Tartaarsaus en ravigote: wat zijn de verschillen?

Tartaarsaus en ravigote: wat zijn de verschillen?

14-02-2020

Tartaarsaus behoort tot het kransje klassieke sauzen die iedereen kent. Of toch bijna iedereen, want soms worden kunnen uw fish & chips onbewust geserveerd worden met een ravigotesaus erbij. In dit artikel gaan we dieper in op de gelijkenissen en de verschillen.


TARTAARSAUS OF REMOULADE

Tartaarsaus, soms ook ‘remoulade’ genoemd, is een klassieke saus uit de Franse keuken die net zoals een mayonaise bereid wordt op een basis van olie, azijn en eigeel. Daaraan worden ingrediënten als mosterd, kappertjes, stukjes augurk en tuinkruiden als bieslook, dragon, kervel en/of peterselie toegevoegd. Bij sommige huisgemaakte bereidingen gaat er soms ook wat ansjovis doorheen en kleine stukjes hardgekookt ei. Voor onze Tartaar de Luxe hebben wij gekozen voor een bereiding met groffe ui, bieslook en peterselie. De Tartaar Traiteur is dan weer een bereiding met fijne stukjes ui, peterselie en kervel.

In de verse keuken onderscheidt tartaar zich van een remoulade op basis van de toevoeging van stukjes hardgekookt ei. Op industriële schaal wordt dit echter nooit gedaan en worden de termen tartaar en remoulade door elkaar gebruikt worden. ‘Remoulade’ wordt vooral in Nederland gebruikt, waar Vlamingen eerder de voorkeur geven aan ‘Tartaar’. Daarnaast kan een saus ook als ‘remoulade’ bestempeld worden wanneer de saus wat geler is door de toevoeging van kerrie of piccalilly. Op die manier wordt er echt afgeweken van de klassieke ‘sauce tartare froide’ die oorspronkelijk door de Fransen werd uitgevonden.

RAVIGOTE

(foto: www.seasonwithlove.nl)

Net als Tartaar of Remoulade is ook Ravigote een klassieke Franse saus. Het grote verschil schuilt echter in de basis van de saus. Ravigotesaus wordt namelijk gemaakt op basis van een vinaigrette van olie en azijn – en dus geen mayonaise gebonden met eigeel. Daaraan wordt toegevoegd: fijngesnipperde, kappertjes – soms ook augurk – en de gekende waaier aan tuinkruiden als bieslook, dragon, kervel en peterselie.

Waar een Tartaar door haar hogere vetgehalte een vastere saus is, is ravigote over het algemeen wat lopender. De saus wordt dan ook vaak als dressing gebruikt.

MEER OVER TARTAARSAUS?

Neem contact op met ons commercieel team. De contactgegevens van de vertegenwoordiger uit uw regio vindt u via onderstaande button.


De beste Belgische sauzen op Horecatel 2018

Een terugblik op drie interessante beursdagen Van 4 tot 7 maart 2018 vond […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen steunt Leuvense economiestudenten

Kiesweek Ekonomika van start in de Leuvense binnenstad. Naar jaarlijkse traditie ging de […]

Meer lezen

Samba op het bord met de Brazil van Pauwels Sauzen

Roemloos gingen ze ten onder tegen de Rode Duivels in de kwartfinale van […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen zet schouders onder Sfinks Mixed festival

Van donderdag 26 t.e.m. zondag 29 juli 2018 verzamelden de avontuurlijke muziekliefhebbers onder […]

Meer lezen

Drie zomerse sauzen voor zoetekauwen

Hebt u het lastig om ‘nee’ te zeggen tegen een lekker stukje chocoladetaart, […]

Meer lezen

Cocktailsaus: onze smaakmaker in september

Gemaakt met natuurlijke zongerijpte tomaten en perfect op smaak gebracht met Worcestersaus en een scheutje lekkers: de cocktailsaus van Pauwels Sauzen.

Meer lezen

De beste Belgische sauzen op Yesterdayland

Op 26 augustus werd Bobbejaanland omgetoverd tot Yesterdayland, het mooiste retrofestival van het land. Pauwels Sauzen was van de partij!

Meer lezen

Genieten van Pauwels sauzen tijdens Brico Cross 2018 – 2019

Pauwels Sauzen maakt sinds het prille begin deel uit van het project Brico Cross en zet ook in het derde seizoen haar schouders onder alle wedstrijden.

Meer lezen

Cocktailsaus en Cocktail Halal: dit zijn de verschillen

In ons assortiment blinken twee soorten Cocktailsaus, maar waarin verschillen ze precies? Wij zetten de belangrijkste verschillen op een rij.

Meer lezen

Truffel Mayonaise: onze smaakmaker in oktober

Culinaire snacks of een lekker stukje vlees vragen om heerlijke, soms exclusieve toppings en dan is de iconische truffel nooit ver af. Ontdek onze Truffel Mayonaise, (buiten-)aards van smaak!

Meer lezen