Uitgelegd: de massale terugroeping wegens te veel ethyleenoxide

Uitgelegd: de massale terugroeping wegens te veel ethyleenoxide

22-09-2021

Al enkele weken worden er verschillende voedingsmiddelen teruggeroepen uit de supermarkten en groothandels. Van ijsjes en chocoladerepen tot smeerkaas en… jawel: koude sauzen. De boosdoener is het gewasbeschermingsmiddel Ethyleenoxide. Hoe de vork precies aan de steel zit, ontdekt u in dit artikel.


WAT IS ETHYLEENOXIDE?

Archiefbeeld: Shutterstock

Ethyleenoxide is een chemische stof die gebruikt wordt om grondstoffen of gewassen in de landbouw te beschermen tegen ziekten, schimmels en andere schadelijke organismen. In de volksmond worden deze bestrijdingsmiddelen ook pesticiden genoemd. Voor gewassen die geteeld worden in Europa is ethyleenoxide een verboden beschermingsmiddel. In andere niet-EU-landen, zoals India en de Verenigde Staten, wordt ethyleenoxide nog wél gebruikt om gewassen te beschermen tegen schimmels of salmonella.

In de Europese wet is vastgelegd hoeveel ethyleenoxide een voedingsmiddel mag bevatten. Om de stof te kunnen detecteren, moet er namelijk sprake zijn van een detectielimiet. Die drempelwaarde in de EU ligt tussen 0,05 mg en 0,1 mg per kg, afhankelijk van het product. In kleine hoeveelheden is ethyleenoxide trouwens niet meteen gevaarlijk. Producten met een hogere waarde dan de detectielimiet mogen in Europa niet worden verkocht aan de consument. Bij langdurig gebruik en in grote hoeveelheden kan ethyleenoxide namelijk kankerverwekkend zijn.

Het FAVV spreekt momenteel van een “potentieel chronisch risico“. Dat betekent dat er een risico voor de gezondheid kan zijn wanneer consumenten de niet-conforme producten op regelmatige basis (dagelijks/wekelijks gedurende verschillende jaren) en in grote hoeveelheden consumeren. Voor de duidelijkheid: er is dus geen acuut gevaar voor de gezondheid op dit moment.

JOHANNESBROODPITMEEL

Johannesbroodpitmeel – Foto: Shutterstock

De terugroepacties startten eigenlijk al in 2020, nadat in verschillende loten sesamzaad uit India, te veel resten van ethyleenoxide werden aangetroffen. Nadien zijn het FAVV, voedingsbedrijven en andere Europese lidstaten hun controles gaan uitbreiden naar andere grondstoffen.

Zo worden er vandaag niet enkel analyses uitgevoerd op sesamzaden en producten die sesamzaad bevatten, maar ook op andere producten waarbij er een vermoeden is dat ethyleenoxide kan zijn gebruikt (zoals specerijen en sauzen).

Die verstrengde controles brachten nu een nieuwe gecontamineerde grondstof aan het licht. De grote meerderheid van de terugroepingen die nu uitgevoerd worden, zijn producten waarin johannesbroodpitmeel (E-nummer E410) is verwerkt. Dit is een geel, haast reukloos poeder dat wordt verkregen door het malen van kiemende zaden van de johannesbroodboom. Het poeder wordt veelal gebruikt als bindmiddel en zorgt voor een smeuïge textuur in o.a. ijsjes, babyvoeding, vinaigrettes en sauzen.

De lijst met alle terugroepacties vindt u op de website van het FAVV.

EN WAT MET PAUWELS SAUZEN?

Het Bag-in-Box Doseersysteem van Pauwels

Bij Pauwels monitoren we de situatie rond ethyleenoxide absoluut op de voet. Daarom hadden we de afgelopen weken ook zeer nauw contact met onze leveranciers om de keten zo transparant mogelijk te maken.

Daarbij werd door onze afdeling Development & Quality Control onder meer een gedetailleerde screening uitgevoerd van onze populairste grondstoffen. Met name de grondstoffen uit India kregen daarbij extra aandacht. De desbetreffende leveranciers werden gecontacteerd met de vraag om bij elke levering een analysecertificaat te bezorgen, al dan niet met de letterlijke bevestiging dat er geen ethyleenoxide gebruikt wordt in de keten. Daarnaast analyseren alle leveranciers steekproefgewijs, ook op grondstoffen van andere origine.

Wat johannesbroodpitmeel uit India betreft, kunnen we alvast zeer transparant zijn: onze sauzen die op de markt beschikbaar zijn onder Pauwels-merk bevatten geen johannesbroodpitmeel uit India. In onze Pauwels-recepturen wordt namelijk gebruik gemaakt van een alternatief bindmiddel. Dat is meteen ook de belangrijkste reden waarom Pauwels tot op heden gespaard is gebleven van terugroepingen wegens een te hoog gehalte aan ethyleenoxide op johannesbroodpitmeel.

MEER INFORMATIE

Dat Pauwels geen gebruikt maakt van johannesbroodpitmeel uit India is echter geen 100% garantie dat Pauwels ook in de toekomst gespaard gaat blijven van terugroepingen. De kans bestaat namelijk altijd dat ook andere grondstoffen in de toekomst aan de basis gaan liggen van nieuwe terugroepingen. Desalniettemin worden bij Pauwels alle maatregelen genomen om die kans tot een minimum te herleiden zodat we onze klanten kunnen blijven voorzien van heerlijke sauzen.

Indien Pauwels in de toekomst meer informatie heeft over de terugroepacties door ethyleenoxide, leest u dat hier op onze website. Ook onze Pauwels-vertegenwoordigers kunnen u steeds met raad en daad bijstaan.


Happy to be back: Pauwels Sauzen op Horeca Expo 2021

Na twee jaar staat Pauwels Sauzen weer op de grootste vakbeurs voor food professionals in Vlaanderen: Horeca Expo.

Meer lezen

Marktrapport: prijsstijging van oliën en vetten houdt aan

De hoge prijzen voor oliën en vetten zorgen al enige tijd voor nervositeit in de voedingsindustrie en foodservicemarkt. In dit artikel zetten we de belangrijkste trends op een rij.

Meer lezen

Uitgelegd: de massale terugroeping wegens te veel ethyleenoxide

Al enkele weken worden er verschillende voedingsmiddelen teruggeroepen uit de supermarkten en groothandels. De boosdoener is het gewasbeschermingsmiddel Ethyleenoxide. Hoe de vork precies aan de steel zit, ontdekt u in dit artikel.

Meer lezen

Snackfabrikant Van Geloven vindt bij Pauwels 5 ultieme snack/saus combinaties

Sauzen zijn ideaal om u als frituur, broodjeszaak of andere snackbar te onderscheiden. Snackfabrikant Van Geloven dook daarom in het gamma van Pauwels sauzen en presenteert 5 smakelijke saus-snackcombinaties.

Meer lezen

Nieuw: Kebabsaus, een uniek recept in foodservice

Nieuw in het gamma van Pauwels: Kebabsaus, een unieke snacksaus op basis van koolzaadolie, knoflook en ras el hanout.

Meer lezen

Pauwels sauzen wordt de exclusieve distributeur van de olie- en vetten merken van Wouters in België en Frankrijk

Pauwels N.V. treedt vanaf heden op als de exclusieve verdeler van de kwalitatieve oliën en vetten merken van Wouters N.V. in België en Frankrijk.

Meer lezen

Nieuwe kruidenmix geeft Andalouse Chef nu nog meer karakter!

Meer karakter, maar smaak: het recept van de Andalouse Chef van Pauwels Sauzen is vernieuwd.

Meer lezen

Hot Mammouth: de ideale topping voor exotische snacks

Wat Tartaar, Andalouse of Mammouth is voor een typisch Belgisch pakje friet, is onze Hot Mammouth voor de meeste pita's, kebabs, kapsalons en andere exotische snacks in België: als uitbater van een snackbar moet je deze speciaalsaus gewoon in huis hebben. 

Meer lezen

Bingoal-WB wordt Bingoal-Pauwels Sauces-WB

Pauwels Sauzen breidt engagement voor jong Belgisch wielerteam uit met dank aan de mooie resultaten in de openingsritten van het nieuwe wielerseizoen.

Meer lezen

’t Friethuis schrijft sterk digitaal verhaal: “Wekelijks meerdere tonnen friet met Pauwels sauzen”

Een moderne visie op frietjes, kwalitatieve producten en een sterk digitaal verhaal. Het […]

Meer lezen

De herontdekking van Mammouth, de eerste échte snacksaus

Ooit was het de vaste partner van de frikandel, maar anno 2021 zorgen de nieuwste trends ervoor dat de Mammouth-saus populairder is dan ooit.

Meer lezen

De populairste sauzen van het moment voor je homemade burgers

Huisbereide hamburgers zijn hot en dus schieten de creatieve combinaties met heel wat sauzen als paddenstoelen uit de grond.

Meer lezen