Antwerpse frituristen laten Spaans vakantieoord proeven van Belgische frietjes met Pauwels sauzen

Antwerpse frituristen laten Spaans vakantieoord proeven van Belgische frietjes met Pauwels sauzen

Ooit was het Spaanse Torrevieja een klein vissersdorpje aan de Middellandse Zee met als belangrijkste activiteit de zoutwinning uit de plaatselijke zoutmeren. Anno 2022 is datzelfde vissersdorpje een bruisende badplaats aan de populaire Costa Blanca waar de zoutwinning meer dan ooit een Belgische toets gekregen heeft. Het zout wordt er sinds enkele weken namelijk rijkelijk gestrooid op de verse Belgische frietjes van twee trouwe Pauwels-klanten die er hun droom najagen.

Antwerpse frituristen laten Spaans vakantieoord proeven van Belgische frietjes met Pauwels sauzen

Bienvenido a frituur Olé

Op 25 februari 2022 ging de droom van twee jonge ondernemers uit Antwerpen in vervulling. Onder een Spaans voorjaarszonnetje openden zij voor het eerst de deuren van Frituur Olé, de nieuwe hotspot op de Calle Maria Parodi richting het strand.

Het idee dat achter deze frituur schuilgaat is even eenvoudig als geniaal en getuigt vooral van gezond ondernemerschap: een oer-Belgische frituur op één van de populairste vakantiebestemmingen van de Belgen. Met naar schatting zo’n 10.000 Belgen die er ook nog eens hun vaste verblijfplaats hebben, is de kans op instant succes aanzienlijk.

“Om de Belgische frietcultuur ook écht tot in Torrevieja te brengen, doen we uitsluitend beroep op 100% Belgische producten”, laat het duo noteren. “We laten alle producten van bij ons dan ook tot hier komen. Van de aardappelen en de populairste frituursnacks tot natuurlijk ook een breed assortiment Pauwels sauzen.”

Antwerpse frituristen laten Spaans vakantieoord proeven van Belgische frietjes met Pauwels sauzen

Kruidige speciaalsauzen

Zo’n drie weken na de opening krijgt het team achter Frituur Olé stilaan zicht op het cliënteel. Naast de vele Vlamingen die er wekelijks hun portie frietjes komen halen, springt ook het aantal lokale Spanjaarden in het oog.

“We durven stellen dat zo’n 30% van onze klanten de Spaanse nationaliteit draagt”, zegt men. “Zij zijn tijdens hun eerste bezoek vooral benieuwd om die wereldbekende Belgische frietcultuur te ontdekken. De keuze in onze frituur is alvast overdonderend voor de lokale bevolking die onze frietjes vooral spiegelen aan hun patatas bravas waarbij de variatie toch wat minder is.”

Het grote aanbod aan koude sauzen speelt daarbij alleszins een belangrijke rol. “Andalouse springt er voor de Spanjaarden echt uit, met ook Mammouth, Samurai en koude Curry als populaire alternatieven. Er is met andere woorden een zekere voorkeur voor kruidige tot pikante sauzen. Dat past natuurlijk het best bij de Spaanse eetcultuur.”

Antwerpse frituristen laten Spaans vakantieoord proeven van Belgische frietjes met Pauwels sauzen

Feestelijk openingsweekend

Net als vele andere Belgen werd ook het Antwerpse ondernemerskoppel verliefd op het vakantieoord Torrevieja tijdens één van de vele zomervakanties die ze er doorbrachten. “We kochten hier ook ons eigen stekje en hoe meer tijd we hier doorbrachten, hoe harder het idee begon te leven om hier een frituur open te doen. Met meer dan 10 jaar ervaring als zelfstandige frituuruitbaters durfden we die stap wel zetten.”

De opstart verliep alleszins vlot, al waren er ook wel enkele hindernissen die genomen moesten worden. “Hier liggen bijvoorbeeld geen aardgasleidingen, waardoor we onze bakwand moesten aansluiten op gasflessen. Ook de levering van Belgische aardappelen naar hier had heel wat voeten in de aarde. Toch waren we tijdig klaar om uiteindelijk zo’n 500 klanten te ontvangen tijdens het openingsweekend. Onze actie om de mensen voordelig te laten kennismaken met de Belgische frietjes loopt nog tot einde maart. Iedereen die dus deze maand nog een vakantie geboekt heeft richting Torrevieja doet er dus zeker goed aan om ons te bezoeken!”