Allergeneninformatie

 

Wat zijn voedingsallergenen?

Voedingsallergenen zijn eiwitten in voedingsmiddelen die allergische reacties veroorzaken zoals jeuk, buikpijn, gezwollen en/of rode ogen, tranen etc. De stof die de reactie veroorzaakt wordt ‘allergeen’ genoemd. Allergenen worden in onze hedendaagse maatschappij steeds belangrijker. De reden hiervoor ligt in onze veranderde levenswijze, andere eetgewoontes, toenemende industrialisering, luchtvervuiling, stress, …

Ingrediëntendeclaratie

Sinds 13 december 2014 is de nieuwe FIC (Food Information to Consumer) wetgeving van kracht. Dit is een verplichte EU verordening over het verstrekken van voedselinformatie aan consumenten. Deze wetgeving verplicht voedingsproducenten om o.a. de aanwezige allergenen uitdrukkelijk en op een onderscheidende manier te vermelden op de verpakking van de producten.

In deze wetgeving werden 14 allergenen opgenomen: gluten, schaaldieren, ei, vis, aardnoten, soja, melk, noten, selderij, mosterd, sesamzaad, zwaveldioxide/sulfiet, lupine en weekdieren. In onze verschillende sauzen komen volgende vier allergenen terug.

Gluten

Gluten komen in meerdere graansoorten voor, namelijk tarwe (zoals spelt en khorasantarwe), rogge, gerst, haver of de hybride soorten daarvan en producten op basis van glutenbevattende granen.

Eieren

Eieren en producten op basis van eieren. De verplichte etikettering geldt enkel voor kippeneieren. Er kunnen echter wel kruisreacties optreden met ander eiersoorten zoals die van eenden of ganzen.

Mosterd

Mosterd (waaronder ‘witte of gele mosterd’ (Sinapsis alba), ‘bruine of Oriëntaalse mosterd’ (Brassica juncea), ‘zwarte mosterd’ (Brassica nigra). Daarnaast ook producten op basis van mosterd (bv. mosterd(pasta), mosterdolie, …).

Soja

Soja en producten op basis van soja. Soja (Glycine max) is een peulvrucht waarbij de boontjes uit de peul worden verwerkt tot olie, lecithine (E322 – emulgator) of meel en allerlei afgeleide producten.

Over lactose

Sommige mensen zijn niet allergisch, maar wel intolerant aan bepaalde stoffen. In tegenstelling tot een allergie, speelt bij een intolerantie het afweersysteem geen rol. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk ‘lactose’.

Lactose is geen allergeen, maar een intolerantie. Mensen met een lactose-intolerantie kunnen namelijk geen melksuiker (lactose) verteren, waardoor darmklachten ontstaan. Het vermogen om lactase (enzyme dat lactose splitst) te maken, neemt met het stijgen van de leeftijd geleidelijk af. Daardoor komt het vaak voor dat mensen pas op volwassen leeftijd lactose-intolerant worden. Volwassenen uit bevolkingsgroepen die van oudsher hun hele leven melkproducten gebruiken, kunnen over het algemeen wel lactose verdragen.

Allergenenlijst

Bij Pauwels vermelden we de allergenen op drie verschillende manier. In de eerste plaats worden de aanwezige allergenen vermeld in de ingrediëntendeclaratie die zichtbaar is op de productverpakkingen. Daarbij worden de allergenen in het vet weergegeven in de ingrediëntendeclaratie, alsook afzonderlijk vermeld onderaan. Op de foto hiernaast ziet u het voorbeeld van onze Jalapeño Mayonaise.

Ten tweede vindt u de allergeneninformatie via een overzichtelijke allergenenlijst op onze technische fiches. Die fiches zijn terug te vinden op de productpagina’s van deze website, bij elk product afzonderlijk.

Voor uw gebruiksgemak hebben wij als derde communicatiekanaal voor al onze producten de allergeneninformatie opgelijst in een handig overzicht. Dit overzicht kan u hieronder downloaden.