[Update] Marktrapport: prijsstijging oliën en vetten houdt aan

[Update] Marktrapport: prijsstijging oliën en vetten houdt aan

29-03-2022

De stijgende olieprijzen blijven één van de meest besproken onderwerpen in onze sector. In september ’21 beschreven we al eens de belangrijkste oorzaken van die hoge olieprijzen in ons land. Nu, zo’n zeven maanden later, brengen we in dit artikel een nieuwe stand van zaken. Daarin ligt de focus op belangrijkste oliën op de markt en op hoe de oorlog in Oekraïne alsook de hoge energieprijzen een enorme impact hebben op onze grondstoffen.

ZONNEBLOEM

De meest rooskleurige situatie vonden we vorig jaar terug in de markt van zonnebloemolie. Daar waren toen aardig wat nieuwe gewassen op komst die ademruimte zouden bieden. De prijsstijging van toen bleef dan ook beperkt en de prijzen naar alle verwachting zelfs zouden dalen na de oogst. 

De oogst in 2021 was zelfs beter dan verwacht, al heeft dat niet meteen voor een drastische prijsverlaging gezorgd begin dit jaar. De leveranciers verkochten immers niet meteen (al) hun zaden, waardoor er van overaanbod geen sprake was en de prijzen van zonnebloemolie mee het spel van de andere oliën speelden. De wereldwijde stock van zonnebloemzaden telde op 1 januari 2022 liefst 6,7 miljoen ton méér dan het jaar voordien. Die grote volumes van zonnebloemzaden kwamen dit voorjaar langzaam maar zeker wél op de markt. Op zich konden we daardoor een prijsdaling van zonnebloemolie verwachten, maar voornamelijk het offensief van Poetin gooide daar roet in het eten.

Oekraïne en Rusland produceren immers het grootste volume zonnebloemzaden. Oekraïne is zelfs goed voor 88% van EU-27 invoer. Door de huidige oorlogssituatie doet men geen zaken meer met Rusland en de export vanuit Oekraïne (grootste producent) ligt zo goed als stil. De beschikbaarheid van zonnebloemzaad in andere producerende landen is bovendien zeer beperkt

Zonnebloemteler

De gevolgen laten zich alleszins voelen. De prijs van zonnebloemolie verdubbelde nagenoeg meteen nadat Poetin Oekraïne aanviel en de gedachte dat de bevoorrading vanuit Oekraïne nog een tijdje hoogst onzeker is, zal de prijzen niet ten goede komen. De gebeurtenissen in Oekraïne zullen dus in grote mate bepalend blijven voor de prijsniveaus van zonnebloemolie.

Daarnaast is er ook op langere termijn heel wat onzekerheid. Zo maakt men zich grote zorgen in welke mate de inzaaiingen voor de oogst van september kunnen plaatsvinden. Wanneer de oorlog langere tijd aanhoudt, zou dit catastrofale gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van zonnebloemolie.

Met het vooruitzicht op mogelijke beschikbaarheidsproblemen van zonnebloemolie overwegen voedingsfabrikanten om te schakelen naar alternatieve oliën. Die alternatieven hebben echter ook te maken met schaarste. Het zou alvast soelaas brengen mocht de hoeveelheid plantaardige oliën en vetten voor biodiesel wereldwijd sterk verminderd worden. 

Tank Zonnebloemolie

“Oekraïne en Rusland produceren het grootste volume zonnebloemzaden. De huidige oorlog laat zich dan ook voelen.”

KOOLZAADOLIE

Koolzaad- of raapolie is een belangrijke olie op de gehele markt. Ook bij Pauwels is dat het geval. Onze Pauwels sauzen voor professioneel gebruik worden immers hoofdzakelijk bereid met koolzaadolie en dus volgen we de trends van koolzaadolie op de voet. 

Vorig jaar waren de groeiomstandigheden en de daaropvolgende Europese oogst zeer positief. Sommige Europese landen rapporteerden zelfs een betere oogst dan verwacht. Helaas was de vraag binnen de EU dermate groot dat de EU zich verplicht zag om meer en meer buiten Europa te gaan aankopen om aan die vraag te voldoen. Hiervoor keek men vooral naar grootmacht Canada. 

De hittegolf die daar echter plaatsvond in de zomer van 2021 heeft er jammer genoeg voor gezorgd dat de Canadese oogst juist beneden verwachting bleef. Omdat het aanbod bijgevolg kleiner bleef dan de vraag zijn de prijzen van koolzaadolie blijven stijgen. Daarbij komt dat de oorlog in Oekraïne zorgt voor een potentieel tekort aan zonnebloemolie, waardoor meer en meer fabrikanten overstappen van zonnebloemolie naar de al populaire koolzaadolie. Het gevolg? De prijzen zullen verder blijven stijgen door het onevenwicht in vraag en aanbod. Wij verwachten dan ook beschikbaarheidsproblemen (en dus hoge prijsniveaus) van koolzaadolie in de overgang van de oude naar de nieuwe oogst (juli-augustus). 

Koolzaad Oogst - Foto: Shutterstock

Een lichtpuntje is echter dat de aanhoudende hoge prijsniveaus telers aangezet hebben tot meer beplantingen. Wanneer die in het najaar goed geoogst kunnen worden, zal er een stijging van het wereldvolume plaatsvinden. Dit zou dan de verdere prijsstijgingingen de kop kunnen indrukken. 

“Hoge prijsniveaus hebben telers van koolzaad aangezet tot meer beplantingen. Dat kan in de toekomst de prijs drukken.”

PALMOLIE

Voor palmolie kijkt de wereld hoofdzakelijk naar Indonesië en Maleisië, de grootste producenten wereldwijd. Onder andere door een groot aantal COVID-besmettingen hadden die landen het voorbije jaar te kampen met een groot tekort aan arbeiders voor het binnenhalen van de palmvruchten. De oogst in Maleisië was daardoor zelfs de laagste in 23 jaar.  

Men verwacht dat de productie in april-september weer hoger zal liggen waardoor de voorraden opnieuw kunnen opgebouwd worden. Keerzijde is echter dat Indonesië als grootste producent van palmolie momenteel de export van palmolie heeft ingeperkt om zo meer palmolie (20% van alle export) voor zichzelf te houden en de lokale prijsniveaus te kunnen drukken.

Dat betekent echter wél dat de resterende geëxporteerde palmolie weer duurder wordt. Anderzijds laat het ook toe dat de stocks terug kunnen opgebouwd worden wat op langere termijn van belang gaat zijn.

Palmvrucht

SOJAOLIE

Vorig jaar schreven we dat de sojagewassen zich in het algemeen vrij goed ontwikkelden, maar dat vooral de grote vraag vanuit de biodieselsector een grote impact had op de beschikbaarheid van soja. Een goede productie en oogst in de tweede helft van het jaar zou wat meer zuurstof kunnen geven aan de krappe voorraad van toen. 

Voor een goede oogst werd naar de VS gekeken. Die oogst bleek uiteindelijk ook effectief goed te zijn. De voorraden konden aangevuld worden zodat de beschikbaarheid van soja niet onder druk kwam te staan. 

Toch is er van enige stabiliteit in de markt momenteel geen sprake. Momenteel wordt er immers met een klein hartje geoogst in Zuid-Amerika. De recente droogte in Brazilië, Paraguay en Argentinië heeft er immers een deel van de gewassen beschadigd met verminderde volumes tot gevolg.

De vraag vanuit China, wereldwijd de grootste importeur van sojaolie, bleef gelukkig wat achterwege dankzij de goede oogsten van vorig jaar in eigen land. Maar dat wil zeggen dat dit najaar China wellicht weer meer volume nodig zal hebben… Afwachten hoe dat precies verloopt.

Soyabeans

“Hoge prijsstijgingen voor veevoeder en hoge energieprijzen zijn nefast voor productie van rundvet.”

RUNDVET

In september vorig jaar schreven we dat de prijzen van rundvet gestegen waren omwille van twee factoren. Enerzijds door de hoge palmprijzen en anderzijds werd er door de coronacrisis ook gewoon minder geslacht en was het aanbod bijgevolg kleiner.

Dat aanbod wordt ook nu nog steeds kleiner. Daar spelen, naast hoge prijsstijgingen voor veevoeder, vooral de hoge energieprijzen een grote rol. De boeren reduceren daardoor aanzienlijk hun veestapel. Dit heeft als gevolg dat er minder geslacht wordt en ook minder rundvet beschikbaar is.

Op korte termijn zullen de prijzen van rundvet zeker onder druk blijven staan. Een daling van de energieprijzen en een rooskleurig beeld van de hoge prijzen voor grondstoffen kunnen een positief effect hebben op de prijsniveaus van het rundvet. 

Rundvet

Studio Frites opent premiumfrituur met Pauwels sauzen

Sinds 2 september 2022 kan je op de Handelslei in Sint-Antonius Zoersel terecht voor frietjes met net dat tikkeltje meer. Zo serveren ze onder andere loaded fries en loaded curryworsten, maar ook artisanale kroketten en bitterballen ontbreken niet op de menukaart.

Meer lezen

Pauwels scoort in de cross

Afgelopen weekend stond het Europees Kampioenschap veldrijden in Namen op het menu. Met namen zoals Iserbyt, Vanthourenhout, van Empel en Betsema beloofde het een spannende wedstrijd te worden voor het Pauwels Sauzen Bingoal Cycling Team. Pauwels schittert opnieuw op het podium dankzij de knappe prestaties van de renners.

Meer lezen

Belangrijke plantaardige oliën en vetten dalen in prijs

Bij Pauwels volgen we de huidige situatie van oliën en vetten op de voet. Wij zien het dan ook als onze taak om iedereen zo goed mogelijk te informeren over de nieuwste stand van zaken. Onze Oliën en vetten expert Stijn geeft een update over de krapte van de markt, de nieuwe oogsten, vraag naar biodiesel en nog veel meer.

Meer lezen

Pauwels Sauzen op Horeca Expo

‘Goedemiddag’ wordt voor vijf dagen ‘¡Buenas Tardes!’, want dit jaar dompelen we je onder in een Mexicaanse sfeer op de grootste beurs voor food professionals in Vlaanderen. Van 20 tot en met 24 november kan je ons namelijk terugvinden op Horeca Expo.

Meer lezen

Studenten genieten van Pauwels sauzen tijdens de actie van Bloedserieus

Bloedserieus roept studenten op om massaal bloed en plasma te doneren. Iedereen die langskomt krijgt bovendien een gevulde goodiebag mee met daarin een heerlijke saus van Pauwels. Reden te meer om af te zakken naar Leuven, Brussel, Antwerpen of Diepenbeek.

Meer lezen

Pauwels sauzen steunt ook in 2022 de voedselbanken

Ook dit jaar blijft Pauwels zich inzetten voor de voedselbanken. Dat dit meer dan nodig blijkt, laat het jaarrapport van de Belgische Federatie van Voedselbanken zien. Nog nooit moesten zoveel mensen aankloppen bij de voedselbanken dan afgelopen maanden. In de eerst helft van 2022 waren dit maar liefst 204.000 gezinnen, wat een stijging van 15% is ten opzichte van december vorig jaar.

Meer lezen

Eethuis Enroute is klaar voor de toekomst

Eethuis Enroute wordt opnieuw gekozen als beste frituur van Ardooie. Een mooie beloning voor al het harde werk vertellen uitbaters Glenn en Amber ons al stralend. Met hun online bestelsysteem en energiezuinige investeringen zijn ze meer dan ooit klaar voor de toekomst.

Meer lezen

Nieuwe oogst en handelsakkoord laten het beste verhopen voor mosterdzaad.

Veel zon en geen druppel regen. Wat klinkt als een droom voor elke Belg, is een nachtmerrie voor de Canadese mosterdboer. Een nachtmerrie die vorig jaar realiteit werd want extreme weersomstandigheden zorgden voor een magere oogst. Dit jaar kunnen de mosterdboeren terug een kleine vreugdesprong maken, want het ziet ernaar uit dat de oogst in september beter is dan die van vorig jaar.

Meer lezen

Pauwels Sauzen verstevigt 100% Belgische samenwerking met Quick

Groot nieuws! Vanaf vandaag vind je bij de Belgische Quick restaurants Pauwels Sauzen terug in porties (cups) die je kan verkrijgen bij frieten, fingerfood of een menu naar keuze. Maar liefst acht Pauwels Sauzen van de hoogste kwaliteit zitten voortaan verpakt in kleine handige cups van 35ml: Mayonaise, Andalouse, BBQ, Cocktailsaus, Curry, Frietsaus, Samurai, en Sweet Chili.

Meer lezen

Foodtruckuitbaters richten frituur “Boenk Patat” op als vaste uitvalbasis mét Pauwels sauzen

Lier, ook wel bekend als de Netestad, mocht eind juni de naam Boenk Patat toevoegen aan het lijstje met frituren. De Lierenaren kunnen er niet enkel en alleen terecht voor hun favoriete frituursnack, maar genieten tevens ook van homemade dishes en natuurlijk van Pauwels sauzen.

Meer lezen

Pauwels Sauzen als hoofdsponsor van Tien Om Te Zien

Een ongekende combinatie van de beste live-optredens, een heus activatiedorp en natuurlijk veel Pauwels sauzen op de zeedijk van Westende dat is het recept voor het legendarische programma van deze zomer.

Meer lezen

Nieuw recreatiecomplex in Mechelen opent de deuren mét een Pauwels sauzen-snackwand

Het entertainment- en recreatiecomplex Burney’s opent na 5 jaar zijn deuren voor het grote publiek. De voormalige site Huyghebaert is nu de thuishaven voor een tal van leuke activiteiten én de Pauwels snack wall.

Meer lezen