“Pauwels sauzen is klaar voor de heropstart van de Foodservicemarkt!”

“Pauwels sauzen is klaar voor de heropstart van de Foodservicemarkt!”

28-05-2020

Onze Aankoopmanager Eric Van Gestel heeft er enkele bewogen weken opzitten. De coronacrisis zorgt in de hele markt namelijk voor onverwachte schommelingen. Daardoor moet er op onze aankoopafdeling meer dan ooit goed ingeschat worden welke volumes van grondstoffen er nodig zijn op korte, middellange en lange termijn.


WACHTTIJDEN

Het lijkt al een eeuwigheid geleden, maar in het begin van de crisis waren alle ogen in de media gericht op China. “Maar aangezien wij amper producten uit China kopen, was dit voor ons op dat moment nog niet meteen een onderwerp om ons zorgen over te maken”, zegt Eric.

“Wij begonnen de problemen pas te ondervinden toen de eerste grenzen sloten en de hygiëneregels wereldwijd toegepast werden. Dat zorgde namelijk voor heel wat uitdagingen voor onze leveranciers om grondstoffen en verpakkingen tijdig aan te leveren. Sommige laattijdige leveringen waren dan ook het gevolg van het feit dat, net als wij, ook elke leverancier een beetje moest zoeken hoe men alles op een veilige manier moest produceren en transporteren. Bovendien ontstonden er lange wachttijden aan de grenzen omdat elke vrachtwagen grondig werd gecontroleerd. Ondertussen hebben onze leveranciers zich hierop ingesteld en loopt de aanvoer van onze materialen weer volledig volgens het tijdsschema.”

ZOMERPROVISIES

De laatste weken is Eric zelf veel in contact geweest met leveranciers om de zomerperiode te bekijken. “Een drukke periode, want traditioneel leggen we rond maart – april onze provisies vast voor de zomerperiode qua grondstoffen en verpakking. Dit jaar hebben we dan ook redelijk wat moeten bijsturen en anticiperen omdat de markt vol onzekerheden zit. We moeten bijvoorbeeld inschatten wanneer de foodservicemarkt weer echt zal beginnen draaien en welke volumes we daarvoor moeten produceren. Geen gemakkelijke opdracht in het huidige klimaat.”

De periode maart-april is ook cruciaal voor de aankoop van typische oogstproducten. “Vooral de uien zijn op dat gebied belangrijk goed”, laat Eric noteren. “Uien worden vaak gebruikt in sauzen, waardoor we hiervan grote volumes nodig hebben. We willen ook zeker zijn dat we die volumes kunnen vastleggen aan de beste kwaliteit. We weten dat de beste kwaliteit in het begin van de oogst wordt verkocht, en dus is het nu money time en dat in een moeilijke context. De producenten waren al gestart met de oogst toen COVID 19 een wereldwijd probleem werd. Men moest plots op een heel andere manier gaan werken, de social distance respecteren, beschermingsmiddelen gebruiken en bovendien ging het land van oorsprong ook nog eens in lockdown.”

HEROPSTART

De impact op de werkwijze van onze leveranciers zou betekenen dat er voor hen uiteindelijk minder rendement zou zijn, minder opbrengst en dus is een prijsstijging meestal het gevolg.

“Dat maakt het negotiëren er uiteraard niet eenvoudiger op”, weet Eric. “Gelukkig waren we er bij Pauwels tijdig bij en konden we samen met onze correcte en loyale leveranciers ervoor zorgen dat de prijzen onder controle bleven. De ervaring leert ook dat men in tijden van crisis de beste partners leert kennen. Dat is nu niet anders.”

Ondertussen heeft Eric het zwaartepunt van de onderhandelingen wel achter de rug. Met de meeste van onze leveranciers werden de volumes voor de komende maanden vastgelegd. “Dat hebben we gedaan in die mate dat we straks, wanneer foodservice terug opstart, volledig klaar zijn om probleemloos terug op de kar te springen”, besluit Eric.


Quick zet Belgische smaak in de schijnwerpers met Pauwels Sauzen

Quick lanceert met trots een nieuwe campagne met in de hoofdrol uitsluitend lokale producten. En uiteraard spelen onze 100% Belgisch geproduceerde sauzen hierin een centrale rol. Want frietjes of een hamburger zonder saus, dat is toch niet helemaal hetzelfde. Onze sauzen zijn niet alleen een lekkere aanvulling op het menu van Quick, maar zij vertegenwoordigen ook nog eens onze Belgische trots. Win-win dus!

Meer lezen

Pauwels behaalt het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen

Met groot genoegen kunnen we aankondigen dat we het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen hebben behaald. Deze mijlpaal markeert een belangrijke erkenning van onze inspanningen om duurzaamheid te integreren in onze bedrijfsactiviteiten.

Meer lezen

Derry’s frituur breidt uit met bijgebouw en grotere menukaart

Derry’s frituur gevestigd langs de Armoedestraat in Rumbeke, breidt groots uit. Naast een gloednieuw bijgebouw, beslisten Thomas en Shani om ook hun aanbod drastisch uit te breiden, zodat de frituur meer en meer de allure krijgt van een eethuis. Naast frietjes staan er voortaan ook belegde broodjes en extra gerechten op de menukaart.

Meer lezen

De 5 trends in de Belgische foodservicemarkt

België, bekend om zijn culinaire erfgoed en liefde voor lekker eten, heeft een bloeiende foodservicemarkt die constant in beweging is. Van traditionele restaurants en bistro’s tot foodtrucks, broodjeszaken en frituren, er zijn tallozen mogelijkheden om tegenwoordig te genieten van lekker eten.

Meer lezen

Het Lokerse Smulhoekje kiest voor Pauwels dankzij ruim aanbod sauzen

Silvie, een energieke en ondernemende Limburgse vrouw bracht haar passie voor broodjes, frietjes en snacks mee naar Oost-Vlaanderen. Met haar roots diepgeworteld in de Belgische culinaire tradities, besloot ze dat het tijd was om haar eigen stempel te drukken op de broodjescultuur in Oost-Vlaanderen.

Meer lezen

210.814 tubes en bokalen saus voor de voedselbank

Pauwels blijft zich dan ook in 2023 inzetten voor de Voedselbanken. Zo werd er tijdens de eerste helft van het jaar saus gedoneerd aan de mensen in nood. In februari vond er een eerste donatie plaats, gevolgd door een donatie van pastasaus in mei.

Meer lezen

5 hamburgers die niet mogen ontbreken op uw menu

Eén van de meest veelzijdige en geliefde gerechten die zeker en vast niet mogen ontbreken op uw menukaart is: DE HAMBURGER. Met eindeloze mogelijkheden voor creativiteit en smaakcombinaties kunnen hamburgers een belangrijke rol spelen in het aantrekken van klanten.

Meer lezen

Pauwels sticks, nieuw in het assortiment

Bij Pauwels zitten we alles behalve stil, na onze recente introductie van Cheddar en Salsa kunnen we alweer een nieuwigheid toevoegen aan ons assortiment. Dit keer een handige verpakking van 20ml die makkelijk en overal inzetbaar is.

Meer lezen

Cheddar & Salsa, onze nieuwe (dip)sauzen

¡Hola! Sombrero’s en sambaballen all the way! Want voortaan zullen Cheddar en Salsa het assortiment vervolledigen. Tijdens Horeca Expo en Horecatel kon u onder Mexicaanse sferen alvast voorproeven van deze smeuïge en kruidige (dip)sauzen.

Meer lezen

Terugblik op een a-mayonnaise-ing crossseizoen

Na de allerlaatste wedstrijd afgelopen zondag in Oostmalle, zit het crossseizoen er helaas op. Na een lang en pittig seizoen blikken we als hoofdsponsor graag terug op de knappe prestaties van het Pauwels Sauzen-Bingoal team.

Meer lezen

Pauwels Sauzen neemt je mee naar Mexico op Horecatel

Van 12 tot en met 15 maart is Pauwels naar jaarlijkse gewoonte weer present op de grootste vakbeurs voor food professionals in Wallonië. En dit jaar gieten we een speciaal sausje over onze beursstand, want alle bezoekers zullen ondergedompeld worden in een Mexicaanse sfeer. ¡Hola! Bij Pauwels kijken we reikhalzend uit naar een blij weerzien in Marche-en-Famenne.

Meer lezen

Pauwels schenkt saus tijdens de actie van Bloedserieus

Ook dit jaar roept Bloedserieus studenten massaal op om bloed en plasma te doneren. De actie voor en door studenten vindt elk jaar plaats vlakbij de campus en is gevestigd middenin de studentenbuurt. Al wie komt doneren gaat met een goed gevulde goodiebag naar huis. Wie zien we terug in Kortrijk, Gent, Antwerpen, Leuven, Brussel, Diepenbeek of Hasselt?

Meer lezen