen wat betreft een oogst op eigen bodem.

Wel kunnen we u verzekeren dat we bij Pauwels ons uiterste best doen om te garanderen dat onze producten maximaal beschikbaar zijn tegen correcte en aantrekkelijke marktprijzen.


Pauwels sticks, nieuw in het assortiment

Bij Pauwels zitten we alles behalve stil, na onze recente introductie van Cheddar en Salsa kunnen we alweer een nieuwigheid toevoegen aan ons assortiment. Dit keer een handige verpakking van 20ml die makkelijk en overal inzetbaar is.

Meer lezen

Cheddar & Salsa, onze nieuwe (dip)sauzen

¡Hola! Sombrero’s en sambaballen all the way! Want voortaan zullen Cheddar en Salsa het assortiment vervolledigen. Tijdens Horeca Expo en Horecatel kon u onder Mexicaanse sferen alvast voorproeven van deze smeuïge en kruidige (dip)sauzen.

Meer lezen

Terugblik op een a-mayonnaise-ing crossseizoen

Na de allerlaatste wedstrijd afgelopen zondag in Oostmalle, zit het crossseizoen er helaas op. Na een lang en pittig seizoen blikken we als hoofdsponsor graag terug op de knappe prestaties van het Pauwels Sauzen-Bingoal team.

Meer lezen

Pauwels Sauzen neemt je mee naar Mexico op Horecatel

Van 12 tot en met 15 maart is Pauwels naar jaarlijkse gewoonte weer present op de grootste vakbeurs voor food professionals in Wallonië. En dit jaar gieten we een speciaal sausje over onze beursstand, want alle bezoekers zullen ondergedompeld worden in een Mexicaanse sfeer. ¡Hola! Bij Pauwels kijken we reikhalzend uit naar een blij weerzien in Marche-en-Famenne.

Meer lezen

Pauwels schenkt saus tijdens de actie van Bloedserieus

Ook dit jaar roept Bloedserieus studenten massaal op om bloed en plasma te doneren. De actie voor en door studenten vindt elk jaar plaats vlakbij de campus en is gevestigd middenin de studentenbuurt. Al wie komt doneren gaat met een goed gevulde goodiebag naar huis. Wie zien we terug in Kortrijk, Gent, Antwerpen, Leuven, Brussel, Diepenbeek of Hasselt?

Meer lezen

De Patatclub, de club waar ze frietjes serveren met Pauwels sauzen

Als er nu één club is waar je lid van wilt zijn, dan is dat zeker en vast wel de Patatclub in Destelbergen. Jens Meganck start dan ook sinds 30 maart 2022 deze lekkere club met als act van de avond “frietjes”. Ook in de spotlight staan de sauzen van Pauwels, want frieten zonder saus dat kan natuurlijk niet.

Meer lezen

Frituur ’t Hoeksje werkt al jarenlang met Pauwels sauzen

Kris Demarcke, eigenaar van Frituur ’t Hoeksje, baat al ruim 14 jaar de frituur uit die gelegen is op de hoek van de Baronstraat en de Lombardsijdelaan in Middelkerke. Wij moeten dan ook geen twee keer raden waar de naam Frituur ’t Hoeksje vandaan komt.

Meer lezen

Prijzen van tomatenconcentraat kennen ongeziene hoogtes

Wist je dat er voor 1kg tomatenconcentraat 6kg tomaten nodig is? En dat nu de prijzen van tomatenconcentraat enorm de hoogte inschieten. Momenteel zitten we dan ook bijna aan een verdubbeling van de prijs. Onze Purchase Manager Eric Van Gestel zet enkele interessante feiten voor jou op een rijtje.

Meer lezen

Pauwels Sauzen op Kanaal Z

Vrijdag 25 november verwelkomden we Kanaal Z op onze site in Oelegem. Zij kwamen een kijkje nemen achter de schermen van onze werking en productieproces. Er werd een extra woordje uitleg gegeven over het ontstaan, de verdere ontwikkelingen en de toekomstplannen van Pauwels.

Meer lezen

Studio Frites opent premiumfrituur met Pauwels sauzen

Sinds 2 september 2022 kan je op de Handelslei in Sint-Antonius Zoersel terecht voor frietjes met net dat tikkeltje meer. Zo serveren ze onder andere loaded fries en loaded curryworsten, maar ook artisanale kroketten en bitterballen ontbreken niet op de menukaart.

Meer lezen

Pauwels scoort in de cross

Afgelopen weekend stond het Europees Kampioenschap veldrijden in Namen op het menu. Met namen zoals Iserbyt, Vanthourenhout, van Empel en Betsema beloofde het een spannende wedstrijd te worden voor het Pauwels Sauzen Bingoal Cycling Team. Pauwels schittert opnieuw op het podium dankzij de knappe prestaties van de renners.

Meer lezen

Belangrijke plantaardige oliën en vetten dalen in prijs

Bij Pauwels volgen we de huidige situatie van oliën en vetten op de voet. Wij zien het dan ook als onze taak om iedereen zo goed mogelijk te informeren over de nieuwste stand van zaken. Onze Oliën en vetten expert Stijn geeft een update over de krapte van de markt, de nieuwe oogsten, vraag naar biodiesel en nog veel meer.

Meer lezen