Over Pauwels

De beste Belgische sauzen sinds 1909

Met een jaarlijkse productie van zo’n 100 miljoen kilogram aan koude sauzen in België behoort Pauwels Sauzen tot de grootste sauzenfabrikanten in Europa. Een passie voor lekkere sauzen, een innovatieve aanpak, een flexibele aanpak naar de klanten toe en een gedreven handelsgeest van enkele ondernemende families zijn daarvoor de belangrijkste ingrediënten gebleken.

Uw professionele partner in sauzen

Onze medewerkers zijn werkzaam in twee productiefaciliteiten (Oelegem en Herent) met zeer gespecialiseerde Research & Development afdelingen en aanvullende kantoren in Londen en Parijs. Van daaruit is Pauwels Sauzen actief op verschillende markten. Zo zijn we een belangrijke speler in Private Labelco-packingexport én leveren we sauzen voor verwerking in de voedingsindustrie. Daarnaast richten we ons met onze eigen Pauwels sauzen op de markt van professionele foodservice & catering.

Daarnaast zetten we volop in op kwaliteit, innovatie en operationele efficiëntieIn onze productiefaciliteiten wordt dan ook alles op alles gezet om de perfectie te bereiken met elke schakel van het proces. Onze dagelijkse processen worden daardoor voortdurend onder de loep genomen en indien mogelijk geoptimaliseerd aan de hand van de juiste technologie. Door middel van hoge volumes voor verschillende klanten en een goede planning organiseren we onze activiteiten zo efficiënt mogelijk én met een zo laag mogelijke kost. Bovendien blijven we ook proactief investeren in onze eigen productiefaciliteiten en een continue opleiding van onze medewerkers, zodat ook dáár de gewenste toegevoegde waarde kan aangeboden worden: efficiënte productielijnen, aangestuurd door gekwalificeerde operatoren en aan de man gebracht door een gemotiveerd team van commercieel en administratief talent.

Kwalitatieve sauzen aan competitieve prijzen

Wie op bezoek is bij Pauwels Sauzen, merkt al snel dat iedereen er aan dezelfde missie werkt: de ontwikkeling, productie en levering van een breed gamma aan kwalitatieve koude sauzen met aandacht voor een kwalitatief en efficiënt productieproces. Deze missie zit diep geworteld in alle gelederen van het bedrijf en dient als leidraad voor ons dagelijks werk.

Elke dag opnieuw halen we het onderste uit de kan om onze sauzen te laten uitblinken in kwaliteit en smaak. Daarbij hechten we heel veel belang aan de keuze voor zeer kwalitatieve ingrediënten en leveranciers. Onze keuze voor koolzaadolie, het eigeel van scharrelkippen en de diepe smaak van natuurlijke zongerijpte tomaten zijn daar slechts enkele voorbeelden van.

Met R&D werken we continue aan nieuwe recepturen, wanneer we overtuigd zijn van de toegevoegde waarde ervan testen we deze in de markt. Ontwikkelingen die een succes zijn gebleken onder het Pauwels merk van de laatste jaren op een rij: SmoelsausToscaanseBrazilTartaar de LuxeAndalouse ChefTruffel MayonaiseJalapeño MayonaiseHarissa en de Romeo’s Saus Speciaal. Naast het eigen Pauwels merk ontwikkelen we ook honderden recepturen voor tal van klanten, waardoor we precies weten welke smaaktendensen er spelen op de markt.

Betrouwbare partner met een visie

Om u niet alleen vandaag, maar ook morgen een uitstekende dienstverlening te kunnen garanderen, weten we bij Pauwels Sauzen ook waar we op lange termijn naartoe willen. Pauwels Sauzen wil de komende decennia haar marktleiderschap in Europa verder versterken met als belangrijkste ingrediënten kwaliteit, efficiëntie en innovatie met een uitstekende service voor onze klanten.

Ruim een eeuw Belgische sauzen van Pauwels

De geschiedenis van Pauwels Sauzen gaat terug tot 1909, toen Auguste Pauwels in het Antwerpse Borgerhout van start ging met de productie van drie soorten mosterd: een donkerbruine mosterd scherp van smaak op basis van zwart Siciliaans mosterdzaad, een grof gemalen graantjesmosterd en een mildere gele mosterd.

Nog voor de Eerste Wereldoorlog experimenteerde Auguste met het mixen van zijn mosterd met verse eierdooiers, wat meteen ook de opgang van de eerste mayonaise van Pauwels betekende. Auguste veroverde op korte tijd de markt en leverde zijn verse producten met paard en kar aan alle Antwerpse viswinkels, slagers en kruideniers.

Etiket en mosterpotje van Auguste Pauwels

Sauzen van vader op zoon

Etiket van Pauwels Sauzen

Het logo van de succesvolle onderneming van Auguste Pauwels werd destijds ingegeven door de naam van zijn echtgenote: Henriette De Pauw. De merkdeponering van 1917 vermeldt dan ook ‘Vinaigrerie De Pauw’. In 1935 neemt echter hun zoon Henri de leiding over. Hij breidt de gebouwen uit om ook zuurconserven te kunnen maken zoals zilveruitjes, augurken en pickles.

Na de Tweede Wereldoorlog komt August Pauwels, met een andere schrijfwijze als oprichter Auguste en tevens de zoon van Henri, mee in de zaak. Samen starten ze in 1949 een nieuwe azijnbrouwerij op: de naamloze vennootschap ‘Azijnbrouwerij, Mosterd-, Mayonaise- en Conservenfabriek Henri Pauwels’. Wanneer Henri Pauwels in 1960 overlijdt, zet August de zaak op zijn eentje succesvol verder.

Vijftien jaar later komt dan ook August te overlijden op jonge leeftijd. Zijn weduwe en zijn toen zestienjarige zoon Marc Pauwels nemen wederom de touwtjes in handen. Later wordt dit duo vervoegd door zoon Paul en draait de onderneming op volle toeren.

Het is pas in 1988 toen de bouw van een gloednieuwe en moderne fabriek in Oelegem (bij Antwerpen) gebouwd werd om de groei van het familiebedrijf te kunnen verder zetten. Eerst worden er sauzen voor de horeca gemaakt en later – door verschillende overnames waaronder mayonaise fabrikant Fort – ook voor retail en voor export buiten Europa. De fundamenten voor het Pauwels Sauzen van vandaag werden dáár in die periode gelegd.

De benchmark in sauzen

Uiteindelijk verkoopt de familie Pauwels haar aandelen en wordt er geïnvesteerd in een grote mayonaiselijn die tot 10.000 kilogram per uur kan produceren. Er volgen nog enkele overnames, waaronder die van Gelhorn en een Leuvense sauzenfabrikant. Deze overnames bleken succesvol te zijn, want de ingewonnen kennis, volume en nieuwe mogelijkheden werkten de groei van Pauwels in de hand.

De éénmanszaak van Auguste Pauwels uit 1909 wist zo in 100 jaar uit te groeien tot één van de belangrijkste Europese spelers in sauzen met een uitgebreid assortiment voor retail, horeca, export en industrie. Pauwels Sauzen streeft ernaar om als familiale onderneming toonaangevend te blijven in de sector van sauzen. Het brede aanbod kwalitatieve producten en een innoverende mentaliteit zijn daarvoor onze belangrijkste troeven.

Pauwels Sauzen_Over Pauwels_Productie