Veganaise: de eerste mayo zonder ei van Pauwels

Veganaise: de eerste mayo zonder ei van Pauwels

13-02-2019

Met een belangrijke rol voor zowel de binding als de smaak, is eigeel misschien wel het belangrijkste ingrediënt van een traditionele mayonaise. Daarmee is deze iconische saus echter meteen ook verboden terrein voor het alsmaar groeiende aantal vegans in onze maatschappij. Bij Pauwels Sauzen hebben we sinds kort, speciaal op vraag van één van onze klanten, onze eerste mayo zonder ei op de markt gebracht. 


Veganisme en koude sauzen

Vegetariërs eten geen vlees, maar veganisten gaan nog een stapje verder. Wie trouw zweert aan een “vegan” voedingspatroon vermijdt immers de consumptie van alle ingrediënten met een dierlijke oorsprong. Dat betekent een voedingspatroon zonder rood en wit vlees, vis, maar ook zonder zuivel (dierlijke melk, yoghurt, kaas, boter…), honing, gelatine, dierlijke bouillon en… eieren. Laat dat laatste nu net één van de belangrijkste ingrediënten zijn van koude sauzen. Het eigeel speelt immers een belangrijke rol in het receptuur van nagenoeg al onze koude sauzen, inclusief het volledige assortiment mayonaise.

Veganaise op aanvraag

Één van onze klanten, een belangrijke Belgische franchiseketen, wil nu speciaal voor die belangrijke en groeiende doelgroep een assortiment broodjes aanbieden volledig vrij van dierlijke producten. Daarvoor was men nog op zoek naar een product ter vervanging van de mayonaise. De oplossing vond het in onze fabriek te Oelegem, waar voor het eerst een mayo zonder ei gerealiseerd werd met de naam Veganaise.

Veganaise is een plantaardige variant op de mayonaise. De smaak ervan benadert die van een echte mayonaise, terwijl de opbouw ervan volledig plantaardig is. “Net zoals bij een klassieke mayonaise zijn de belangrijkste bouwstenen van de veganaise koolzaadolie, water, azijn en mosterd”, klinkt het op de afdeling Ontwikkeling van Pauwels Sauzen. “De belangrijkste uitzondering is het ontbreken van het eigeel, wiens functie wordt overgenomen door alternatieve ingrediënten met gelijkaardige eigenschappen. De smaaksensatie hebben we verder op punt gezet door weloverwogen specerijextracten.”

Mayo, mayonaise of veganaise?

veganaise pauwels

Veganaise smaakt lekker en vol ondanks de afwezigheid van het eigeel, al is er wel een subtiel verschil in het mondgevoel in vergelijking met traditionele Belgische mayonaise. De belangrijkste reden daarvoor ligt in het vetpercentage. Wendy Iwens, Hoofd Productontwikkeling, legt uit.

“De Veganaise die we hier bij Pauwels produceren heeft een vetpercentage van 65%. Dat percentage wordt gerealiseerd door de aanwezige koolzaadolie. Het vetgehalte van een traditionele Belgische mayonaise ligt echter rond de 80%, terwijl het eigeel-gehalte daar 7,5% bedraagt. Dat verschil is subtiel merkbaar in mondgevoel en structuur. Desalniettemin mogen we concluderen, na zorgvuldig getest te hebben, dat het een schitterende innovatie is die een mooie plek in ons gamma mag innemen. We zijn dan ook zeer tevreden dat we deze nieuwere doelgroep een zeer kwalitatieve mayo mogen voorstellen voor bij salades, broodjes of tussen een (vegan-)burger.”

Wist je dat…

… het vetgehalte van Belgische mayonaise vastgelegd is in de vernieuwde mayonaisewet die sinds 2016 van kracht is. Daarin staat vermeld dat het vetpercentage van Belgische mayonaise minimaal 70% hoort te zijn en het eigeel-gehalte 5%. De Veganaise beantwoordt bijgevolg niet aan die normen en dus is het foutief om naar dit product te verwijzen als zijnde een ‘mayonaise zonder ei’. De benaming ‘mayo’ daarentegen is wél toegestaan.

Meer informatie

Zit u nog met vragen over deze veganaise? Ons commercieel team staat steeds voor u klaar. Neem contact op met onze commercieel medewerker uit uw regio. De contactgegevens daarvoor vindt u via onderstaande button.


Vernieuwd Pauwels Sauzen-Vastgoedservice koestert grote ambities

Geslaagde transferperiode doet het beste vermoeden. Het cyclocross team Pauwels Sauzen-Vastgoedservice vertoeft momenteel […]

Meer lezen

De Romeo’s en Pauwels Sauzen lanceren De Romeo’s Saus Speciaal

Een nieuwe succesnummer voor de populaire Vlaamse muziekgroep Pauwels Sauzen slaat de handen […]

Meer lezen

De beste Belgische sauzen op het mooiste retrofestival van het land

Zondag 26 augustus wordt Bobbejaanland voor een tweede jaar op rij omgetoverd tot […]

Meer lezen

Verbeterde squeezability van de 1 liter knijpflessen

Begin 2017 staken we de beste Belgische sauzen in een gloednieuw jasje. De […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen breidt gamma uit met Pili Pili

Pauwels Sauzen staat al jarenlang bekend voor haar rijke aanbod aan koude sauzen. […]

Meer lezen

Tartaar de Luxe nu ook in PET bokalen

De Tartaar de Luxe van Pauwels Sauzen is aan een ware opmars in […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen lanceert nieuwe website voor professionals in foodservice

Al meer dan 100 jaar produceert Pauwels Sauzen de beste Belgische sauzen, vinaigrettes, […]

Meer lezen

Horeca Expo 2018: 6 redenen om Pauwels Sauzen te bezoeken

In onze interne keuken zijn we al enkele maanden bezig met de voorbereiding […]

Meer lezen

Pauwels Sauzen op zoek naar tweede naamsponsor

Enkele jaren geleden besloot Pauwels Sauzen om samen met Vastgoedservice haar brede schouders […]

Meer lezen

Sauzen op tafel met de nieuwe 500ml verpakking van Pauwels Sauzen

De behoeften van onze klanten evolueren voortdurend. Bij Pauwels Sauzen denken we dan […]

Meer lezen