Wat is het verschil tussen kebab, shoarma, pita en dürüm?

Wat is het verschil tussen kebab, shoarma, pita en dürüm?

26-09-2019

Aan een kleine rondvraag op straat hebben we voldoende om de bedoeling van dit artikel bloot te leggen. Shoarma, pita, kebab en dürüm zijn al een tijdje populaire snacks in ons land, toch kennen maar weinigen effectief het verschil. Daarom klaren we dit mysterie voor eens en voor altijd uit.


De verwarring uitklaren, doen we door in eerste instantie door de gelijkenissen aan te duiden. Zo gaat het zowel bij ‘shoarma’ als bij ‘kebab’ om een gerecht dat bestaat uit gegrild vlees. Daarnaast worden beide snacks geserveerd tussen een deegwaar en het vaakst afgewerkt met een lekkere looksaus. Bovendien zijn het allebei gerechten met oorsprong in het Midden-Oosten, Turkije en Griekenland. De spraakverwarring in de wereld van pita en kebab is hoofdzakelijk te verklaren omdat alle regionale varianten van eenzelfde culinaire traditie zich in de hedendaagse migratie opnieuw ontmoeten en daarbij ook nog eens in contact komen met een andere, vreemde, cultuur.

OVER KEBAB & SHOARMA

De eerste verwarring die we uitklaren is die tussen kebab en shoarma. De benaming ‘kebab‘ betekent in het Turks zoveel als ‘gebakken vlees‘. Het vlees dat bij ‘kebab’ gebakken wordt kan zowel lamsvlees, kip, kalkoen als kalfsvlees zijn. In de praktijk is het vaak een mix. Belangrijk is dat voor een echte kebab varkensvlees geen optie is.

Het woord ‘shoarma‘ is dan weer een Arabisch afleiding van het Turkse woord ‘çevirme’, wat ‘draaien‘ betekent. Onder het Ottomaans imperium heeft de Turkse eetcultuur zich namelijk over het hele Midden-Oosten verspreid en aangepast aan de plaatselijke keuken. In Israël en Libanon kon de bereiding van het gemarineerd vlees op veel bijval rekenen, maar dan met lokale kruiding en onder de benaming ‘shoarma’.

OVER DONER KEBAB

Döner vlees kebab shoarma

De meest voorkomende kebabsoort staat bij ons bekend als ‘döner kebab’. Het woord ‘döner’ is in feite niet meer dan een verduidelijking van de bakwijze. Net als ‘çevirme’ betekent ‘döner’ namelijk ook ‘draaiend’, wat wijst op de gekende verticale spies.

De oorspronkelijke döner bestaat uit een staaf die afwisselend belegd was met laagjes gekruid vlees en vet. Precies dit vet zorgt ervoor dat het vlees krokant geroosterd wordt. Na het roosteren worden met een scherp mes laagjes afgesneden van de lap samengesteld vlees.

Buiten de kruiding en de geografische oorsprong, is er in wezen dan ook weinig verschil tussen ‘kebab’, ‘döner kebab’ en ‘shoarma’ zoals die bij ons beschikbaar zijn in de pita-, kebab- en snackbars. Het belangrijkste verschil om te onthouden is dat varkensvlees bij shoarma wél een mogelijkheid is en in de praktijk ook vaak het geval is.

OVER PITA & DURUM

Pita looksausDe meeste mensen gebruiken de aanduiding ‘pita‘ voor een volwaardig gerecht (zie foto). Per definitie is dat echter niet correct. De benaming ‘pita’ duidt namelijk enkel op het plat rond broodje. Het is louter het resultaat van de meest eenvoudige manier van brood bakken; een mix van meel, gist, water en zout op een platte hete steen dat niet de kans heeft om te rijzen. Dat broodje wordt nadien gevuld met gebakken vlees, groenten en vaak looksaus.

Net als de werkelijke betekenis van het woord ‘pita’, duidt ook het woord ‘dürüm‘ niet op een volwaardig gerecht. Het woord dürüm betekent namelijk enkel ‘opgerold‘ in het Turks. Dat is meteen ook de reden dat zowel dürüm kebab, dürüm kip en dürüm shoarma op het menu staan: verschillende vleessoorten met verschillende kruiding, maar allemaal opgerold in deeg en stuk voor stuk heerlijk met looksaus van Pauwels.

 


De beste Belgische sauzen op Horecatel 2018

Een terugblik op drie interessante beursdagen Van 4 tot 7 maart 2018 vond […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen steunt Leuvense economiestudenten

Kiesweek Ekonomika van start in de Leuvense binnenstad. Naar jaarlijkse traditie ging de […]

Meer lezen

Samba op het bord met de Brazil van Pauwels Sauzen

Roemloos gingen ze ten onder tegen de Rode Duivels in de kwartfinale van […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen zet schouders onder Sfinks Mixed festival

Van donderdag 26 t.e.m. zondag 29 juli 2018 verzamelden de avontuurlijke muziekliefhebbers onder […]

Meer lezen

Drie zomerse sauzen voor zoetekauwen

Hebt u het lastig om ‘nee’ te zeggen tegen een lekker stukje chocoladetaart, […]

Meer lezen

Cocktailsaus: onze smaakmaker in september

Gemaakt met natuurlijke zongerijpte tomaten en perfect op smaak gebracht met Worcestersaus en een scheutje lekkers: de cocktailsaus van Pauwels Sauzen.

Meer lezen

De beste Belgische sauzen op Yesterdayland

Op 26 augustus werd Bobbejaanland omgetoverd tot Yesterdayland, het mooiste retrofestival van het land. Pauwels Sauzen was van de partij!

Meer lezen

Genieten van Pauwels sauzen tijdens Brico Cross 2018 – 2019

Pauwels Sauzen maakt sinds het prille begin deel uit van het project Brico Cross en zet ook in het derde seizoen haar schouders onder alle wedstrijden.

Meer lezen

Cocktailsaus en Cocktail Halal: dit zijn de verschillen

In ons assortiment blinken twee soorten Cocktailsaus, maar waarin verschillen ze precies? Wij zetten de belangrijkste verschillen op een rij.

Meer lezen

Truffel Mayonaise: onze smaakmaker in oktober

Culinaire snacks of een lekker stukje vlees vragen om heerlijke, soms exclusieve toppings en dan is de iconische truffel nooit ver af. Ontdek onze Truffel Mayonaise, (buiten-)aards van smaak!

Meer lezen