Moeten Pauwels sauzen koel bewaard worden?

Moeten Pauwels sauzen koel bewaard worden?

Of u nu Mayonaise, Ketchup, Tartaar of Curry op tafel zet…Thuis zet u ze na de maaltijd wellicht allemaal terug in de koelkast. Maar moet u die sauzen als professioneel ondernemer in foodservice ook steeds in de koeling van uw zaak bewaren? En wat gebeurt er met de sauzen als u dat niet doet? In dit artikel scheppen we duidelijkheid over de bewaarmethode voor de koude sauzen van Pauwels.

Koeling of kamer

Horen sauzen nu gekoeld te staan of volstaat bewaring bij kamertemperatuur? Het is een dilemma waar menig ondernemer in foodservice vaak mee te maken krijgt, met name in de zomer wanneer de temperaturen de hoogte in gaan. “Bij onze klanten in foodservice zien we dan ook beide scenario’s opduiken”, zegt Sales Manager Joeri Vandermeeren. “Soms plaatst men onze sauzen bij de snacks in de koeltoog, terwijl ze even vaak ook elders in de werkruimte gestationeerd staan.”

Op de vraag of de koude sauzen van Pauwels ook effectief ‘koud’ bewaard dienen te worden om de beste kwaliteit te serveren, is het antwoord duidelijk. “De koude sauzen van Pauwels zijn zo ontwikkeld dat ze zowel vóór als na opening veilig blijven voor consumptie wanneer ze bewaard worden op kamertemperatuur”, zegt Joeri Vandermeeren. “Onze sauzen hoeven dus niet verplicht in de koeling bewaard te worden om de kwaliteit ervan te vrijwaren. Dat gezegd zijnde is het natuurlijk ook nooit verkeerd om sauzen toch in de koeling te bewaren voor wie daar de voorkeur aan geeft én er de plaats voor heeft. _ ”Dankzij het advies van ons Sales Team beschikken onze klanten steeds over de meest geschikte verpakking in functie van hun verbruik. Zo is de kwaliteit van de sauzen steeds gewaarborgd."_

Oxidatie

Wie sauzen produceert, weet dat onder invloed van zuurstof de smaak, geur en kleur van een saus verandert na verloop van tijd. Dat proces heet oxidatie. Sauzen die rijk zijn aan olie, zoals mayonaise, zijn gevoeliger voor oxidatie dan olie-arme sauzen zoals ketchup.

“In beide gevallen heeft koeling echter een remmend effect op het oxidatieproces”, zegt Hoofd Productontwikkeling Wendy Iwens. “Wanneer een product dus geopend wordt en daardoor in aanraking komt met zuurstof, behoudt het product langer zijn originele kwaliteit wanneer ze koel bewaard worden. Daarnaast vertraagt koeling ook de groei van micro-organismen in een saus. Dat we op onze verpakkingen ook steeds adviseren om de sauzen na opening koel te bewaren, is dus onder meer om het oxidatieproces uit te stellen. In de praktijk komt het echter zelden zo ver, want de sauzen bij onze klanten zijn vaak al lang opgebruikt alvorens van enige oxidatie of micro-biologische vervorming sprake kan zijn.”

Professioneel advies

Een belangrijke rol in de bewaring van sauzen is weggelegd voor het commercieel team van Pauwels sauzen. “Ons Sales Team adviseert onze klanten namelijk steeds over de meest geschikte verpakking in functie van verbruik”, zegt Joeri Vandermeeren. “Op die manier voorkomen we dat de klant te grote verpakkingen aankoopt en met een teveel aan sauzen zit. Grootverbruikers zijn bijvoorbeeld gebaat bij onze emmers (10 liter) of Bag-in-Box (2×5 liter), terwijl sauzen met een kleiner verbruik best in tubes (500ml of 1 liter) of bokalen (3 liter) aangekocht worden. Een verpakking aangepast aan het verbruik garandeert namelijk maximaal rendement voor onze klanten. Zo zijn de sauzen altijd geserveerd alvorens de kwaliteit überhaupt kan afnemen.”