Prijzen van tomatenconcentraat kennen ongeziene hoogtes

Prijzen van tomatenconcentraat kennen ongeziene hoogtes

16-01-2023

Wist je dat er voor 1kg tomatenconcentraat 6kg tomaten nodig is? En dat nu de prijzen van tomatenconcentraat enorm de hoogte inschieten. Momenteel zitten we dan ook bijna aan een verdubbeling van de prijs. Onze Purchase Manager Eric Van Gestel zet enkele interessante feiten voor jou op een rijtje.


Pauwels tomatenconcentraat

Van het veld naar de tafel

Het tomatenconcentraat dat we bij Pauwels gebruiken in onze sauzen, is voornamelijk afkomstig uit Portugal, Spanje, Italië en Griekenland. Deze landen hebben een warm en zonnig klimaat waardoor de tomaten mooi rood en van uitstekende kwaliteit zijn. Dat zorgt ervoor dat onze saus een mooie kleur krijgt.

Hoe onze tomatenpuree in de saus en uiteindelijk op ons bord terechtkomt dat legt Eric graag verder uit. “Tijdens de oogst die plaatsvindt van juli tot eind september contracteren we ons volume en dat is goed voor ongeveer 3000 ton concentraat op jaarbasis. Het concentraat wordt in vaten van 200 liter of in bib van 20kg geleverd bij Pauwels, waarna we het in onze fabrieken verder verwerkten tot onze sauzen. De tomaten die verwerkt worden tot tomatenconcentraat zijn niet hetzelfde als degene die je in de winkel tegenkomt. Deze tomaten bevatten namelijk meer vruchtvlees en minder water, zodat er minder energie gebruikt moet worden om concentraat te produceren.”

Beperkt aanbod doet prijzen stijgen

Net zoals vele andere grondstoffen is de prijs van het tomatenconcentraat fors gestegen het voorbije jaar. Dit is vooral te wijten aan de waterschaarste in de landen van origine en de extreem hoge energieprijzen. De landen waar wij onze tomatenpuree kopen, kregen te maken met extreme weersomstandigheden waardoor de overheden beslisten om limieten te hanteren op het waterverbruik. Hierdoor waren de boeren genoodzaakt om minder tomaten aan te planten zodat ze het beschikbare water konden gebruiken om hun akker voldoende te bevloeien. Verder spelen de hoge energieprijzen een rol. De productie om van tomaat pure geconcentreerde tomaat te gaan, vraagt nu eenmaal heel wat energie. Het beperkte aanbod resulteerde in extreem hoge prijzen op de tomatenmarkt. De prijs van het tomatenconcentraat bereikte afgelopen jaar ongeziene hoogtes tot zelfs bijna een verdubbeling van de prijs.


Pauwels sticks, nieuw in het assortiment

Bij Pauwels zitten we alles behalve stil, na onze recente introductie van Cheddar en Salsa kunnen we alweer een nieuwigheid toevoegen aan ons assortiment. Dit keer een handige verpakking van 20ml die makkelijk en overal inzetbaar is.

Meer lezen

Cheddar & Salsa, onze nieuwe (dip)sauzen

¡Hola! Sombrero’s en sambaballen all the way! Want voortaan zullen Cheddar en Salsa het assortiment vervolledigen. Tijdens Horeca Expo en Horecatel kon u onder Mexicaanse sferen alvast voorproeven van deze smeuïge en kruidige (dip)sauzen.

Meer lezen

Terugblik op een a-mayonnaise-ing crossseizoen

Na de allerlaatste wedstrijd afgelopen zondag in Oostmalle, zit het crossseizoen er helaas op. Na een lang en pittig seizoen blikken we als hoofdsponsor graag terug op de knappe prestaties van het Pauwels Sauzen-Bingoal team.

Meer lezen

Pauwels Sauzen neemt je mee naar Mexico op Horecatel

Van 12 tot en met 15 maart is Pauwels naar jaarlijkse gewoonte weer present op de grootste vakbeurs voor food professionals in Wallonië. En dit jaar gieten we een speciaal sausje over onze beursstand, want alle bezoekers zullen ondergedompeld worden in een Mexicaanse sfeer. ¡Hola! Bij Pauwels kijken we reikhalzend uit naar een blij weerzien in Marche-en-Famenne.

Meer lezen

Pauwels schenkt saus tijdens de actie van Bloedserieus

Ook dit jaar roept Bloedserieus studenten massaal op om bloed en plasma te doneren. De actie voor en door studenten vindt elk jaar plaats vlakbij de campus en is gevestigd middenin de studentenbuurt. Al wie komt doneren gaat met een goed gevulde goodiebag naar huis. Wie zien we terug in Kortrijk, Gent, Antwerpen, Leuven, Brussel, Diepenbeek of Hasselt?

Meer lezen

De Patatclub, de club waar ze frietjes serveren met Pauwels sauzen

Als er nu één club is waar je lid van wilt zijn, dan is dat zeker en vast wel de Patatclub in Destelbergen. Jens Meganck start dan ook sinds 30 maart 2022 deze lekkere club met als act van de avond “frietjes”. Ook in de spotlight staan de sauzen van Pauwels, want frieten zonder saus dat kan natuurlijk niet.

Meer lezen

Frituur ’t Hoeksje werkt al jarenlang met Pauwels sauzen

Kris Demarcke, eigenaar van Frituur ’t Hoeksje, baat al ruim 14 jaar de frituur uit die gelegen is op de hoek van de Baronstraat en de Lombardsijdelaan in Middelkerke. Wij moeten dan ook geen twee keer raden waar de naam Frituur ’t Hoeksje vandaan komt.

Meer lezen

Prijzen van tomatenconcentraat kennen ongeziene hoogtes

Wist je dat er voor 1kg tomatenconcentraat 6kg tomaten nodig is? En dat nu de prijzen van tomatenconcentraat enorm de hoogte inschieten. Momenteel zitten we dan ook bijna aan een verdubbeling van de prijs. Onze Purchase Manager Eric Van Gestel zet enkele interessante feiten voor jou op een rijtje.

Meer lezen

Pauwels Sauzen op Kanaal Z

Vrijdag 25 november verwelkomden we Kanaal Z op onze site in Oelegem. Zij kwamen een kijkje nemen achter de schermen van onze werking en productieproces. Er werd een extra woordje uitleg gegeven over het ontstaan, de verdere ontwikkelingen en de toekomstplannen van Pauwels.

Meer lezen

Studio Frites opent premiumfrituur met Pauwels sauzen

Sinds 2 september 2022 kan je op de Handelslei in Sint-Antonius Zoersel terecht voor frietjes met net dat tikkeltje meer. Zo serveren ze onder andere loaded fries en loaded curryworsten, maar ook artisanale kroketten en bitterballen ontbreken niet op de menukaart.

Meer lezen

Pauwels scoort in de cross

Afgelopen weekend stond het Europees Kampioenschap veldrijden in Namen op het menu. Met namen zoals Iserbyt, Vanthourenhout, van Empel en Betsema beloofde het een spannende wedstrijd te worden voor het Pauwels Sauzen Bingoal Cycling Team. Pauwels schittert opnieuw op het podium dankzij de knappe prestaties van de renners.

Meer lezen