Waarom Samuraï goed is voor uw gezondheid

Waarom Samuraï goed is voor uw gezondheid

05-11-2018

Dat de winter al écht begonnen is, kunnen we nog niet zeggen. Toch steekt de nachtelijke vrieskoude stilaan de kop op en neemt ook het aantal snotterende en kuchende mensen langzaam maar zeker toe. Hebt u dit jaar geen zin in verkoudheden en infecties? Dan is het juiste voedingspatroon uw sterkste verdediging. In dit artikel leggen we u dan ook uit waarom ook onze Samuraï zijn plaats heeft in dat winters dieet. 


De kracht van rode pepers

Zoals vorige week te lezen stond in ons Smaakmaker-artikel van november, wordt onze Samuraï gemaakt op basis van mayonaise en sambal met rode chilipepers. Spek voor de bek dus voor zij die tuk zijn op Indische curry’s, Mexicaanse salsa’s en Thaise wokgerechten. Breekt het zweet u nú al uit? Dan behoort u waarschijnlijk niet tot de groep liefhebbers. Toch kent onze Samuraï ook voor u enkele belangrijke voordelen.

Het branderige gevoel in de mond, het zweet dat uitbreekt en begint te parelen op het voorhoofd, de neus die gaat lopen en de tranen in de ogen. De schuldige heet capsaïcine, een stof die voorkomt in alle pepers. Ook al verschilt het per persoon hoe men precies reageert op deze stof, toch treden enkele symptomen bij iedereen op. Zo prikkelt capsaïcine de receptoren in ieders mond, keel en maag. Die receptoren geven de hersenen dan een signaal dat er sprake is van warmte, hitte of zelfs oververhitting. Zo voelt u dus dat u iets heets in de mond hebt.

Waar het branderige gevoel vandaan komt, is nu bekend. Maar waarom is Samuraï dan een belangrijk onderdeel van uw winterdieet? Hieronder zetten we verschillende voordelen op een rij.

Haal opnieuw opgelucht adem

Wie verkouden is, heeft last van een overactief zenuwstelsel. Dat uit zich in opgezwollen slijmvlies waardoor de neus verstopt raakt. De capsaïcine in de rode pepers neutraliseert het overactieve zenuwstelsel, waardoor de neusslijmvliezen zich kunnen herstellen. Capsaïcine stimuleert ook de productie van vocht, waardoor de neus (nog meer) begint te lopen en zich uiteindelijk ledigt. Daardoor kan u dus weer vrij gaan ademen.

Bovendien stimuleert capsaïcine ook de productie van endorfine in de hersenen. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller, waardoor u minder last ervaart van uw kwaaltjes en u een euforisch gevoel ervaart.  De antibacteriële werking van capsaïcine zou dan weer op langere termijn kunnen helpen bij het voorkomen van chronische sinusinfecties.

Verlaagt de bloeddruk, verhoogt de weerstand

Rode pepers zijn an sich ook een behoorlijk voedzaam product. Zo zitten ze boordevol vitamines A en C. In die mate zelfs dat ze evenwaardig zijn aan sinaasappels in de bestrijding van die dekselse verkoudheden! Deze vitamines dragen bij aan de versterking van bloedvaten waardoor deze soepel blijven en beter in staat zijn om veranderingen in de bloeddruk op te vangen. Bovendien staan pepers ook gekend voor de aanwezig van verschillende mineralen zoals calcium (voor de botten), kalium (voor de bloeddruk) en ijzer (voor het transport van zuurstof doorheen het lichaam). Ook magnesium, mangaan en enkele antioxidanten als caroteen komen voor in pepers.

Dankzij al deze stoffen geeft capsaïcine het immuunsysteem een flinke impuls. De weerstandscellen – om het zo maar even te zeggen – schieten in de aanval en dit verschijnsel zorgt ervoor dat de weerstand tegen verkoudheid en andere grieperige verschijnselen alleen maar sterker wordt. Het is dan ook geen verrassing dat capsaïcine ook voorkomt in geneesmiddelen als neussprays of pijnstillende medicatie.

Mooi meegenomen

Als extraatje is capsaïcine ook goed tegen stress. Niet dat u van een lepeltje Samuraï meteen gaat ontspannen, maar op langer termijn is er wel degelijk een wetenschappelijke verklaring. De pittige sensatie die men ervaart bij pikant eten, zorgt voor een hogere productie aan serotinine. Deze stof werkt als een soort natuurlijke pijnstiller, waardoor we rustiger en meer ontspannen gaan rondlopen. Zo wordt bijvoorbeeld hoofdpijn wat verzacht. Daarnaast gaat onze lichaamstemperatuur lichtjes stijgen, waardoor er net wat meer calorieën verbrand worden dan normaal. Het effect is natuurlijk niet enorm, maar om de kerstkilootjes er weer af te sporten, kunnen alle beetjes helpen. Toch?

Uiteraard geldt ook hier het eeuwige principe dat overdaad schaadt. In wat hierboven staat, sommen we een aantal positieve kenmerken op bij regelmatige consumptie van rode pepers en bij uitbreiding van onze Samuraï. Het is echter af te raden om te gaan overdrijven in uw verbruik. 

pauwels sauzen dat is pas genieten

 


De beste Belgische sauzen op Horecatel 2018

Een terugblik op drie interessante beursdagen Van 4 tot 7 maart 2018 vond […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen steunt Leuvense economiestudenten

Kiesweek Ekonomika van start in de Leuvense binnenstad. Naar jaarlijkse traditie ging de […]

Meer lezen

Samba op het bord met de Brazil van Pauwels Sauzen

Roemloos gingen ze ten onder tegen de Rode Duivels in de kwartfinale van […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen zet schouders onder Sfinks Mixed festival

Van donderdag 26 t.e.m. zondag 29 juli 2018 verzamelden de avontuurlijke muziekliefhebbers onder […]

Meer lezen

Drie zomerse sauzen voor zoetekauwen

Hebt u het lastig om ‘nee’ te zeggen tegen een lekker stukje chocoladetaart, […]

Meer lezen

Cocktailsaus: onze smaakmaker in september

Gemaakt met natuurlijke zongerijpte tomaten en perfect op smaak gebracht met Worcestersaus en een scheutje lekkers: de cocktailsaus van Pauwels Sauzen.

Meer lezen

De beste Belgische sauzen op Yesterdayland

Op 26 augustus werd Bobbejaanland omgetoverd tot Yesterdayland, het mooiste retrofestival van het land. Pauwels Sauzen was van de partij!

Meer lezen

Genieten van Pauwels sauzen tijdens Brico Cross 2018 – 2019

Pauwels Sauzen maakt sinds het prille begin deel uit van het project Brico Cross en zet ook in het derde seizoen haar schouders onder alle wedstrijden.

Meer lezen

Cocktailsaus en Cocktail Halal: dit zijn de verschillen

In ons assortiment blinken twee soorten Cocktailsaus, maar waarin verschillen ze precies? Wij zetten de belangrijkste verschillen op een rij.

Meer lezen

Truffel Mayonaise: onze smaakmaker in oktober

Culinaire snacks of een lekker stukje vlees vragen om heerlijke, soms exclusieve toppings en dan is de iconische truffel nooit ver af. Ontdek onze Truffel Mayonaise, (buiten-)aards van smaak!

Meer lezen