Waar er frietjes zijn, is er Ketchup en Mayonaise

Waar er frietjes zijn, is er Ketchup en Mayonaise

08-04-2019

In de maand waarin met de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik drie echte wielerklassiekers gereden worden, vinden wij het een ideaal moment om onze blik te richten op de échte klassiekers in onze Belgische sauzencultuur. Van een restaurant en brasserie tot een burgertent en een frietkraam langs de weg: waar er frietjes zijn, is er Ketchup en Mayonaise


Mayonaise

Mayonaisewet Pauwels

Mayonaise is een koude saus op basis van olie en eierdooiers, op smaak gebracht met azijn, citroensap en/of mosterd. Het is een emulsie van plantaardige olie in water, waarbij de eidooier als bindmiddel optreedt en de olie laat binden met het water en de azijn. Naast de typische kleur is vooral het vetgehalte de meest typerende eigenschap van mayonaise. Een mayonaise vereist immers een minimaal vetgehalte van 70%, terwijl het minimaal gehalte eigeel 5% dient te bedragen. Sauzen die niet aan deze percentages voldoen, mogen bijgevolg ook niet als een mayonaise bestempeld worden.

Over de oorsprong van de mayonaise bestaan diverse verhalen. De bekendste is afgeleid van een verhaal dat zich afspeelde in de havenstad Mahon op het Spaanse Eiland Minorca. Na de verovering op de Britse vloot tijdens de 7-jarige oorlog in 1756, maakten de Fransen er een saus voor het avondmaal. Omdat er geen room voorhanden was, werd er geëxperimenteerd met olie en ei. De saus werd ‘mahonese’ genoemd, later verbasterd tot mayonaise.

Ketchup

ketchup pauwels sauzen

Ketchup is een koude saus op basis van tomatenpuree, water en azijn. Kenmerkend is de zoetzure smaak van de saus, die verkregen wordt door glucose-fructosestroop en verse tomaten. Bij Pauwels gebruiken we zongerijpte tomaten uit volle grond omdat deze de beste smaak én kleur hebben.

Wie aan Ketchup denkt, dankt natuurlijk meteen aan de typische Amerikaanse ‘red sauce’ op basis van tomaten. Begrijpelijk, maar Ketchup is echter niet Amerikaans, noch werd ze altijd van tomaten gemaakt. Ketchup is namelijk ooit uitgevonden als een Chinese vissaus met de naam kê-tsiap. Deze vissaus leek meer op sojasaus dan op de zoetzure, stroperige ketchup zoals we die nu kennen. In de 17de en 18de eeuw namen Britse en Hollandse zeelieden de saus echter mee naar Europa en maakten er eigen varianten op. De versie met tomaten groeide nadien uit tot de Ketchup van vandaag.

Bereiding

Mayonaise en Ketchup kennen dus heel verschillende achtergronden, maar ook de bereiding van beide sauzen staat volledig haaks op elkaar. Zo spreken we bij Pauwels van een koud productieproces voor Mayonaise, terwijl voor Ketchup een warm productieproces geldt.

“Twee totaal verschillende werelden”, klinkt het op onze afdeling Productontwikkeling. “Voor Ketchup maken we immers eerst een waterfase met alle ingrediënten aanwezig die sterk wordt opgewarmd om nadien te laten afkoelen. Voor mayonaise wordt diezelfde waterfase gemaakt met alle ingrediënten, behalve olie en eigeel. Waar we dan bij Ketchup de massa aan de kook brengen, zullen we voor mayonaise een emulsie maken met eigeel en olie op eenzelfde temperatuur.”

Verpakking

Mayonaise en Ketchup zijn bij Pauwels beschikbaar in elk type verpakking. Voor wie deze klassiekers mee op tafel wil serveren, zijn er de tubes van 500ml. De kleinere verbruikers kunnen steeds terugvallen op de tubes van 1 liter of de PET-bokalen van 3 liter. Wie een groot verbruik kent, kan zich best beroepen op de bag-in-box van 5 liter, de sausmaster van 7,5 liter of de emmers van 10 liter.

Meer informatie over onze Mayonaise of Ketchup? Neem dan snel contact op met ons commercieel team. U vindt de contactgegevens van de commercieel medewerker uit uw regio via onderstaande button.


De beste Belgische sauzen op Horecatel 2018

Een terugblik op drie interessante beursdagen Van 4 tot 7 maart 2018 vond […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen steunt Leuvense economiestudenten

Kiesweek Ekonomika van start in de Leuvense binnenstad. Naar jaarlijkse traditie ging de […]

Meer lezen

Samba op het bord met de Brazil van Pauwels Sauzen

Roemloos gingen ze ten onder tegen de Rode Duivels in de kwartfinale van […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen zet schouders onder Sfinks Mixed festival

Van donderdag 26 t.e.m. zondag 29 juli 2018 verzamelden de avontuurlijke muziekliefhebbers onder […]

Meer lezen

Drie zomerse sauzen voor zoetekauwen

Hebt u het lastig om ‘nee’ te zeggen tegen een lekker stukje chocoladetaart, […]

Meer lezen

Cocktailsaus: onze smaakmaker in september

Gemaakt met natuurlijke zongerijpte tomaten en perfect op smaak gebracht met Worcestersaus en een scheutje lekkers: de cocktailsaus van Pauwels Sauzen.

Meer lezen

De beste Belgische sauzen op Yesterdayland

Op 26 augustus werd Bobbejaanland omgetoverd tot Yesterdayland, het mooiste retrofestival van het land. Pauwels Sauzen was van de partij!

Meer lezen

Genieten van Pauwels sauzen tijdens Brico Cross 2018 – 2019

Pauwels Sauzen maakt sinds het prille begin deel uit van het project Brico Cross en zet ook in het derde seizoen haar schouders onder alle wedstrijden.

Meer lezen

Cocktailsaus en Cocktail Halal: dit zijn de verschillen

In ons assortiment blinken twee soorten Cocktailsaus, maar waarin verschillen ze precies? Wij zetten de belangrijkste verschillen op een rij.

Meer lezen

Truffel Mayonaise: onze smaakmaker in oktober

Culinaire snacks of een lekker stukje vlees vragen om heerlijke, soms exclusieve toppings en dan is de iconische truffel nooit ver af. Ontdek onze Truffel Mayonaise, (buiten-)aards van smaak!

Meer lezen