Tartaarsaus: onze smaakmaker in februari

Tartaarsaus: onze smaakmaker in februari

30-01-2019

Niet januari, wél februari. Dát is de maand waarin de meeste mensen pas echt de daad bij het woord voeren en hun goede voornemens kracht bijzetten. Het is dan ook geen toeval dat in de maand februari de bekende Tournée Minérale van start gaat, terwijl ook de afgelopen jaren ook de Dagen Zonder Vlees in deze periode van het jaar gehouden werden. Wat dat eerste betreft, kunnen wij jou helaas niet helpen. De dagen waarop je geen vlees eet daarentegen, dat is wél spek voor onze bek! In februari richten we onze blik dan ook op tartaarsaus, de ideale smaakmaker bij visgerechten! 


Franse keuken

Geschiedkundigen leren ons dat de oorsprong van tartaarsaus ergens in de negentiende eeuw zou liggen, met name bij de Franse koks die toen in dienst waren bij de “Tataren” die delen van Oekraïne en Rusland bezette. Daar ontstonden de eerste recepturen voor wat omschreven werd als een “gemengde saus voor koude vis”. Wie de naslagwerken van de klassieke Franse keuken er op nahoudt, weet dat een “Sauce Tartare froide traditionnelle” niet meer is dan een mayonaise met eigeel en gekruid met zeer fijn gehakte sjalotjes, bieslook, bladpeterselie, peper en zout. Eenvoudig, toch? Zo eenvoudig zelfs dat we er ons allemaal al verschillende keren aan gewaagd hebben.

Net als Cocktailsaus is ook Tartaar één van die klassieke sauzen die in vele huiskamers de stempel ‘homemade’ meekrijgt. Soms met groot succes en andere keren misschien ook wel eens met – laat ons zeggen – te grote verwachtingen. Een tartaarsaus maken volgens de regels van de kunst is dan ook geen evidentie. Het samenspel van zuur en zoet moet in een perfecte balans zitten, terwijl op industriële schaal nog eens rekening gehouden moet worden met de houdbaarheid.

Op grootmoeders wijze

Dat tartaarsaus regelmatig homemade bereid wordt, heeft ervoor gezorgd dat ook iedereen zijn eigen voorkeuren is gaan ontdekken. Met of zonder groffe stukjes ui. Met kappertjes of augurk. Met bieslook, peterselie of kervel. Met een hardgekookt eitje of zelfs met mierikswortels. Met citroensap of liever wat pikanter met wat paprikapoeder. Het recept van de tartaar kent duidelijk vele varianten en om ieders wens in te willigen, hebben we bij Pauwels Sauzen twee types tartaarsaus in het assortiment.

Enerzijds doen we de liefhebbers van zacht-zure smaken en het pittige van mosterd plezier met onze Tartaar Traiteur. Deze tartaar is eerder glad van structuur en wordt bereid met fijne ui en een kruidenmengeling van groffe peterselie, gemalen kervel en paprika-extract. De combinatie van 48% koolzaadolie en 4% scharreleigeel zorgt daarenboven voor een licht mondgevoel. Anderzijds hebben we ook gedacht aan de liefhebbers van de vastere tartaarsaus op grootmoeders wijze: Tartaar de Luxe. Kenmerkend aan deze tartaarsaus zijn de groffe stukjes ui (9%) die voor de groffere structuur en extra bite zorgen. Deze tartaarsaus wordt bovendien bereid met gesnipperde bieslook en peterselie. Het hoge percentage koolzaadolie (60%) en scharreleigel (5,3%) zorgt dan weer voor een vastere structuur en een vol en romig mondgevoel.

Zowel de Tartaar Traiteur als de Tartaar de Luxe worden voornamelijk geserveerd bij gerechten met gebakken vis, koude vis en gefrituurde snacks. Een echte Britse ‘fish & chips’ met grote schep tartaar, iconischer wordt het niet! Toch worden tegenwoordig ook de combinaties met vlees, hamburgers, visburgers of vegaburgers steeds populairder.

tartaar assortiment pauwels

Assortiment tartaarsauzen Pauwels

Beschikbaar in elke verpakking

Tartaarsaus behoort tot het clubje van klassieke sauzen. Ook al kent de saus haar oorsprong in de Franse keuken, toch is ze sterk verankerd in de Belgische eetcultuur en dus is het geen verrassing dat we bij Pauwels Sauzen onze tartaar aanbieden in een grote verscheidenheid aan verpakkingen. Voor elk verbruik een verpakking op maat! Zo is onze Tartaar Traiteur beschikbaar in middelgrote en grote verpakkingen van 3 liter PET bokalen en 5 liter Bag-in-Box. De Tartaar de Luxe op grootmoeders wijze is beschikbaar in elk type verpakking, met uitzondering van de 7,5 liter Sausmaster. Dat betekent de tubes van 500ml en 1 liter voor klein verbruik, de 3 liter PET bokalen voor middelgroot verbruik en de 5 liter Bag-in-Box en 10 liter emmers voor grootverbruik.

Meer informatie over tartaar?

Heeft u vragen over onze Tartaar de Luxe of Tartaar Traiteur? Neem dan contact op met ons commercieel team via onderstaande button. Zij helpen u graag verder.


De beste Belgische sauzen op Horecatel 2018

Een terugblik op drie interessante beursdagen Van 4 tot 7 maart 2018 vond […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen steunt Leuvense economiestudenten

Kiesweek Ekonomika van start in de Leuvense binnenstad. Naar jaarlijkse traditie ging de […]

Meer lezen

Samba op het bord met de Brazil van Pauwels Sauzen

Roemloos gingen ze ten onder tegen de Rode Duivels in de kwartfinale van […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen zet schouders onder Sfinks Mixed festival

Van donderdag 26 t.e.m. zondag 29 juli 2018 verzamelden de avontuurlijke muziekliefhebbers onder […]

Meer lezen

Drie zomerse sauzen voor zoetekauwen

Hebt u het lastig om ‘nee’ te zeggen tegen een lekker stukje chocoladetaart, […]

Meer lezen

Cocktailsaus: onze smaakmaker in september

Gemaakt met natuurlijke zongerijpte tomaten en perfect op smaak gebracht met Worcestersaus en een scheutje lekkers: de cocktailsaus van Pauwels Sauzen.

Meer lezen

De beste Belgische sauzen op Yesterdayland

Op 26 augustus werd Bobbejaanland omgetoverd tot Yesterdayland, het mooiste retrofestival van het land. Pauwels Sauzen was van de partij!

Meer lezen

Genieten van Pauwels sauzen tijdens Brico Cross 2018 – 2019

Pauwels Sauzen maakt sinds het prille begin deel uit van het project Brico Cross en zet ook in het derde seizoen haar schouders onder alle wedstrijden.

Meer lezen

Cocktailsaus en Cocktail Halal: dit zijn de verschillen

In ons assortiment blinken twee soorten Cocktailsaus, maar waarin verschillen ze precies? Wij zetten de belangrijkste verschillen op een rij.

Meer lezen

Truffel Mayonaise: onze smaakmaker in oktober

Culinaire snacks of een lekker stukje vlees vragen om heerlijke, soms exclusieve toppings en dan is de iconische truffel nooit ver af. Ontdek onze Truffel Mayonaise, (buiten-)aards van smaak!

Meer lezen