De populairste saus van het land: waarom mayonaise altijd charmeert

De populairste saus van het land: waarom mayonaise altijd charmeert

07-01-2021

Of je nu thuis de koelkast opentrekt, een broodje afhaalt, een pakje friet eet of een mals stukje vlees op restaurant bestelt: mayonaise duikt overal op. Hoe komt het nu dat een saus die we zo vaak tegenkomen ons na al die jaren nog steeds zo weet te charmeren? 


VARIATIE

Puntzak met frietjes en traditionele mayonaise van Pauwels sauzenWe hebben het op deze blog al meermaals geschreven: mayonaise blijft de populairste koude saus van het land. Dat is op zich een logische vaststelling, want als ware Bourgondiërs eten wij Belgen mayonaise overal bij. Volledig terecht natuurlijk, maar tegelijk is het best opmerkelijk dat een saus die we zo vaak voorgeschoteld krijgen na al die jaren nog steeds intrigeert. Misschien ligt de verklaring daarvoor wel in de tegenstrijdigheid tussen de eenvoud qua recept en tegelijk de grote variatie die er op de markt aanwezig is.

Wanneer we mayonaises met specifieke kruiden of andere opvallende smaakmakers even buiten beschouwing laten, zien we dat er zelfs onder de basisingrediënten heel veel variatie is. De keuze van de olie in de mayonaise speelt daarbij alvast een belangrijke rol. Olie heeft immers een grote invloed op de smaak van de mayonaise. Zo is de smaak van olijfolie bijvoorbeeld zeer dominant in een mayonaise. Oliën die zachter van smaak zijn, zoals arachideolie, maïsolie, zonnebloemolie, sojaolie en koolzaad- of raapolie, worden daarom vaker gebruikt. Daarnaast is ook het eigeel bepalend voor de smaak van de mayonaise. Mayonaises die bereid worden met vrije uitloopeieren hebben een andere smaak dan bereidingen met scharreleieren of eieren van biologische kippen. Bovendien is er dan ook de scherpte van de mosterd, de azijn, de kruiding,…

VETGEHALTE

Assortiment Mayonaise van Pauwels Sauzen in emmersEen factor waar de consument in de supermarkt minder rekening mee houdt, maar wij als professionele gebruikers van mayonaise wél naar kijken, is het vetgehalte van een mayonaise. Daaromtrent bestaat met de Mayonaisewet zelfs een strikte richtlijn. Een product mag namelijk enkel bestempeld worden als een mayonaise wanneer er een vetgehalte is van minstens 70% en een zuiver eigeelgehalte van 5%. Voor een échte traditioneel Belgische mayonaise liggen die percentages bovendien op respectievelijk 80% en 7,5%. Emulsies waarbij de percentages lager liggen, mogen niet als “mayonaise” worden bestempeld en wel als “mayo”.

In de markt zien we dat er ook op dat gebied dus heel wat verschillende soorten mayo(naise) beschikbaar zijn. Dat wordt al meteen duidelijk wanneer we ons eigen assortiment er bijnemen. Zo hebben we met onze Traditionele Mayonaise, Mayonaise Traiteur en Mayonaise 110 drie soorten traditioneel Belgische mayonaise. Zij hebben alle drie een vetpercentage van +80% en een zuiver eigeelgehalte van 7,5%. Desondanks zijn ze totaal verschillend. Zo wordt de Mayonaise 110 bereid zonder kleurstoffen en bewaarmiddelen, alsook met vrije uitloopeigeel terwijl de andere soorten met scharrelei bereid worden. Bij de Mayonaise Traiteur is de smaak dan weer wat meer uitgesproken dan bij de Traditionele Mayonaise, dit door de toevoeging van extra azijn, zout en suiker.

MAYO

Foto: Fritkot Max, Antwerpen

Omdat mayonaise per definitie erg vet is en een hoge energetische waarde heeft, komen er ook geregeld alternatieven op de markt die minder calorieën bevatten. Een goede verstaander weet dan dat hier de percentages vet en eigeel onder de grens van 70% en 5% liggen. Een veganistische mayo zonder eieren of zelfs een zoete Frietsaus, beide eveneens aanwezig in het gamma van Pauwels Sauzen, zijn daar twee voorbeelden van. Er zijn echter ook producten die zich in het midden van het spectrum bevinden, zoals onze Mayo Chef.

De Mayo Chef van Pauwels Sauzen wordt bereid met 49% koolzaadolie en 4% scharreleigeel. Toch is deze mayo niet alleen zacht en smeuïg, maar ook lekker romig zoals een mayo(naise) hoort te zijn. Ook de smaak leunt helemaal aan bij die van een traditionele mayonaise.

CONCLUSIE

Hoe komt het dus dat we na al die jaren nog steeds gecharmeerd geraken door een saus die we ongeveer overal zien opduiken? Het antwoord lijkt ons eenvoudig: nieuwsgierigheid. Het is de zoektocht naar de perfecte combinatie van schijnbaar eenvoudige ingrediënten als olie, eigeel, water, mosterd en azijn die niemand in bourgondisch België onberoerd laat… en dat is maar goed ook. Het is dan ook geen toeval dat we bij Pauwels Sauzen heel wat mayo(naises) in ons assortiment hebben: voor ieder zijn smaak!

Wil u onze verschillende soorten mayonaise of mayo graag eens testen bij u in de zaak? Neem dan contact op met ons commercieel team. De contactgegevens van de vertegenwoordiger in jouw provincie vind je via onderstaande button.


De beste Belgische sauzen op Horecatel 2018

Een terugblik op drie interessante beursdagen Van 4 tot 7 maart 2018 vond […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen steunt Leuvense economiestudenten

Kiesweek Ekonomika van start in de Leuvense binnenstad. Naar jaarlijkse traditie ging de […]

Meer lezen

Samba op het bord met de Brazil van Pauwels Sauzen

Roemloos gingen ze ten onder tegen de Rode Duivels in de kwartfinale van […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen zet schouders onder Sfinks Mixed festival

Van donderdag 26 t.e.m. zondag 29 juli 2018 verzamelden de avontuurlijke muziekliefhebbers onder […]

Meer lezen

Drie zomerse sauzen voor zoetekauwen

Hebt u het lastig om ‘nee’ te zeggen tegen een lekker stukje chocoladetaart, […]

Meer lezen

Cocktailsaus: onze smaakmaker in september

Gemaakt met natuurlijke zongerijpte tomaten en perfect op smaak gebracht met Worcestersaus en een scheutje lekkers: de cocktailsaus van Pauwels Sauzen.

Meer lezen

De beste Belgische sauzen op Yesterdayland

Op 26 augustus werd Bobbejaanland omgetoverd tot Yesterdayland, het mooiste retrofestival van het land. Pauwels Sauzen was van de partij!

Meer lezen

Genieten van Pauwels sauzen tijdens Brico Cross 2018 – 2019

Pauwels Sauzen maakt sinds het prille begin deel uit van het project Brico Cross en zet ook in het derde seizoen haar schouders onder alle wedstrijden.

Meer lezen

Cocktailsaus en Cocktail Halal: dit zijn de verschillen

In ons assortiment blinken twee soorten Cocktailsaus, maar waarin verschillen ze precies? Wij zetten de belangrijkste verschillen op een rij.

Meer lezen

Truffel Mayonaise: onze smaakmaker in oktober

Culinaire snacks of een lekker stukje vlees vragen om heerlijke, soms exclusieve toppings en dan is de iconische truffel nooit ver af. Ontdek onze Truffel Mayonaise, (buiten-)aards van smaak!

Meer lezen