Smashburgers: de nieuwste trend in hamburgerland

Smashburgers: de nieuwste trend in hamburgerland

16-02-2021

Je hamburger helemaal plat drukken terwijl je ‘m bakt: het lijkt doodzonde, maar in werkelijkheid is het de nieuwste trend in hamburgerland. De voordelen van deze smashburgers? Snelle service, krokante randjes, een intensere vleessmaak én spek voor de bek van onze Bag-In-Box-sauzendispenser.


SMASHBURGERS

Smashburger Classic

Wie een normale (verse) hamburger bereidt, gaat meestal aan de slag met een mooi rond of ovaal vormpje waarin het gehakt samengedrukt wordt. Doordat de burgers zo netjes voorgevormd zijn, blijft het gehakt goed samen en gaart de burger ook gelijkmatig. Het resultaat: een mooie, symmetrische hamburger voor in de boekjes. De laatste nieuwe burgertrend daarentegen gooit dat principe volledig overboord. Bij een smashburger leg je simpelweg een handje grof gehakt rechtstreeks op een hete bakplaat. Met een plat mes druk je nadien het gehakt zo hard mogelijk aan op de bakplaat. Hoe platter het gehakt en hoe willekeuriger de burgervorm, hoe beter.

Dergelijke geplette hamburgers werden in 2007 reeds uitgevonden door de Amerikaanse restaurantketen ‘Smashburger’. Oprichter Tom Ryan – met een verleden bij onder meer Pizza Hut en McDonald’s – wou met de keten de hamburger heruitvinden met een unieke smaak en bereidingswijze. “Met een naam als smashburger zetten we meteen onze sterke punten in de kijker”, aldus Ryan. “Uit de benaming blijkt dat voor deze geplette burgers een ambachtelijke bereidingswijze geldt, met een ruwe, natuurlijke benadering. Het is bovendien die uitzonderlijke benadering die ervoor zorgt dat jongeren zich aangetrokken voelen door deze burgers met een hoekje af.”

DE MAILLIARD-REACTIE

Smashburgers op een bakplaat

Smashburgers zijn dus niet per se nieuw. Wat echter wél nieuw is, is de hernieuwde populariteit ervan bijna 15 jaar na de uitvinding. De vele afhaaltentjes uit San Francisco en Los Angeles zien in de smashburgers namelijk een product dat zich uitstekend leent tot snelle service en takeaway. Het geplette gehakt is namelijk snel gaar waardoor men op korte tijd (bijvoorbeeld tijdens de middagpauzes van grote bedrijven) heel wat porties kan bereiden.

Het succes van de smashburgers in Amerika zit echter ook in de unieke smaak ervan. Door de burgers te pletten, gaart het gehakt in het eigen vet en dat zorgt op zijn beurt voor extra smaak. Bovendien korst het geplette gehakt overal goed aan, waardoor de smashburger ook zeer krokant wordt.

Daarnaast is er nog zoiets als de Mailliard-reactie. Dit is de reactie van natuurlijke suikers op eiwitten die optreedt onder invloed van hoge temperatuur. Het is deze reactie die verantwoordelijk is voor de typische geur, kleur en smaak van een product. Denk bijvoorbeeld aan de smaak van een broodkorst, krokant gebakken spek, gebrande koffiebonen etc. Bak je gehakt op hoog vuur, dan krijg je veel sneller en heviger te maken met die herkenbare baksmaak dan wanneer je gehakt vanaf het begin op lage temperatuur zou garen. Doordat je het gehakt plet, creëer je ook meer oppervlakte voor de Mailliard-reactie. Kortom: meer smaak. Bovendien is de smashburger snel klaar, waardoor het vlees niet uitdroogt en het vocht in de burger blijft zitten.

SMASHBURGERS EN BELGISCHE SAUZEN

Sfeerbeeld take away hamburgers bij Pink Force Events (Wechelderzande)

Wanneer we zelf op onderzoek trekken om na te gaan in welke mate de smashburger zich al heeft kunnen doorzetten in België, komen we hoofdzakelijk uit bij één hamburgerzaak in Brussel: Rambo. Opvallend: deze zaak opende nog maar zeer recent de deuren, in januari 2021 om precies te zijn. Een hamburgertent dan nog, in een sector met tal van concurrenten. Het is op z’n minst een gedurfde zet, maar de ondernemers zijn helemaal overtuigd van de smashburgers.

Of de smashburger dus ook in ons land op weg is naar eeuwige roem? Dat zal nog moeten blijken, maar een creatieve manier om je burgermenu nieuw leven in te blazen, dát is het zeker. Bovendien liggen er nog tal van mogelijkheden om de typisch Amerikaanse smashburger een eigen twist te geven. Zo zou je het aanbod aan smashburgers kunnen uitbreiden met tal van echte Belgische sauzen. In Amerika beperkt men zich namelijk vaak tot ketchup en mosterd, terwijl wij als sauzenliefhebbers meteen heel wat andere, smakelijke combinaties kunnen maken. Met meer dan 40 verschillende smaken in ons assortiment, is er natuurlijk keuze te over. Uit eigen ervaring kunnen we echter al met zekerheid zeggen dat onze vier hamburgersauzen, Hot Mammouth, Andalouse, Barbecue, Barbecue Snack, Jalapeño Mayonaise, MammouthPepersaus, Américaine én Samurai perfect samengaan met die unieke, rokerige smaak van een crispy smashburger.

Het BIB-systeem van Pauwels Sauzen bij Pink Force Events (Wechelderzande)

Als je aan de hand van dit artikel de smaak van een smashburger helemaal te pakken hebt gekregen, zal je snel merken dat je ook nood hebt aan een snelle en hygiënische sauzendispenser. Het BIB-systeem van Pauwels (foto) is in dat geval precies wat je zoekt. Het BIB-systeem van Pauwels Sauzen is een uniek systeem op de markt dat tegemoet komt aan alle eisen van de professionele gebruiker. Zo combineert dit systeem een snelle service met een optimale hygiëne én een maximaal rendement van de sauzen. Het systeem is bovendien beschikbaar voor het gros van onze smaken.

Meer info over onze BIBs? Lees hier onze blog over het meest professionele doseersysteem op de markt.

MEER OVER BIBS EN HAMBURGERSAUZEN?

Neem contact op met ons commercieel team. Onze vertegenwoordigers vertellen jou graag hoe ónze sauzen een ideale afwerking kunnen zijn voor jóuw (smash-)burgers.

De contactgegevens van onze vertegenwoordiger in jouw regio vind je via onderstaande button.

 


Nieuw: Kebabsaus, een uniek recept in foodservice

Nieuw in het gamma van Pauwels: Kebabsaus, een unieke snacksaus op basis van koolzaadolie, knoflook en ras el hanout.

Meer lezen

Pauwels sauzen wordt de exclusieve distributeur van de olie- en vetten merken van Wouters in België en Frankrijk

Pauwels N.V. treedt vanaf heden op als de exclusieve verdeler van de kwalitatieve oliën en vetten merken van Wouters N.V. in België en Frankrijk.

Meer lezen

Nieuwe kruidenmix geeft Andalouse Chef nu nog meer karakter!

Meer karakter, maar smaak: het recept van de Andalouse Chef van Pauwels Sauzen is vernieuwd.

Meer lezen

Hot Mammouth: de ideale topping voor exotische snacks

Wat Tartaar, Andalouse of Mammouth is voor een typisch Belgisch pakje friet, is onze Hot Mammouth voor de meeste pita's, kebabs, kapsalons en andere exotische snacks in België: als uitbater van een snackbar moet je deze speciaalsaus gewoon in huis hebben. 

Meer lezen

Bingoal-WB wordt Bingoal-Pauwels Sauces-WB

Pauwels Sauzen breidt engagement voor jong Belgisch wielerteam uit met dank aan de mooie resultaten in de openingsritten van het nieuwe wielerseizoen.

Meer lezen

’t Friethuis schrijft sterk digitaal verhaal: “Wekelijks meerdere tonnen friet met Pauwels sauzen”

Een moderne visie op frietjes, kwalitatieve producten en een sterk digitaal verhaal. Het […]

Meer lezen

De herontdekking van Mammouth, de eerste échte snacksaus

Ooit was het de vaste partner van de frikandel, maar anno 2021 zorgen de nieuwste trends ervoor dat de Mammouth-saus populairder is dan ooit.

Meer lezen

De populairste sauzen van het moment voor je homemade burgers

Huisbereide hamburgers zijn hot en dus schieten de creatieve combinaties met heel wat sauzen als paddenstoelen uit de grond.

Meer lezen

Smashburgers: de nieuwste trend in hamburgerland

De laatste nieuwe trend in hamburgerland: sla je burger plat. Doodzonde of geniaal? De tijd zal het uitwijzen.

Meer lezen

Hamburgers en hun sauzen: terug van nooit echt weggeweest

Nu takeaway populairder is dan ooit, piekt ook de populariteit van de hamburgers weer als vanouds. En wat is een goede hamburger zonder een lekkere hamburgersaus?

Meer lezen

De mayonaises van Pauwels Sauzen: dit zijn de verschillen

Het assortiment van Pauwels Sauzen telt heel wat verschillende mayonaises. In dit artikel ontdek je ze stuk voor stuk.

Meer lezen

Benieuwd of de mayonaise ook pakt op het WK Veldrijden 2021

Met Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt, Denise Betsema, Fem Van Empel, Ryan Kamp en Pim Ronhaar liggen er komend weekend heel wat mogelijkheden om de wereldkampioenentrui naar Pauwels Sauzen - Bingoal Cycling Team te brengen.

Meer lezen