Wat is het verschil tussen kebab, shoarma, pita en dürüm?

Wat is het verschil tussen kebab, shoarma, pita en dürüm?

26-09-2019

Aan een kleine rondvraag op straat hebben we voldoende om de bedoeling van dit artikel bloot te leggen. Shoarma, pita, kebab en dürüm zijn al een tijdje populaire snacks in ons land, toch kennen maar weinigen effectief het verschil. Daarom klaren we dit mysterie voor eens en voor altijd uit.


De verwarring uitklaren, doen we door in eerste instantie door de gelijkenissen aan te duiden. Zo gaat het zowel bij ‘shoarma’ als bij ‘kebab’ om een gerecht dat bestaat uit gegrild vlees. Daarnaast worden beide snacks geserveerd tussen een deegwaar en het vaakst afgewerkt met een lekkere looksaus. Bovendien zijn het allebei gerechten met oorsprong in het Midden-Oosten, Turkije en Griekenland. De spraakverwarring in de wereld van pita en kebab is hoofdzakelijk te verklaren omdat alle regionale varianten van eenzelfde culinaire traditie zich in de hedendaagse migratie opnieuw ontmoeten en daarbij ook nog eens in contact komen met een andere, vreemde, cultuur.

OVER KEBAB & SHOARMA

De eerste verwarring die we uitklaren is die tussen kebab en shoarma. De benaming ‘kebab‘ betekent in het Turks zoveel als ‘gebakken vlees‘. Het vlees dat bij ‘kebab’ gebakken wordt kan zowel lamsvlees, kip, kalkoen als kalfsvlees zijn. In de praktijk is het vaak een mix. Belangrijk is dat voor een echte kebab varkensvlees geen optie is.

Het woord ‘shoarma‘ is dan weer een Arabisch afleiding van het Turkse woord ‘çevirme’, wat ‘draaien‘ betekent. Onder het Ottomaans imperium heeft de Turkse eetcultuur zich namelijk over het hele Midden-Oosten verspreid en aangepast aan de plaatselijke keuken. In Israël en Libanon kon de bereiding van het gemarineerd vlees op veel bijval rekenen, maar dan met lokale kruiding en onder de benaming ‘shoarma’.

OVER DONER KEBAB

Döner vlees kebab shoarma

De meest voorkomende kebabsoort staat bij ons bekend als ‘döner kebab’. Het woord ‘döner’ is in feite niet meer dan een verduidelijking van de bakwijze. Net als ‘çevirme’ betekent ‘döner’ namelijk ook ‘draaiend’, wat wijst op de gekende verticale spies.

De oorspronkelijke döner bestaat uit een staaf die afwisselend belegd was met laagjes gekruid vlees en vet. Precies dit vet zorgt ervoor dat het vlees krokant geroosterd wordt. Na het roosteren worden met een scherp mes laagjes afgesneden van de lap samengesteld vlees.

Buiten de kruiding en de geografische oorsprong, is er in wezen dan ook weinig verschil tussen ‘kebab’, ‘döner kebab’ en ‘shoarma’ zoals die bij ons beschikbaar zijn in de pita-, kebab- en snackbars. Het belangrijkste verschil om te onthouden is dat varkensvlees bij shoarma wél een mogelijkheid is en in de praktijk ook vaak het geval is.

OVER PITA & DURUM

Pita looksausDe meeste mensen gebruiken de aanduiding ‘pita‘ voor een volwaardig gerecht (zie foto). Per definitie is dat echter niet correct. De benaming ‘pita’ duidt namelijk enkel op het plat rond broodje. Het is louter het resultaat van de meest eenvoudige manier van brood bakken; een mix van meel, gist, water en zout op een platte hete steen dat niet de kans heeft om te rijzen. Dat broodje wordt nadien gevuld met gebakken vlees, groenten en vaak looksaus.

Net als de werkelijke betekenis van het woord ‘pita’, duidt ook het woord ‘dürüm‘ niet op een volwaardig gerecht. Het woord dürüm betekent namelijk enkel ‘opgerold‘ in het Turks. Dat is meteen ook de reden dat zowel dürüm kebab, dürüm kip en dürüm shoarma op het menu staan: verschillende vleessoorten met verschillende kruiding, maar allemaal opgerold in deeg en stuk voor stuk heerlijk met looksaus van Pauwels.

pita met falafel en looksaus van pauwelsAan de slag met onze looksaus?

Inspireer jezelf aan de hand van onze Falafel Pita met geitenkaas en looksaus. Voor deze variant op de klassieke pita snack gingen we de vegetarische toer op met falafel op basis van kikkererwten en geitenkaas, aangevuld met frisse smaken van avocado, komkommer en limoen. Afwerken doen we met een toefje looksaus van Pauwels.

Ontdek het recept via onderstaande button. Smakelijk!


Foodtruckuitbaters richten frituur “Boenk Patat” op als vaste uitvalbasis mét Pauwels sauzen

Lier, ook wel bekend als de Netestad, mocht eind juni de naam Boenk Patat toevoegen aan het lijstje met frituren. De Lierenaren kunnen er niet enkel en alleen terecht voor hun favoriete frituursnack, maar genieten tevens ook van homemade dishes en natuurlijk van Pauwels sauzen.

Meer lezen

Pauwels Sauzen als hoofsponsor van Tien Om Te Zien

Een ongekende combinatie van de beste live-optredens, een heus activatiedorp en natuurlijk veel Pauwels sauzen op de zeedijk van Westende dat is het recept voor het legendarische programma van deze zomer.

Meer lezen

Nieuw recreatiecomplex in Mechelen opent de deuren mét een Pauwels sauzen-snackwand

Het entertainment- en recreatiecomplex Burney’s opent na 5 jaar zijn deuren voor het grote publiek. De voormalige site Huyghebaert is nu de thuishaven voor een tal van leuke activiteiten én de Pauwels snack wall.

Meer lezen

Leuvense economiestudenten palmen Ladeuzeplein in met Pauwels Sauzen tijdens Kiesweek Ekonomika

Van 25 t.e.m. 27 april is het weer tijd voor de bekende Kiesweek "Ekonomika". Na enkele jaren afwezigheid vindt het grootste studentenevenement van het land dit jaar opnieuw plaats op het Leuvense Ladeuzeplein. De Kiesweek is toe aan haar 93e editie en rekent daarbij onder meer op de steun van Pauwels Sauzen. 

Meer lezen

Bezoek Pauwels Sauzen op de Horecabeurs Bredene 2022

Van maandag 25 t.e.m. donderdag 28 april is Pauwels Sauzen aanwezig op de Horecabeurs Bredene. Op deze vierdaagse vakbeurs kan u het volledige assortiment sauzen komen degusteren. Daarnaast komt u er alles te weten over onze verschillende frituuroliën en -vetten.

Meer lezen

Eiproducten exponentieel duurder, vraag en aanbod helemaal uit evenwicht

De oorlog in Oekraïne, de ergste uitbraak van vogelgriep in Europa en de oproep van kippenboeren voor betere voorwaarden laten zich voelen op de internationale eiermarkt.

Meer lezen

Pauwels Sauzen wordt partner van het eerste Ostend Kids Festival

Met namen zoals K3, #LikeMe en Camille Dhont wordt de eerste editie van het Ostend Kids Festival onvergetelijk. Net als de catering trouwens, want organisatoren Eventor en Blue Sky Concerts zullen naar verwachting zo’n 5.000 bezoekers laten genieten van lekkere snacks met Pauwels sauzen.

Meer lezen

Fotoreportage: Horecatel 2022 in 30 beelden

Van 13 t.e.m. 16 maart vond in Wallonie Expo te Marche-en-Famenne Horecatel plaats, de grootste vakbeurs voor food professionals in Franstalige België. Wij vatten de 55e editie samen in 30 beelden.

Meer lezen

[Update] Marktrapport: prijsstijging oliën en vetten houdt aan

De stijgende olieprijzen blijven één van de meest besproken onderwerpen in de voedingsindustrie. Daarom brengen we in dit artikel een nieuwe stand van zaken met aandacht voor belangrijkste oliën op de markt en op hoe de oorlog in Oekraïne alsook de hoge energieprijzen een enorme impact hebben op onze grondstoffen.

Meer lezen

Antwerpse frituristen laten Spaans vakantieoord proeven van Belgische frietjes met Pauwels sauzen

Op 25 februari 2022 opende een jong, Antwerps ondernemersduo in het Spaanse Torrevieja de deuren van Frituur Olé: een traditioneel Belgische frituur waar de frietjes geserveerd worden met een breed gamma Pauwels sauzen.

Meer lezen

Trouwe Pauwels-klant tovert vijf sterrenhotel in Dubai om tot frituur

Onze klant Stéphane Moreau, uitbater van Chez Steph in het Franse Valenciennes, trakteerde samen met zijn team een groep expats in Dubai op verse frietjes met stoofvlees en andere streekgerechten uit Noord-Frankrijk.

Meer lezen

Pauwels kijkt na succesvolle Horeca Expo vooruit naar nieuwe Horecatel

Tussen 13 en 16 maart 2022 vindt u Pauwels Sauzen weer terug op de grootste vakbeurs voor professionals in de Belgische foodservicemarkt: Horecatel. Na een afwezigheid van twee jaar omwille van Covid én de succesvolle editie van Horeca Expo 2021 kijken we bij Pauwels alleszins reikhalzend uit naar een het blij weerzien met onze klanten in Marche-en-Famenne.

Meer lezen