Zo maak je de perfecte hamburger

Zo maak je de perfecte hamburger

06-05-2019

Het is vrijdagavond en het zonnetje schijnt. Je klanten zitten goedgemutst op jouw terras met een koud drankje in de hand. Kortom: het ideale moment om die perfecte hamburger op jouw suggestiekaart voor te stellen. Maar hoe maak je een perfecte hamburger? Wij zetten alvast enkele belangrijke aandachtspunten op een rij.


1. Zorg voor voldoende vet

Bij de keuze voor het vlees draait alles om de juiste vlees-vet verhouding. Wie te weinig vet in zijn burgers heeft, loopt het gevaar dat de burger droog wordt. De ideale verhouding is 80% vlees en 20% vet. Voor een sappige burger maak je dus best gebruik van rundvlees uit de borst of de nek met een vetpercentage van ongeveer ongeveer 17-20%. Koop ook zeker voldoende gehakt: één burger is ongeveer 100 tot 150 gram gehakt.

2. Kruid neutraal, bak heet en kort

Bij vlees met het juiste vetgehalte, hanteer je best een neutrale kruiding van peper en zout maar strooi het alleen op de buitenkant van de burger en niet door het gehakt tijdens het mengen met de overige ingrediënten. Het zout onttrekt namelijk vocht en dat is precies wat je niet wilt. Bij vlees met het juiste vetpercentage, gaat het vet voor de smaak zorgen. Wanneer je de koele burger bakt op een loeihete barbecue is er maar één regel: een burger bak je heet en kort. Je wil immers een krokante (bruine, niet zwarte) korst en die krijg je niet door te lang te bakken en vaak te verleggen. Met 3 minuten bakken aan beide kanten zorg je voor een medium rare gebakken burger. Heb je de neiging om met je spatel op de burger te drukken? Niet doen. Dit zorgt er alleen maar voor dat er goede sappen verloren gaan. Net als bij steak is het bij een burger cruciaal om zeker 2 tot 3 minuten te laten rusten na het bakken zodat al het vocht zich opnieuw gelijkmatig kan verdelen in de burger. Zo niet verlies je bij de eerste hap al heel wat vocht.

Tip: Als een hamburger gebakken wordt, zwelt die op. Het resultaat: een bolle, ongelijke hamburger. Daarom is het slim om in de rauwe hamburger een kuiltje in het midden te maken van zo’n 4 tot 5 cm diamater en een halve cm diep. Zo heeft het vlees de ruimte om op te zwellen en zal ie straks mooi gelijk van dikte zijn.

3. Grill op de barbecue

Een echte burger wordt gebakken op de gril van een echte barbecue. Daarbij hecht je best wat aandacht aan de kolen. Heb je een grote barbecue? Ga dan voor Argentijnse kolen. Dat zijn grote kolen gemaakt van een compacte houtsoort die lekker lang blijven branden. Voor een kleinere barbecue is normaal houtskool ook goed. Welke koolsoort je ook gebruikt, wacht met bakken tot het kolenveld goed uitgebrand is en dus aan de top grijs en roodgloeiend kleurt.

4. Haal aardappelbroodjes in huis

Een hamburger is ook meer dan het vlees alleen. Alles verdient aandacht, dus ook het broodje. En dat het ene broodje het andere niet is, mag ook duidelijk zijn. Zo zijn de Amerikanen alvast dol op een potato bun: wit, fluffy en licht verteerbaar. Vergelijk het met een brioche, maar dan minder zoet. De potato bun is ideaal voor een burger omdat het een ‘wollig’ broodje is; krokant aan de buitenzijde, maar zonder te kruimelen en zonder gaten aan de binnenkant. En ja: er gaan échte aardappelen in, die een deel van de bloem vervangen. Warm het broodje op in de oven of leg ‘m even op de gril zodat ie lekker krokant wordt.

5. Wees gul met de toppings

Kruidige mexicaanse kipburger Pauwels SauzenWat is een goede burger zonder sla, kaas, wat veggies en een heerlijke hamburgersaus? Juist ja: niets. Onderzoek van smaakexpert en chef-kok Charles Michel, verbonden aan de universiteit van Oxford, heeft aangetoond dat ‘de perfecte hamburger’ 7 cm hoog en 5 cm breed is, terwijl ie opgebouwd is uit negen lagen. Wees dus zeker niet te gierig met je toppings.

Een belegen of oude kaas zijn erg lekker op een burger. Let er op dat je het plakje kaas op de burger legt terwijl de burger nog op de barbecue ligt en net nadat je die de laatste keer gedraaid hebt. De kaas zal zo al beginnen te smelten en zal perfect opgewarmd zijn als je de burger serveert. Mag het echter wat avontuurlijker? Haal dan wat feta, geitenkaas of een blauwe kaas in huis. Vul aan met verse kropsla of wat rucola en wees creatief met o.a. ui, bacon, serrano ham, rode paprika, avocado of koriander (afhankelijk van het recept).

6. Kijk uit naar augurkensap

Ook wat de saus betreft, heeft natuurlijk iedereen zijn voorkeuren. Van mayonaise en ketchup tot looksaus en andalouse: burgers kunnen gesmaakt worden met veel verschillende sauzen. Toch kunnen we stellen dat een typische hamburgersaus één belangrijk ingrediënt bevat: augurkensap. De augurk op zich wordt dan wel niet altijd door iedereen gesmaakt, toch is het sap ervan een magisch en veelzijdig ingrediënt. Zo wordt het vaak gebruikt om door de dressing van een salade te mengen, vlees in te marineren of zelfs vis in te pocheren. Het subtiele zuurtje doet wonderen, zo ook voor onze eigen hamburgersauzen. Zowel de augurken zelf als het sap ervan komen terug in het receptuur van onze Hamburger Hot, Hamburger Giga en Hamburger Triple. Benieuwd wat het verschil is tussen onze hamburgersauzen? In dit artikel leggen we het haarfijn uit.

Onze hamburgersauzen proeven?

Schrijf je in voor onze actie ‘Start de zomer met de hamburgersauzen van Pauwels’ via onderstaande button.


De beste Belgische sauzen op Horecatel 2018

Een terugblik op drie interessante beursdagen Van 4 tot 7 maart 2018 vond […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen steunt Leuvense economiestudenten

Kiesweek Ekonomika van start in de Leuvense binnenstad. Naar jaarlijkse traditie ging de […]

Meer lezen

Samba op het bord met de Brazil van Pauwels Sauzen

Roemloos gingen ze ten onder tegen de Rode Duivels in de kwartfinale van […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen zet schouders onder Sfinks Mixed festival

Van donderdag 26 t.e.m. zondag 29 juli 2018 verzamelden de avontuurlijke muziekliefhebbers onder […]

Meer lezen

Drie zomerse sauzen voor zoetekauwen

Hebt u het lastig om ‘nee’ te zeggen tegen een lekker stukje chocoladetaart, […]

Meer lezen

Cocktailsaus: onze smaakmaker in september

Gemaakt met natuurlijke zongerijpte tomaten en perfect op smaak gebracht met Worcestersaus en een scheutje lekkers: de cocktailsaus van Pauwels Sauzen.

Meer lezen

De beste Belgische sauzen op Yesterdayland

Op 26 augustus werd Bobbejaanland omgetoverd tot Yesterdayland, het mooiste retrofestival van het land. Pauwels Sauzen was van de partij!

Meer lezen

Genieten van Pauwels sauzen tijdens Brico Cross 2018 – 2019

Pauwels Sauzen maakt sinds het prille begin deel uit van het project Brico Cross en zet ook in het derde seizoen haar schouders onder alle wedstrijden.

Meer lezen

Cocktailsaus en Cocktail Halal: dit zijn de verschillen

In ons assortiment blinken twee soorten Cocktailsaus, maar waarin verschillen ze precies? Wij zetten de belangrijkste verschillen op een rij.

Meer lezen

Truffel Mayonaise: onze smaakmaker in oktober

Culinaire snacks of een lekker stukje vlees vragen om heerlijke, soms exclusieve toppings en dan is de iconische truffel nooit ver af. Ontdek onze Truffel Mayonaise, (buiten-)aards van smaak!

Meer lezen