“Wij volgen de richtlijnen voor een traditionele Belgische mayonaise”

“Wij volgen de richtlijnen voor een traditionele Belgische mayonaise”

08-04-2019

Sinds de vernieuwing van de mayonaisewet in de zomer van 2016 moet een mayonaise een minimaal vetgehalte hebben van ‘slechts’ 70% en een eigeelgehalte van 5%. Daarmee werden de richtlijnen voor de productie van mayonaise aanzienlijk versoepeld. Bij Pauwels heeft die vernieuwde wetgeving onze filosofie echter niet veranderd en houden we vast aan de traditionele bereiding. 


Mayonaisewet 2016

Mayonaisewet Pauwels

Meer dan 60 jaar lang moest Belgische mayonaise volgens de toenmalige Mayonaisewet verplicht 80% vetstof en 7,5% eigeel bevatten. Daar kwam verandering in toen Koning Filip van België op 26 mei 2016 het nieuwe Koninklijk Besluit ondertekende. De nieuwe Mayonaisewet, die op 12 juni 2016 van kracht ging, zorgde ervoor dat sauzenproducenten mayonaise mochten maken met slechts 70% vetstof en 5% eigeel. Een versoepeling van de richtlijnen dus.

Het oude Koninklijk Besluit zorgde ervoor dat Belgische producenten in een benadeelde positie dreigden te komen ten opzichte van de buitenlandse concurrentie. Door de Europese regels over de interne markt konden de buitenlandse producenten hun producten vrij op de Belgische markt plaatsen. Zij konden voordien in ons land dus wél minder vette (en dus goedkopere) mayonaise verkopen. Voortaan zijn de normen voor Belgische mayonaise gelijk aan die van onze buurlanden.

Traditioneel Belgische Mayonaise

Mayonaise van Pauwels Sauzen in 10 liter emmer

De nieuwe Mayonaisewet versoepelt dus de richtlijnen voor de productie van Mayonaise. Ze maakt een nieuw onderscheid, namelijk dat tussen ‘Belgische mayonaise’ die onder de nieuwe wetgeving valt en ‘Traditioneel Belgische mayonaise’ die volgens de traditie gemaakt wordt.

“De nieuwe mayonaisewet heeft echter geen impact op de standaarden die we bij Pauwels hanteren”, zegt Sales Manager Joeri Vandermeeren. “Wij hechten veel belang aan de smaak, de structuur en de algemene kwaliteit van onze sauzen. Voor een Mayonaise is het vetgehalte belangrijk om die kenmerkende smaaksensatie te bekomen. Daarom zullen we aan de samenstelling van onze Mayonaise ook niets veranderen. Met 7,5% eigeel en meer dan 80% vetstof zit onze Mayonaise dan ook in de categorie ‘Traditioneel Belgische Mayonaise‘ en daar zijn wij fier op.”


De beste Belgische sauzen op Horecatel 2018

Een terugblik op drie interessante beursdagen Van 4 tot 7 maart 2018 vond […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen steunt Leuvense economiestudenten

Kiesweek Ekonomika van start in de Leuvense binnenstad. Naar jaarlijkse traditie ging de […]

Meer lezen

Samba op het bord met de Brazil van Pauwels Sauzen

Roemloos gingen ze ten onder tegen de Rode Duivels in de kwartfinale van […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen zet schouders onder Sfinks Mixed festival

Van donderdag 26 t.e.m. zondag 29 juli 2018 verzamelden de avontuurlijke muziekliefhebbers onder […]

Meer lezen

Drie zomerse sauzen voor zoetekauwen

Hebt u het lastig om ‘nee’ te zeggen tegen een lekker stukje chocoladetaart, […]

Meer lezen

Cocktailsaus: onze smaakmaker in september

Gemaakt met natuurlijke zongerijpte tomaten en perfect op smaak gebracht met Worcestersaus en een scheutje lekkers: de cocktailsaus van Pauwels Sauzen.

Meer lezen

De beste Belgische sauzen op Yesterdayland

Op 26 augustus werd Bobbejaanland omgetoverd tot Yesterdayland, het mooiste retrofestival van het land. Pauwels Sauzen was van de partij!

Meer lezen

Genieten van Pauwels sauzen tijdens Brico Cross 2018 – 2019

Pauwels Sauzen maakt sinds het prille begin deel uit van het project Brico Cross en zet ook in het derde seizoen haar schouders onder alle wedstrijden.

Meer lezen

Cocktailsaus en Cocktail Halal: dit zijn de verschillen

In ons assortiment blinken twee soorten Cocktailsaus, maar waarin verschillen ze precies? Wij zetten de belangrijkste verschillen op een rij.

Meer lezen

Truffel Mayonaise: onze smaakmaker in oktober

Culinaire snacks of een lekker stukje vlees vragen om heerlijke, soms exclusieve toppings en dan is de iconische truffel nooit ver af. Ontdek onze Truffel Mayonaise, (buiten-)aards van smaak!

Meer lezen