Trouwe Pauwels-klant tovert vijf sterrenhotel in Dubai om tot frituur

Trouwe Pauwels-klant tovert vijf sterrenhotel in Dubai om tot frituur

Op uitnodiging van een vereniging van expats heeft onze klant Stephane Moreau zijn frituur en brasserie “Chez Steph” in het Franse Valenciennes tijdelijk ingeruild voor een 5-sterrenhotel in de Verenigde Arabische Emiraten. Twee dagen lang stond hij er in de keuken om zo’n 100 genodigden, inclusief een emir, te laten genieten van zijn streekgebonden specialiteiten. Op het menu: croque Gallois, stoverij en verse frietjes mét Pauwels sauzen.

Trouwe Pauwels-klant tovert vijf sterrenhotel in Dubai om tot frituur

Met chez Steph naar Dubai

Moe, maar voldoen en boordevol mooie herinneringen. Zo komen Stephane en zijn vrouw Aurélie terug uit Dubai. Samen met Romain Avot en Jean Baptiste Cousin, twee bevriende chefs van brasserie Le Président.

Samen waren ze een weekje op missie in Dubai. Dat deden ze op vraag van de vereniging “Les Ch’tis aux émirats”, een groep van expats die graag twee gezellige avonden wilden organiseren in het teken van de Noord-Franse cuisine. Een van de expats komt oorspronkelijk uit Saint-Saulve en elke keer als ze terugkomt haalt ze haar favoriete snacks op bij Chez Steph. Dus stelde ze gewoon voor aan Stéphane Moreau om zijn frietkraam voor enkele dagen in te ruilen voor voor het Hilton in Dubai.

Een mooi avontuur, want om de lokale streekgerechten van Valenciennes te bereiden, moesten ze zich in tal van bochten wringen.

Zo weigerde Jean-Baptiste bijvoorbeeld de diepvriesfrieten die hem werden aangeboden, een kleine belediging voor de kok die staat voor kwaliteit: “Nee, nee, ik maak echte frietjes”, lacht hij, terwijl hij ons vertelt dat hij 100 kilo aardappelen met de hand moest schillen omdat de aardappelen in Dubai twee keer zo groot zijn als de onze. Ze pasten niet in de snijmachine, en we hebben de machine zelfs kapot gemaakt in een poging het te proberen (lacht)”.

Trouwe Pauwels-klant tovert vijf sterrenhotel in Dubai om tot frituur

Belgische sauzen

Uiteraard namen Stéphane en Aurélie alle sauzen mee waarvan ze weten dat ze gaan scoren bij de expats. Pauwels Mayonaise en Samurai op kop: “Een traditioneel Belgische mayonaise die past in het thema en een Samuraisaus voor de liefhebbers van de kruidige keuken die men hier wel gewend is. Instant succes.”

Wat het rundvet betreft, hadden Stéphane en Aurélie meer kopzorgen: “Thuis wordt dat in blokken van 10 kilo geleverd, maar in Dubai zat het in potjes van 50 ml. De persoon die de potjes moest leegmaken, had ruim anderhalf uur nodig om het vet in de friteuse te doen.

En natuurlijk in een land waar alles buiten proportie is, gelden er ook andere afstanden: in het Hilton waren er 7 restaurants met een centrale groentewinkel, en dus duurde het ongeveer twintig minuten om een salade te gaan halen door de lift te nemen, waardoor de voorbereidingstijd veel langer werd, herinnert Romain Avot zich, onder de indruk van dit XXL-land.

Frietjes & stoofvlees

Op vrijdagavond stonden Stéphane en zijn team in voor de Franse brasseriekeuken, terwijl het hotel op zaterdag omgetoverd werd in een frituur. Een traktatie voor de lokale Ch’ti gemeenschap bij niet minder dan 30° C.

“Hun ogen fonkelden, want dit soort eten kan men hier maar heel af en toe krijgen. Aan de glimlach op hun gezicht kon je aflezen hoe zeer men genoot van deze avonden. Alsof ze kaviaar, kreeft en oesters aten”.

Sommigen hadden er zelfs voor gezorgd dat ze geen lunch hadden gegeten, zodat ze met heel veel honger de voetjes onder tafel konden steken.

Het was alleszins een mooi zicht: expats die zich voor de gelegenheid ook een frietshirt hadden aangetrokken. Stéphane, Aurélie, Romain en Jean Baptiste voelden hun dan ook zeer welkom. Onder de gasten bevond zich ook een voorname genodigde: een emir. “We waren zeer vereerd door zijn aanwezigheid, hij stak zijn dankbaarheid niet onder stoelen of banken en vroeg ons wanneer we terug zouden komen (lacht). Ik hoop dat zijn wens gehoord zal worden want zodra we een vernieuwd paspoort hebben, zijn we klaar om te gaan (lacht)!

Na hun zeer lange werkdagen vonden Stéphane en zijn team nog wat tijd om Dubai te verkennen, de XXL-stad met de grootste toren en het grootste winkelcentrum ter wereld. Wie weet was het een éénmalig avontuur, al hopen ze van niet natuurlijk. Fingers crossed voor Stéphane en Aurélie!

Tekst: Rafaela Biry-Vicente, France Bleu Nord Foto’s: Stéphane Moreau