Te hete hap? Deze tips helpen!

Te hete hap? Deze tips helpen!

07-11-2018

Tijdens de koude wintermaanden zoeken we met z’n allen de gezellige warmte op. Zo zetten we thuis de verwarming helemaal open, kruipen we ‘s avonds in de zetel lekker knus tegen elkaar onder een dekentje  en… gebruiken we ook wat meer kruiden in onze gerechten die ons kunnen opwarmen. Maar wat doen we als we net te veel pepers gebruikt hebben en onze mond in brand staat? In dit artikel geven we een overzicht van wat u wél en wat u zeker niet moet doen om het branderige gevoel in uw mand te stoppen.


In ons vorige artikel ‘Waarom Samurai goed is voor uw gezondheid‘ kon u al lezen dat capsaïcine de stof is die ervoor zorgt dat u pikante pepers ook als ‘heet’ ervaart. De stof alarmeert immers de receptoren op de tong en die zenden op hun beurt een signaal van hitte of oververhitting naar de hersenen. In wat volgt gaan wij dieper in op hoe we capsaïcine te lijf kunnen gaan. Heeft u dus net té kwistig omgesprongen met het flesje cayennepeper of chilivlokken? Of houdt u van pittige sausjes als Samurai en Harissa? Dan bent u ongetwijfeld gebaat bij deze tips!

 

Drink water of frisdrank

Geen goed idee. De reden? Capsaïcine is vet en lost dus niet op in een waterachtige substantie zoals water en frisdranken. Meer zelfs, wanneer capsaïcine in contact komt met water wordt de capsaïcine nóg sneller verspreid in de mond waardoor het nog meer receptoren activeert. Het branderige effect zal na het doorslikken van het water dus alleen maar toenemen gedurende een korte periode.

Eet brood

Goed idee! Brood bevat zetmeel, en zetmeel bestaat uit lange glucoseketens die de capsaïcine-molecule opnemen. Het branderige gevoel verdwijnt in een mum van tijd. Hetzelfde effect wordt bereikt met rijst en aardappelen. Ook een schepje suiker of honing is een goed idee. Deze breken de capsaïcine niet af, maar verleggen tijdelijk de aandacht van de receptoren in de mond zodat het effect van de capsaïcine uitdooft. Nog beter is het om kroepoek of chocolade te eten, want die bestaan naast glucose ook uit vetten die de capsaïcine uitschakelen.

Drink melk

Goed idee! Zuivelproducten als melk, yoghurt, ijs, room, boter en kaas bevatten namelijk caseïne, een stof die zich zonder problemen aan de vetachtige substantie van capsaïcine bindt. Het branderige gevoel ebt daardoor snel weg. Van zuivel wordt trouwens gezegd dat het ook een preventieve werking zou hebben doordat het een beschermend laagje achterlaat. Kruiden hebben het daardoor lastiger om zich ergens op vast te zetten.

Bijt in een citroen

Eentje voor de durvers, maar desondanks een goed idee! Het sap van citroenen, limoenen, sinaasappels en ananassen neutraliseert pikante smaken. Het nadeel van deze methode is natuurlijk dat er andere gekke bekken getrokken worden! Wie geen zure vruchten bij de hand heeft, kan ook beroep doen op avocado’s en bananen. De smeuïge textuur brengt verlichting in de mond maar neutraliseert niet helemaal.

Duik in de sterke drank

Raar, maar waar: een goed idee! Capsaïcine lost namelijk op in alcohol. Echter volstaan niet alle alcoholdragende dranken. De regel is: hoe hoger het percentage alcohol, hoe effectiever de oplossing. Een biertje zal daarom maar weinig effect hebben, terwijl whisky, tequila of jenever heel effectief optreden tegen capsaïcine.

Tip: Staat u zelf in de keuken en bent u wat te kwistig omgesprongen met uw pepers? Weet dan dat een scheutje citroensap en een schepje suiker wonderen verrichten om de pit uit uw gerecht te halen! Ook room of kokosmelk doen hun werk.

pauwels sauzen dat is pas genieten


De beste Belgische sauzen op Horecatel 2018

Een terugblik op drie interessante beursdagen Van 4 tot 7 maart 2018 vond […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen steunt Leuvense economiestudenten

Kiesweek Ekonomika van start in de Leuvense binnenstad. Naar jaarlijkse traditie ging de […]

Meer lezen

Samba op het bord met de Brazil van Pauwels Sauzen

Roemloos gingen ze ten onder tegen de Rode Duivels in de kwartfinale van […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen zet schouders onder Sfinks Mixed festival

Van donderdag 26 t.e.m. zondag 29 juli 2018 verzamelden de avontuurlijke muziekliefhebbers onder […]

Meer lezen

Drie zomerse sauzen voor zoetekauwen

Hebt u het lastig om ‘nee’ te zeggen tegen een lekker stukje chocoladetaart, […]

Meer lezen

Cocktailsaus: onze smaakmaker in september

Gemaakt met natuurlijke zongerijpte tomaten en perfect op smaak gebracht met Worcestersaus en een scheutje lekkers: de cocktailsaus van Pauwels Sauzen.

Meer lezen

De beste Belgische sauzen op Yesterdayland

Op 26 augustus werd Bobbejaanland omgetoverd tot Yesterdayland, het mooiste retrofestival van het land. Pauwels Sauzen was van de partij!

Meer lezen

Genieten van Pauwels sauzen tijdens Brico Cross 2018 – 2019

Pauwels Sauzen maakt sinds het prille begin deel uit van het project Brico Cross en zet ook in het derde seizoen haar schouders onder alle wedstrijden.

Meer lezen

Cocktailsaus en Cocktail Halal: dit zijn de verschillen

In ons assortiment blinken twee soorten Cocktailsaus, maar waarin verschillen ze precies? Wij zetten de belangrijkste verschillen op een rij.

Meer lezen

Truffel Mayonaise: onze smaakmaker in oktober

Culinaire snacks of een lekker stukje vlees vragen om heerlijke, soms exclusieve toppings en dan is de iconische truffel nooit ver af. Ontdek onze Truffel Mayonaise, (buiten-)aards van smaak!

Meer lezen