Pepersaus van Pauwels: pittig, romig en kruidig van smaak

Pepersaus van Pauwels: pittig, romig en kruidig van smaak

08-08-2019

Pepersaus is ontegensprekelijk één van de klassieke sauzen in de Belgische gastronomie. Zowel warm als koud heeft deze saus een plek in elke frituur, foodtruck, broodjeszaak, brasserie en restaurant. Dat de saus gemaakt wordt van peperbolletjes is een evidentie, maar van welke soort en in welke vorm lichten we toe in dit artikel.


SOORTEN PEPER

pepersaus pauwels foodtruckEen goede pepersaus, warm of koud, wordt gemaakt van peperbolletjes die afkomstig zijn van de tropische peperplant (piper nigrum). Die plant is verantwoordelijk voor de groei van alle soorten peper: groene, rode, witte en zwarte peper. Pepers groeien namelijk als bessen aan deze plant en worden in een verschillend stadium van rijpheid geplukt en nadien gedroogd. De staat van rijpheid is bepalend voor de kleur.

Wanneer de onrijpe bessen na ongeveer zes maanden worden geplukt, zijn ze groen van kleur, met een frisse, vegetale en zeer milde smaak. Zwarte peperbessen zijn in feite groene bessen (en dus eveneens onrijp) die kort gekookt en nadien in de zon gedroogd worden. Daardoor krijgen ze ook hun donkerbruine/zwarte tint en geraken ze verrimpeld. Gemalen staat deze peper garant voor een zeer aromatische, pittige smaak. Rode peperbessen zijn rijpe bessen die na ongeveer negen maanden geoogst worden en nadien gedroogd. Dat gebeurt niet in het zonlicht, waardoor ze hun kleur behouden. De smaak na droging is intens en pikant. Een afgeleide van de rode peperbessen is de witte soort. Witte bessen worden geplukt wanneer zwarte bessen in de overgang naar rood zitten. De op dat moment roze kleur wordt geweekt in water waardoor de bessen gisten en hun schil verliezen en uiteindelijk wit uitslaan. Witte bessen smaken veel zachter .

ZWARTE PEPER(-SAUS)

Pepersaus van PauwelsPeper heeft zijn pittige, hete karakter te danken aan de stof piperine. Deze stof komt voornamelijk voor in de zwarte peperbessen. Deze zwarte soort is ook de belangrijkste bouwsteen waarop de Pepersaus van Pauwels is gemaakt.

Wie de ingrediënten op het etiket van onze Pepersaus bekijkt, ziet een vermelding van 1,3% zwarte peper. Dat omvat een combinatie van zowel gebroken zwarte peperbolletjes als fijngemalen poeder. In combinatie met de worcestersaus in het recept geeft dit een heerlijk pittige, romige en kruidige smaak. Het geheel wordt door onze collega’s van Productontwikkeling ingeschaald op onze Hot Scale als ‘Licht Pikant’. Daarmee prijkt op het etiket één pepertje. Let wel: de Pepersaus van Pauwels is een koude saus en mag dus niet rechtstreeks opgewarmd worden. Meer informatie over welke sauzen wél of niet opgewarmd mogen worden, ontdekt u in dit artikel.

Zoals voor veel speciaalsauzen in het assortiment van Pauwels, is ook de Pepersaus beschikbaar in verpakkingen voor klein-, medium en grootverbruik: tubes van 1 liter, PET bokalen van 3 liter en Bag-in-Box van 2x 5 liter.

MEER INFORMATIE OVER PEPERSAUS?

Neem contact op met ons Sales Team. De contactgegevens van onze vertegenwoordiger in uw regio vindt u via onderstaande button.


De beste Belgische sauzen op Horecatel 2018

Een terugblik op drie interessante beursdagen Van 4 tot 7 maart 2018 vond […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen steunt Leuvense economiestudenten

Kiesweek Ekonomika van start in de Leuvense binnenstad. Naar jaarlijkse traditie ging de […]

Meer lezen

Samba op het bord met de Brazil van Pauwels Sauzen

Roemloos gingen ze ten onder tegen de Rode Duivels in de kwartfinale van […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen zet schouders onder Sfinks Mixed festival

Van donderdag 26 t.e.m. zondag 29 juli 2018 verzamelden de avontuurlijke muziekliefhebbers onder […]

Meer lezen

Drie zomerse sauzen voor zoetekauwen

Hebt u het lastig om ‘nee’ te zeggen tegen een lekker stukje chocoladetaart, […]

Meer lezen

Cocktailsaus: onze smaakmaker in september

Gemaakt met natuurlijke zongerijpte tomaten en perfect op smaak gebracht met Worcestersaus en een scheutje lekkers: de cocktailsaus van Pauwels Sauzen.

Meer lezen

De beste Belgische sauzen op Yesterdayland

Op 26 augustus werd Bobbejaanland omgetoverd tot Yesterdayland, het mooiste retrofestival van het land. Pauwels Sauzen was van de partij!

Meer lezen

Genieten van Pauwels sauzen tijdens Brico Cross 2018 – 2019

Pauwels Sauzen maakt sinds het prille begin deel uit van het project Brico Cross en zet ook in het derde seizoen haar schouders onder alle wedstrijden.

Meer lezen

Cocktailsaus en Cocktail Halal: dit zijn de verschillen

In ons assortiment blinken twee soorten Cocktailsaus, maar waarin verschillen ze precies? Wij zetten de belangrijkste verschillen op een rij.

Meer lezen

Truffel Mayonaise: onze smaakmaker in oktober

Culinaire snacks of een lekker stukje vlees vragen om heerlijke, soms exclusieve toppings en dan is de iconische truffel nooit ver af. Ontdek onze Truffel Mayonaise, (buiten-)aards van smaak!

Meer lezen